26.11.18

Asia Bibin turvapaikka ja Pakistanin paska jumalanpilkkalaki

Vuorossa on aihe, joka ehkä vihdoinkin johtaa Pakistanin järkyttävän huonon jumalanpilkkalain poistoon. Sitten joskus vuosien kuluttua, kun maa on oppinut miten ihmisoikeudet ja jumalanpilkkalait eivät sovi yhteen. Varsinkin jos oikeuden käytännöissä todistajien ei tarvitse toistaa väitettyä jumalanpilkkaa, jonka syytetyn väitetään sanoneen. Ja tuomarit voivat valita, etteivät halua kuulla todistusaineistoa, jotta jumalanpilkkaa ei toisteta edes toisten suulla. Pakistanissa on ollut jumalanpilkkaan liittyviä oikeudenkäyntejä, joissa syytetty ei koskaan saa edes tietää mitä loukkaavaa hänen väitetään sanoneen. Jos tuo kuulostaa järjettömältä systeemiltä ja sellaiselta joka poikii jatkuvasti perättömiä syytöksiä, niin tervetuloa uskonnollisuuden ja oikeussalien yhdistettyyn maailmaan.

 Kristityn Asia Bibin tarina on hurjan dramaattinen. Jos et ole tietoinen siitä, niin tässä erittäin nopea kertaus. Bibin syntymänimi on Aasiya Noreen, mutta Asia Bibi on yleisemmin käytössä.

Kaksi muslimi naista (Bibin työtovereita) syyttivät Bibiä jumalanpilkasta, koska hän oli juonut vettä samasta kaivosta marjastamisen aikana kesällä 2009.

Oikeus antoi hänelle hirttotuomion 2010.

Lahoren korkein oikeus julisti tuomion päteväksi ja Bibin tapaus sai ensimmäisen kerran maailmanlaajuista julkisuutta.

Valitusprosessi vei päätöksen Pakistanin korkeimpaan oikeuteen asti.

Tänä vuonna Pakistanin korkein oikeus päätti ettei jumalanpilkasta ole tarpeeksi näyttöä.

Valtavia mellakoita ja asiaan liittyvien tuomareiden tappouhkauksia.

Ei missään muodossa kadehdittavaa elämää. Kahdeksan vuotta vankilaa odottamassa kuolemaansa, jota seuraa väkivaltaisen väkijoukon vaatimukset naisen lynkkaamisesta. Turvapaikka jossain toisessa maassa on johdonmukaisin jatkumo tarinalle. Se ei vain ole vielä mahdollista, sillä Pakistan määräsi Bibille maastapoistumiskiellon. Islamistinen Tehreek-e-Labbaik puole sai taivuteltua hallituksen kyseiseen kieltoon. Sama puolue on myös avoimesti vaatinut korkeimman oikeuden tuomareiden tappamista, koska menivät vapauttamaan Bibin. Puolueella on erittäin hyvä syy pitää Bibi Pakistanissa. Kun tuomiosta vapautettu nainen on maassa, niin nimettömät joukot etsivät häntä ja hänen perheettään. Talo kerrallaan.

Näistä reaktioista huomiota herättävin oli Ison-Britannian ulkoministeriön vastaus. British Pakistani Christian Associationin edustaja Wilson Chowdhry kertoi tiedustelleensa Bibin mahdollisuuksista saada turvapaikka. Epäsuora vastaus edustajelle oli, että Iso-Britannia oli huolissaan maansa turvallisuudesta. Turvapaikkaa ei annettaisi, sillä viranomaiset  uskovat turvapaikan myöntämisestä seuraavan mellakoita niin lähetystön ympärillä kuin saarivaltion maaperällä. Suomeksi tuo tarkoittaa viranomaisten taipuvan islamistien vaatimuksille. Maassa on vahva ja monipuolinen pakistanilaisten yhteisö, joten integraatio olisi helppoa Bibille.

Ison-Britannian ulkoministeriön sir Simon McDonaldilta kysyttiin eikö Bibin turvapaikkahakemuksen hylkääminen etukäteen ollut väkijoukon raivolle alistumista. Vaihtoehdoiksi tarjottiin lähetystön työntekijöiden kutsumista pois Pakistanista tai turvatoimien lisäämistä. Näin Britannia saisi säilytettyä kasvonsa. Johon McDonald vastasi ulkoministeriön etsivän kolmatta maata joka voisi ottaa vastaan Bibin Britannian puolesta. Näin ulkoministeriölle ei koituisi riskejä.


Suurena muutoksena Britanniassa käydyssä keskustelussa uskallettiin vihdoinkin ottaa puheksi maan suhteet Pakistaniin. Työväenpuolueen parlamentaarikko Mike Gapes kysyi eikö Ison-Britannian pitäisi tarkistaa millaisessa yhteystyössä se enää haluaa olla Pakistanin kanssa.

Bibin tulevasta turvapaikasta jossain muualla kuin Pakistanissa käydään keskusteluja. Toivottavasti pääätös saadaan tehtyä pian ja Bibi perheineen pääsee turvaan. Samalla Pakistanin täytyy keksiä miten se saa Tehreek-e-Labbaik puolueen kuriin ja noudattamaan ihmisoikeuksia sekä maan lakia. Iso askel tässä olisi jumalanpilkkalain poistaminen rikoslaista.

4 comments:

MrrKAT said...

Äklöttävää oklokratiaa.

AnoMatti said...

"Samalla Pakistanin täytyy keksiä miten se saa Tehreek-e-Labbaik puolueen kuriin ja noudattamaan ihmisoikeuksia sekä maan lakia."

Ongelmana vaan taitaa olla että suuri osa Pakistanin kansaa ei halua kyseistä puoluetta kuriin, tai poistaa jumalanpilkkalakeja. Kyseessä ei ole tapauksesta jossa hallinto pitää yllä lakia jota kansa vihaa, Pakistanissa jumalanpilkkalailla on vankka ja laaja kannatus.

Anonymous said...

"Hieno" maa, jolla on kivikautinen moraali ja ydinase. Aasian Venäjä.

Anonymous said...

Pakistan lienee hankkinut ydinaseensa "rakkaan" naapurinsa Intian takia, joka myös on ydinasevalta. Jos sota niiden välille joskus syttyisi, niin siinä mahdollisesti käytettäisiin sitten ydinaseita.