1.9.20

Kun Covid-19 tiedot hämmentävät

 Jatkuvan Covid-19 menon takia sosiaaliseen mediaan tupsahtaa säännöllisesti erilaisia tulkintoja lääketieteellisistä asioista. Monet näistä tulkinnoista ovat perseestä. Siis eivät aiheena pakaroista kertovia, vaan huonoja mielipiteitä. Viimeksi tarkastelimme keuhkokuumetapauksiin liittyviä epäselvyyksiä.

Tällä kertaa aiheena on viikonloppuna Twitterissä trendannut "only 6 %" hämmästely. Silloin jotkut ihmiset eivät ymmärtäneet miten Yhdysvalloissa kirjataan kuolinsyitä. Kortistoon kun laitetaan kuolinsyiksi erilaisia asioita, jotka ovat liittyneet potilaan kuolemaan. Jos kortissa lukee pelkästään Covid-19, niin se on ollut taustalla oleva syy. Silloin on jätetty kirjaamatta mitä muuta kuolemaan liittyi. Kyseessä olisi vajaasti täytetty kortti potilaan kuolisyystä. Yhdysvalloissa tuo kuolinsyytietojen kortti sisältää useamman sarakkeen.

Tohtori Chris Carroll esittelee tyypillistä lomaketta:


 Sairastapausten monipuolisuuden ja valtavan määrän takia syitä voi olla monia. Kuoleman syy voi olla mm. keuhkoputkentulehdus, verenmyrkytys, hengitysvajaus, sydämenpysähdys. Tai näiden yhdistelmä. Kuitenkin potilas on alunperin joutunut sairaalaan Covid-19 tartunnasta tulleiden oireiden takia.

Covid-19 on siis taustalla oleva syy, joka voi johtaa keuhkokuumeeseen, joka johtaa sydämenpysähdykseen, joka johtaa kuolemaan. Silloin kuolinsyylomakkeeseen listataan useampia syitä.

Mistä se somesähellys sitten alkoi? 

CDC julkaisi viikottaisen raporttinsa elokuun 26. päivä. USAn yli kuusi miljoonaa Covid-19 tapausta ja 183 000 kuolemaa ovat tietojen kannalta runsasta selattavaa. Mutta se olennainen kohta tämän keinokohun kannalta on maininta samanaikaisista sairauksista:

Comorbidities
Table 3 shows the types of health conditions and contributing causes mentioned in conjunction with deaths involving coronavirus disease 2019 (COVID-19). For 6% of the deaths, COVID-19 was the only cause mentioned. For deaths with conditions or causes in addition to COVID-19, on average, there were 2.6 additional conditions or causes per death. The number of deaths with each condition or cause is shown for all deaths and by age groups.

 

 Tuosta kohdasta useampi ymmärrysrajoitteinen teki aivan väärän tulkinnan.

 Twitterkäyttäjä Mel Q:n alkuperäinen virhetulkinta nousi kuuluisimmaksi. Presidentti Trump twiittasi Mel Qn viestin, jotta virhe saisi mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Lopulta Twitter poisti Mel Qn alkuperäisen viestin.




Mel Q väitti CDCn päivittäneen tietoja sillä tavalla, että vain 6 % kuolleista oli kuollut Covid-19 takia. Lopuilla 94 % kuolleista oli muita kuolinsyitä (joita luettelin tuolla ylempänä), joten he eivät kuolleet Covid-19 tautiin. Joten Covid-19 ei olekaan niin varaallinen tauti kuin lääkärit väittävät! Joten maskit ja rajoitukset ovat turhia! Ja tätä sanomaa levitettiin kulovalkean tavoin pandemiadenialistien parissa.

Osaako kukaan heistä tarkistaa ovat he oikeassa tulkintansa kanssa? Luultavasti ei osaa.

3 comments:

Tuomoh said...

Hienoa argumentointia heiltä. Vähän sama kuin vääntäisi tieteellä ja logiikalla, että
"Covid-19 ei tapa, vaan ainoastaan sen oireet tappavat."

Rami said...

Aikoinaan kuoltiin vanhuuden heikkouteen.
Nämä nyt on haastavia osalle.

AnoMatti said...

@Tuomoh

Itse olen törmännyt kirjaimellisesti, lähes sanatarkasti tuohon argumenttiin netissä. Yleensä kirjoituksissa joissa puolustetaan Trumpin covid-19 ... sanotaanko "strategiaa"?