31.10.17

Hei me manataan, nyt myös englanniksi

Katolisen kirkon kouluttamat manaajat ovat yhä aktiivinen ammattikunta. Mikä on hieman kulmakarvaa käyristyttävä uutinen tällä vuosituhannella. Mutta uuden aikakauden uudet tarpeet muokkavat myös tuon perinteitä kunnioittavan pirukarkotusprikaatin käytäntöjä.

Nimittäin nyt erikoiskoulutetut papit eivät ole kielimuurin rajaamia. Latinaksi liruteltu sanoitus voi kuulostaa hienolta, mutta nykyisin ihmiset eivät ehkä enää osaa arvostaa sitä. Yhdysvalloissa katolisen kirkon piispoille jaettiin ensimmäistä kertaa manausten rituaalikirja englannin kieleksi käännettynä. Satoja vuosia käytössä ollut teksti on nyt siis tulossa paholaisten korviin myös englanniksi puhuttuna. Näin helpotetaan riivatuiksi epäiltyjen ohjaamista manausten kohteeksi. Enää riivausta suorittavan papin ei tarvitse hallita muinaista kieltä niin suurella taidolla. Hän pystyy keskittymään rukouksiin ja rituaaliin ilman pelkoa oikean kieliopin unohtamisesta. Romani ite domum, kuten muinaiset juutalaiset sanoivat.

Ehkä joskus Suomessa tullaan kuulemaan manauksia, joissa pappi sanoo: "Nyt helvettiin sieltä, Saatana!" Manausta suorittaneet kommentoivat englanniksi käännetyn puheen hyötyjä. Kun ihminen ymmärtää mitä hänen sisällä asustavalle demonille puhutaan, niin hän saa jonkinlaista varmuutta ja turvallisuuden tunnetta. Rukouksien tunnistaminen auttaa riivattua rauhoittumaan.

Sitten hieman täydentävää tietoa manauksen hienouksista.

Catholic News Agency haastatteli huipputason manaajaa. Meksikolainen Francisco Lopez Sedano on 80-vuotias pappi, joka on suorittanut n. 6000 manausta. Siksi hänellä on ensikäden tietoa suuren vastustajan metkuista. Isä Sedano muistuttaa, että paholainen on henkilö eikä mikään epämääräinen voima. Näin kertoo myös Raamattu, jossa Jeesus rupatteli paholaisen kanssa autiomaassa.

Paholainen haluaa ennen kaikkea erottaa ihmiset Jumalasta. Pelottelemalla ja uhkailemalla. Väittäisin, että tuossa isä Sedano lähes loukkaa paholaista, jos hän väittää paholaisen alentuvan noin yksinkertaisiin ja brutaaleihin keinoihin. Tehokkaampia keinoja löytyy. Sedano on myös tietoinen Saatanan vähemmän näyttävistä metkuista:

“He brings us laziness, fatigue, sleepiness, distrust, desperation, hate; everything negative.”

Suomeksi sanottuna hän kuvailee sosiaalista mediaa. Internet on ollut erittäin tehokas keino harhauttaa kasvavat nuoret pois Jumalan seuraamisesta.

Sedano sanoo myös, että heidän työnsä olisi täysin tarpeetonta, jos ihmiset eivät suostuisi päästämään paholaistan päänsä sisään. Piru livahtaa sisään, jos mieli on liian avoin. Tämän takia Jumala kieltää taikuuden, noituuden, astrologian, loitsut ja muut ei-raamatulliset yliluonnolliset temput.

Riivatuista ihmisistä jaetaan myös kokemuksia. Nuorille pojille ilmestyy kymmenen miehen voimat. Riivatut jopa kiipeävät pitkin seiniä. Jotkut lentävät. Lentolupakirjalla vai ilman, sitä ei kerrota.

Riivatuksi tulemisen oireista varoitetaan. Valtavat selkäkivut joihin lääkäri ei löydä aiheuttajaa voivat olla merkki kehoon asettuvasta paholaisesta. Saatanan aiheuttamat vammat ovat lääketieteen ulottumattomissa. Sedano mainitsee mm. sitkeästi jatkuvan ripulin tai silmäkivun olevan pappia huolestuttavista merkeistä.

7 comments:

Unknown said...

Lentolupakirjalla ei lennetä. Lentokoneella sensijaan kyllä - jos osataan.

Anonymous said...

Hmmm, lista ei-raamatullisista asioista on vähän suppea. Siinä pitäisi olla mukana esim astronomia, biologia, fysiikka, kemia ja tiede noin kokonaisuudessaan. Raamatullisesti yliluonnollisia juttuja siis. Sen sijaan loitsut yms ovat kyllä ihan raamatun ominta omaa. Vai mikäs se maanaaminen on jos ei loitsu?

Anonymous said...

Missä on sellainen uskonnollinen yhteisö, jossa astronomia, tiede ym. muka kielletään kokonaan??? Minä en kyllä tiedä, en ainakaan kristillisen uskon piiristä.

PeP said...

Käytännössä nuoren maan kreationismia kannattavat uskonnolliset yhteisöt joutuvat kieltämään luonnontieteet, ja niistä astronomian ihan etunenässä. Maan väittäminen korkeintaan 10 000 vuotta vanhaksi ja evoluution kieltäminen edellyttäisivät niin suuria virheitä luonnontieteissä, että tieteeltä putoaisi pohja.
Nuoren maan kreationismia kannattavia uskonsuuntia ja uskovia löytyy jopa luterilaisesta kirkostamme.

Anonymous said...

Mutta katolisessa kirkossa ei yleisesti ottaen kielletä kuitenkaan luonnontieteitä, joten ns. kreationismi on enemmän protestanttisissa kirkoissa ja suuntauksissa ilmenevä ilmiö ja varsinkin USA:saa.

MrrKAT said...

Muistelen että helluntaikirkon piirissä on nuoria joutunut kirkon vanhempain puhutteluun jos on tullut tietoon että menee opiskelemaan biologiaa tai fysiikkaa(astronomiaa) yliopistoon.
BigBang ja evoluutio-oppi pelottavat.

Netissä jouduin kerran muinoin debattiin kahden saivartelevasti katolista kirkkoa puolustavien suomalaisten katolisten kanssa. Saivartelevasti: koittivat osoittaa että 1600-l kat. kirkon kanta että 'aurinko kiertää maata' on oikein lausuttu jahka tehdään fysiikan koord. akselien siirtotemppu tms. Minun vastineeni oli: Jos kierrät liikenneympyrän väärältä puolelta niin sakottavalle pollarille ei kelpaa selitykseksi, että "liikenneympyräpä kiersi minut!" ;)
Vaikka se onkin fys. koordinaatistomuunnoksin tehtävissä...

Anonymous said...

Olen aina ihmetellyt, miksei demonit pörrää maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten päässä ja aloita ydinsotaa. Sen sijaan riivaajat tyytyvät vääntelemään tyttöjen vartaloita mitä eriskummallisimpiin asentoihin ja pakottavat puhumaan muinaisnorjaa hassulla äänellä.