15.4.18

L. Ron Hubbard kummittelee YLE:n seinien sisällä

Kerrassaan outo yhteensattuma sattui tapahtumaan televisio-ohjelmiin liittyen. YLE kertoi viikon katseluvinkeissään, että sunnuntaina esitettäisiin Louis Therouxin dokumenttielokuva My Scientology Movie.

Yle TV2 klo 22.05
(My Scientology Movie) Louis Theroux tarttuu yhteen uransa haastavimmista aiheista ja perehtyy skientologiaan. Kukaan kirkon jäsenistä ei kuitenkaan halua olla mukana dokumentissa ja Theroux kohtaa myös suoranaista häirintää. Pikkuhiljaa verho salaperäisen uskonnon ympärillä alkaa kuitenkin raottua. Erikoisen projektin myötä piirtyy kuva yksityisyyttään raivoisasti vahtivasta kultista, joka tekee kaikkensa tuhotakseen lähtijöiden tai toisinajattelijoiden elämän. Yle Areena 90 päivää

Siinäpä mainiota katseltavaa illan päätteeksi. Mutta voih ja kauhistus sekä verkkokalvojeni pettymys. Ohjelma on poistunut esityspaikaltaan. Elokuva on sen verran mielenkiintoista katseltavaa, että Ilta-sanomat teki siitä ennakkojutun: Skientologia-dokumentti paljastaa painajaiselämän uskonlahkossa: ”Joko alistut tai muutut itse pedoksi” Ohjelmalla olisi varmasti ollut katsojia. He joutuvat kuitenkin odottamaan kotimaista esitystä syksyyn asti. IS kertoo esityksen perumisesta näin:

Korjaus 15.4.2018 klo 10.45: Dokumentin esitys on siirretty ensi syksyyn. Aiemmin jutussa kerrottiin, että ohjelma tulisi tänään televisiosta. 

 YLE:n sivuilla ei kerrota tarkemmin tuota uutta esitysaikaa, joten sitä ei varmaan ole vielä päätetty. Eikä sieltä löydy ilmoitusta perumisen syystä. Useampi utelias kysyi asiasta suoraan YLE:ltä. Veikko Sorvaniemi sai tällaisen vastauksen YLE Areenalta. Areenalla ei tiedetä perumisen syytä. Ehkä se selviää joskus.

Sitä tietoa odotellessa voin vain arvailla, ettei vaan sattumalta suomalaiset skientologiakultin edustajat olisi jollakin tavalla päässeet vaikuttamaan YLE:n seinien sisällä. Se ei edes olisi oudointa mitä tuo kultti on mennyt vuosien varrella tekemään. Skientologit ovat onnistuneet mm. kiristämään Yhdysvaltojen verovirastolta uskonnollisille yhdyskunnille annetun verovapauden, Ranskassa kultin väärinkäytöksiin keskittyvän oikeudenkäynnin arkistosta joku tuntematon kävi poistamassa kansiosta pelkästään skientologeihin keskittyvät paperit (eli ei edes vaivauduttu peittelemään varkauden yhteyttä skientologiaan), paljastusjuttuja kultista kirjoittavat isot sanomalehdet päätyivät pitkien haasteiden pariin oikeudessa, ja niin edelleen.

Viime hetkellä YLE:n ohjelmistoon vaikuttaminen ei siis olisi edes ihmeellistä.

3 comments:

MrrKAT said...

Outoa, outoa. Minäkin huomasin tuon IS:n lisäyksen.

Anonymous said...

Sillä välin kannattaakin katsoa ruotsalainen sarja Ainoa oikea tie, jossa haastatellaan mm. Ruotsin skientologeja. https://areena.yle.fi/1-3811908

Anonymous said...

Luulisin erään toisen katoamistapauksen perusteella, että kyseessä on puhdas sählääminen.

Aivan hiljattain bongasin elokuvan Valkoinen jumala Areenan tulevien elokuvien listauksesta. Avasin sen selaimen välilehteen odottamaan katsottavaksi tulemisen päivää. Lähempänä ajankohtaa (olipa se sitten ilmoitetun lähetysajan jälkeen tai ennen, en muista) välilehteen palattuani ohjelman ikkunassa ei enää laskettukaan aikaa seuraavaan lähetykseen vaan ilmoitettiin ja yhä ilmoitetaan vain, että katseluaika on päättynyt ja viimeinen lähetys on ollut 2016.

En kylläkään merkinnyt mitään ylös, enkä löytänyt elokuvan tämänvuotisesta lähetyksestä mitään viitteitä Ylen sivuilta, joten voi kai olla teoriassa mahdollista, että avasin elokuvan Areena-linkin jotain muuta kautta ja uneksin että se näytetään aivan pian uudelleen.

Ehkä Ylen tieokonealgoritmit tai henkilökunnan aivotyö tuottaa päällekkäisyyksiä ohjelmien aikatauluihin? Olisi kyllä joka tapauksessa paikallaan tiedottaa ongelmista ja niiden syistä avoimesti. Hiljaisuus saa epäilemään, että ongelmien takana on silti jotain vakavaa. Kaverilta kalliilla tilattu softa?