16.10.17

Yksi Trumpin monista riman alituksista

Presidentti Donald Trumpin vaalien aikana miehen suusta tuli monenlaista lupausta. Yksi varmimmista petetyistä lupauksista oli lupaus huolehtia sateenkaariväen oikeuksista. Trump peräti heilutti sateenkaarilippua kameroille. Se oli selkeä poikkeaminen muista republikaanien jäykistelyistä ja kiertelyistä LGBT-oikeuksien kohdalla. Toisaalta Trumpin trumpetin soinnuista lähti tulkintoja kaikkiin ilman suuntiin. Hän ilmoitti olevansa ns. perinteisen perheen kannattaja. Mutta vaikuttaisiko valtaan pääsy Trumpin päätöksiin? Tekisikö hän jotakin eri tavalla kuin perinteiset republikaanit?

Arvelen, että hän suostuu nykyään mihin tahansa tilaisuuteen puhujaksi, jos siellä on tarpeeksi Trumpia ylistävää väkeä. Kannatuksen jatkuva alamäki on varmasti vaivannut presidentin identiteettiä. Ei ollut mikään yllätys, että sama äijä suostui puhujaksi Family Research Councilin Values Voter Summit tilaisuuteen. Ensimmäisenä presidenttinä FRC:n historiassa. Jopa evankelinen George W. Bush näki sellaisen karkoittavan republikaanien keskitien kulkijat. O tempora o mores! Mutta tilaisuuteen osallistuminen on täysin johdonmukaista Trumpille.

Family Research Council on kunnostautunut äärimmäisen häiriintyneillä kannanotoilla, jotka esitetään konservatiivien huolenaiheina. Kauhistelua on nostettu mm. siitä miten videopeleissä on hahmoja jotka voivat olla jotain muuta kuin heteroja ja muistutettu seksin kuuluvan vain siunattuihin avioliittoihin. FRC on myös kehunut eheytymishoitoja. Sekä laitoksen väki oli mukana tukemassa Ugandan homoseksuaalisuuden vastaista lakia, jonka perusteella ei-heterot hirtettäisiin. Ja sitten valehtelemassa ettei ollut mukana tukemassa Ugandan homolakia. Sitä tavallista menoa Raamatulla päähän lyövien parissa.

Trump piti puolen tunnin pituisen puheen. Siitä huomaa, että hän on treenannut puhumista. Kehittymistä on tapahtunut. Teleprompteri pitää hyvin presidentin huomion. Vain harvakseltaan hän vetää lonkalta lauseita, joilla saadaan vielä extra taputukset.

Pääpointit ovat: uskonnonvapautta suojellaan paremmin kuin koskaan aikaisemmin, perustuslakia ylläpidetään ja varjellaan kovemmin kuin koskaan, syntymättömien henkien varjelukseksi palataan vanhoihin hyviin päiviin, pappien ja rabbien puheita ei enää vaimenneta, jne. Yksityiskohdat siitä miten Trumpin hallinto tekee kaikkea tuota jätettiin viisaasti erittäin lyhyiksi tai kokonaan sanomatta. Abortin rajoittamisen kohdalla Trump sentään mainitsi, että hän aikoo palauttaa presidentti Reaganin kehittämän Mexico City periaatteen. Sen perusteella liittovaltiolta ei anneta rahaa yksityisille järjestöille, jotka suosittelevat aborttia tai ajavat sen laillistamista.

Luonnollisesti Trump myös toistaa suositun harhaluulon siitä, että Yhdysvalloissa olisi ollut sota joulua vastaan. Kristityt eivät muka ole saaneet sanoa Merry Christmas, mutta Trumpin valtakaudella heillä on jälleen tuo vapaus. Ja siitä tuli raikuvat aplooooooooOOOOHdit! Trump jos kuka tietää kuinka paha tuo sota joulua vastaan oli. Trump Hotel on joulusesongin aikana jakanut Happy Holidays korttia. Eikä Merry Christmas korttia. Vähemmästäkin voi kristitty tuntea itsensä uhatuksi.

Mitä puheesta lopulta jää kouraan? Ainakin pieni epäselvyys siitä kuinka paljon alemmaksi Trump vielä pääsee seuransa kanssa. FRC on uskonnollisen oikeiston ääripäästä, josta on vaikea löytää muita enempää oikealta. Jäljelle taitavat jäädä valkoisiin kaapuihin pukeutuvat WhitePowerRangerit.

5 comments:

Anonymous said...

Voihan olla, ettei Trumpilla itsellään ole minkäänlaista erikoisempaa kantaa seksuaalivähemmistöjen suhteen, mutta hän osaa tuuliviirin lailla aistia, mitä kulloinenkin kuulijakunta haluaa kuulla ja sen mukaan hän sitten puhuu. Ottamatta kantaa asiaan sen enempää, mitä Trumpiin tulee, saako toisaalta johtavassa asemassa olevalla poliitikolla olla olematta sen erikoisempaa kantaa esim. seksuaalivähemmistöihin vai pakotetaanko ottamaan kantaa, vaikkei haluaisikaan? Aikanaan Mauno Koivistolle SETA lähetti jonkun kysymyksen homojen parisuhteen rekisteröinnin suhteen ja hän palautti kysymyksen ottamatta millään tavalla kantaa asiaan. Muistaakseni se tapahtui vuoden 1988 presidentinvaalikampanjan aikana. Onnistuisiko sama tänä päivänä vai joutuisiko henkilö valtavan painostuksen ja uhkailujen kohteeksi?

Anonymous said...

Tai voihan olla että Trump on semidementoitunut vanhus, joka ei muista mitä on sanonut milloinkin. Kaikenhan voi kieltää jälkikäteen taikasanoilla "fake news!"

Pesunkestävä narsisti hän ainakin on, omasta mielestään kaikessa maailman paras, pieleen menneetkin ja tulevat saavutukset kuulemma parasta ikinä. Jos joku muuta väittää se on automaattisesti "fake news".

Anonymous said...

Vaarallista todellakin, kun maailman mahtavinta valtiota johtaa höperö ja narsisti!

Anonymous said...

"saako toisaalta johtavassa asemassa olevalla poliitikolla olla olematta sen erikoisempaa kantaa esim. seksuaalivähemmistöihin vai pakotetaanko ottamaan kantaa, vaikkei haluaisikaan?"

Saako poliitikolla olla olematta sen erikoisempaa kantaa siihen, tuleeko kansaa kohdella mielivaltaisen epätasa-arvoisesti ja epäoikeudenmukaisesti?

Saa olla, todistettavasti Suomessakin. Epätasa-arvoista kohtelua kannattavat ja välinpitämättömät toki ansaitsevat tulla halveksituiksi, mutta valintahan on heidän eikä kenenkään muun.

Anonymous said...

Eihän se todista mitään kenenkään epätasa-arvoisesta kohtelusta, jos ei syystä tai toisesta halua ottaa kantaa johonkin asiaan. Ja voihan olla, ettei ole mitään erityisempää mielipidettä koko asiasta ja miksi pitäisi ollakaan?