7.3.18

Sana sunnuntaille. Vangoghilaisuus

Vangoghilaisuus, tuo vanha ja arvostettu perinne on vaarassa. Sekulaari ja ihmisten uskomuksia runnova maailma ei enää ymmärrä ja arvosta rituaaleja. Siksi onkin sääli kuulla uutisia jäisestä tulimaasta. Islanti suunnittelee kieltävänsä poikalasten ympärileikkaukset. Esinahkoja saisi saksia vasta täysi-ikäisenä tehdyllä omalla päätöksellä. Ellei operaatioon löydy lääketieteellisiä syitä. Näin taataan poikalasten vapaudet. Tämän karmean sortolain periaatteilla vangoghilaiset joutuisivat kiipeliin.

Ai et ole kuullut vangoghilaisuudesta?

Se on maailmankatsomus, jossa maailmankaikkeuden kauneutta arvostetaan omistautumalla Vincent von Goghin elämälle ja taiteelle. Elämässä pyritään ekspressionismiin monissa muodoissa. Omistautuminen tehdään tietenkin myös leikkaamalla palan pois vastemmasta korvalehdestään. Omistautumisen asteen mukaan leikataan joko isompi tai pienempi pala. Tietenkin vangoghilaisten perheessä leikataan myös vauvojen korvia. Vanhempien arvojen mukaisesti. Sukupuolineutraalisti vauvan sukupuolesta välittämättä. Vangoghilaisuus ei ole vanhoillinen maailmankatsomus.

Terveyshyödyt ovat selkeät. Poistettu korvalehti ei voi paleltua talven kovilla pakkasilla. Poistettu korvalehti ei voi palaa kesän helteillä. Eikä korvalehden pienentäminen vaikuta korvan kykyyn kuulla. Varsnkin kun nykyään käytetään paljon korvanappeja musiikin kuuntelemiseen.

Mutta välitetäänkö näistä hyödyistä tässä keskustelussa? Kunnioitetaanko vangoghilaisten vanhempien uskonnonvapautta? No ei. Näitä vanhempia vainotaan.

Lääkärit eivät suostu leikkamaan. Rituaali voidaan suorittaa kotona saksilla, mutta silloin voi saada lastensuojeluviranomaiset niskaansa. Siksi monet vangoghilaiset käyvätkin ulkomailla hämäräperäisillä plastiikkakirurgeilla, jotka sopivasta summasta suostuvat suorittamaan siistin sivalluksen.

3 comments:

AnoMatti said...

Islanti on edelläkävijä poikien ihmisoikeuksien puolustajana. Suomessa tuohon on valitettavasti vielä matkaa. Valitettavasti kyseessä on ihmisoikeusloukkaus joka a: kohdistuu poikiin, b: jota harjoittavat meillä parin erityistä suojelua nauttivan uskonnon jäsenet ja c: on asia josta puhumisen useat katsovat vievän huomiota tärkeämmästä asiasta eli tyttöjen ympärileikkauksista. Näiden(kin) seikkojen takia en odota että asiasta saadaan Suomessa lakia aikaan lähiaikoina.

P.S. "Tietenkin vangoghilaisten perheessä leikataan myös vaivojen korvia." Tosin kyllähän vauvaa voi vaivaksikin kutsua, ainakin hetkittäin.

Anonymous said...

Tuskin Islannissa on edes paljon ympärileikkauksen harjoittajia, joten hyvähän se on silloin kieltää, kun kyseessä olisi muutenkin tosi marginaalinen ilmiö kyseisessä maassa. Suomen ei kuitenkaan tarvitse olla mikään "Islanti" tässä asiassa.

MrrKAT said...

PA:Eikä korvelehen pienentäminen vaikuta korvan kykyyn kuulla.

Korvalehdellä voi kuitenkin olla dramaattinen vaikutus äänen suunnan arviointiin. Ainakin jos se ainoa kuuleva korva on just se leikattava. Korvalehden muodot leikkaavat äänestä tiettyjä aaltoalueita ja/tai vahventavat toisia, joiden perusteella päätellään suunta (edestä vs ylhäältä vai alhaalta vaiko takaa).

Wikin mukaan se myös suodattaa ihmisen puheääniä selvemmiksi. Eli näin se vaikuttaisi myös puheen kuulemisen kykyyn.