23.3.18

Kun isojalka ei pääse oikeuteen

Crestlinen vaalipiirissä Californian osavaltiossa, aivan Twin Peaksin vieressä, tapahtuu kummia. Tai ainakin väitetään tapahtuvan kummia. Arrowhead järveä kiertänyt Claudia Ackley ja hänen kaksi tytärtään näkivät kuuluisan Isojalan. Aikaisen aamuretken ansiosta Claudia oli melkein kasvokkain tuon kuurupiilon kruunaamattoman (koska häntä ei koskaan löydetä kruunun asettamista varten) kuninkaan. Claudia pystyi antamaan tarkkoja tuntomerkkejä tästä oliosta. Se näytti neandertalinihmiseltä, karvainen kaikkialta ja silmät olivat mustat, sekä ilmeettömät kasvot. Claudia päästi tarkoituksella huomiota kiinnittävän huudon, johon olio reagoi heiluttamalla puun oksia.


Nuorempi tytär kuvasi kohtaamisen kännykällään. Siitä tehdään tarvittavat zoomaukset ja vertaukset Bigfoot Tonyn kanavalla. Todisteena lyhyt kännyllä otettu klippi ei valitettavasti ole sieltä tarkimmasta päästä. Selkeä isojalan liikettä ei tapahdu. Hahmo on mustaa muotoa ja vertauskuva ei ole parhain mahdollinen, kuten Bigfoot Tony toteaa. Lyhyelle videolle ei taltioitunut äidin huutoa ja oksien heiluttamista. Sääli.

Claudia on kuitenkin äärimmäisen vakuuttunut näkemästään. Hän haluaa osavaltion tunnustavan isojalan viralliseksi lajiksi. Yhdysvalloissa tämä tapahtuu tietenkin oikeustoimin. Claudia haastoi osavaltion riista- ja kalatalouden laitoksen oikeuteen. Viranomaiset ja osavaltio kun eivät muka ole noudattaneet velvollisuuksiaan. Viranomaiset ovat sulkeneet silmänsä kaiken sen valtavan isojaloista kertovan todistusaineiston edessä. Luokittelemalla isojalan olemattomaksi olennoksi ja niitä metsästävät toimet "paranormaalin tutkimiseksi" tehdään hallaa Claudian ja muiden isojalkametsästäjien elannolle sekä luotettavuudelle.

 Lisäksi on vaarallista uskotella asukkaille, ettei metsissä asusta jättiläismäisiä mörököllejä. Satunnainen matkaaja voi eksyä ja astua isojalan jalan päälle. Siitä ei hyvää seuraa.

Valitettavasti emme pääse nauttimaan elämää suuremmasta oikeudenkäynnistä. Oikeus hylkäsi Claudian syytteen. Samoin Ackleyn oma lakimies suositteli jutusta luopumista. Sellaisenaan se olisi kuulemma silputtu alkutekijöissä. Claudia ei kuitenkaan lannistu. Vireillä on paremmin laadittu uusi yritys.

Ehkä saamme joskus Scopesin kuuluisaa apinaoikeudenkäyntiä tärkeämmän isojalkaoikeudenkäynnin?

No comments: