21.11.09

2012, mayat ja maailmanloppu

"Hear that lads? It's only the end of the world!"

- Brann Bronzebeard


Elokuva vuoden 2012 spektaakkelimaisesta maailmanlopusta julkaistiin Suomessa perjantain 13. päivä. Sillä pääsi lööppeihin asti. Nettikansan uteliaisuus mayakalenterin, vuoden 2012 ja maailmanlopun yhteyksistä on pakottanut jopa NASA:n ottamaan kantaa. Yllättävän moni kyselijöistä on oikeasti peloissaan siitä mitä on tulossa. Kun hysteria nousee 2012 joulukuuta odotellessa, on myös odotettavissa itsemurhia.

Elokuvan ennakkomainonta oli siinä mielessä onnistunut, että firman tilaamilla sivuilla puhutaan enemmänkin elokuvan maailmasta todellisena ilmiönä. Trailereissa kehotetaan katsojaa googlaamaan "2012" ja sitä kautta vastaan tulee lisää elokuvan mainoksia.

I have seen worlds bathed in the Makers' flames. Their denizens fading without so much as a whimper. Entire planetary systems born and raised in the time that it takes your mortal hearts to beat once. Yet all throughout, my own heart, devoid of emotion... of empathy. I... have... felt... NOTHING! A million, million lives wasted. Had they all held within them your tenacity? Had they all loved life as you do?

- Algalon the Observer


Kirjakauppoihin on ilmestynyt 2012-selviytymisoppaita. Jälleen maailmanloppu luo sopivan markkinaraon. Samoille markkinoille tulee myös maltti-on-valttia kirjoja, joissa selitetään miksi maailmanloppu ei tulekaan vuonna 2012. Professori Anthony Aveni on kirjoittanut siitä mihin maya-kulttuuriin kalenterit perustuivat. Ja miksi heille oli tärkeämpää Pitkän Ajan alkupiste kuin sen päättyminen.

Muinaisten pyramidien kuvioiden tulkinta on pitkän prosessin tulos. Eroosio on pyyhkinyt pois useita merkkejä. Siksi tietyt asiat jäävät ikuisiksi mysteereiksi. Tulkinnat jäävät erittäin epävarmoiksi, varsinkin luomismyyttien suhteen. Maya-kulttuurin luomistarussa ihmiset luodaan savesta. Mutta sade tuhoaa ne. Joten ihmiset luodaan uudelleen puusta. Välillä epäonnistuneet version tuhotaan tulvalla. Tämä kestävämpi versio kykeni selviämään maailmassa ja tekemään sitä tärkeintä asiaa universumissa: palvomaan Luojia.

Jos et ota maya-kulttuurin luomismyyttiä todesta, niin miksi ottaisit heidän käsityksiä kalenterin vaihtumiseen liittyvistä tapahtumista totena?

Nykytietämyksen valossa luomismyytit ovat juuri sitä, myyttejä. Vuoden 2012 kannalta olennainen kalenterisysteemi, eli Pitkä aika, laittaa aloituspisteen vuoteen 3114 ennen ajanlaskun alkua. Viimeisin luomistapahtuma oli siis pari tuhatta vuotta ennen maya-kulttuurin alkua. Varhaisimmat merkinnät Pitkän ajan käytöstä löytyvät vuodelta 236 eea. Silloin maya-kuukauden ja päivien nimet olivat silloin samat kuin luomistarun aloituspäivässä. Aloituspäivänä oli myös Aurinko korkeimmillaan mayojen asuttaman alueen yläpuolella (tosin mayoja ei oltu vielä luotu puusta). Maailmalla muiden kalenterien nolla-vuosi laitetaan kulttuurillisesti tai historiallisesti merkittävään kohtaan.

Pitkä ajan keksimisen aikaan tähtitaivaalla ei ollut merkittäviä tapahtumia.

Eli Pitkän ajan aloituspisteellä oli enemmän merkitystä kuin sen reset-päiväyksellä.

Ei ole vakuuttavaa näyttöä siitä, että mayat välittivät Linnunradan asemasta tähtitaivaalla niin paljon kuin kirkkaimmista tähdistä. Linnunrataan viitataan tie-vertauskuvan kautta. Sitä kutsuttiin "Mustaksi tieksi." Nykyiset käsitykset valtavasta puusta Linnunradan vertauskuvana perustuvat nykyaikaisten heimojen käsityksiin. Siksi tulkinnat mayojen kirjoituksista, varsinkin myyteistä, ovat hieman epävarmoja.

Linnunradan tarkkailu oli vaikeampaa verrattuna muihin maya-kalentereissa käytettäviin merkkeihin. Niissä on laskettu Venus-planeetan ja auringon tai muiden selkeästi erottuvien pisteiden paikat taivaalla suurella tarkkuudella. Linnunradan tarkan keskipisteen tarkkailu, ja liikkeiden laskeminen, ei onnistu paljaalla silmällä kuin muutaman sadan vuoden tarkkuudella. Sitä tarkempiin laskelmiin vaaditaan satelliitteja ja tähtiputkia.

Siksi seuraava kohta on oikeastaan loppukevennys.

2012-foliopipoilun seassa on myös aikas uskomattomia juttuja:

* Maapallon siirtyminen galaksin keskukseen

21.12.2012 maapallo siirtyy galaksimme keskipisteeseen. Tämän on varmistanut todeksi mm. NASA ja on olemassa laskukaavoja, joidenka avulla on laskettu planeettojen liikkeistä, että näin todella tapahtuu. Kyseessä on kuitenkin harvinainen tapahtuma, joka tapahtuu vain kerran kymmenissä tuhansissa vuosissa. Galaksin keskipisteessä on myös havaittu musta aukko, joka voi vaikuttaa mm. maapallon magneettisiin napoihin.


Tuon täytyy olla hyperavaruuteen loikannut käännösmoka. Maapallo ei millään kerkiä galaksin keskukseen vain parissa vuodessa.



Onneksi monet vuotta 2012 odottavat ihmiset puhuvat henkisestä muutoksesta. Spirituaalisesta mullistuksesta. Maailmankuvien energiavärähtelyistä, jne. He eivät odota mahtavia luonnonkatastrofeja, vaan piirileikkejä.

Ehkä vuonna 2013 aletaan jännittämään kiinalaisten kalenteriin liittyviä mysteerejä.

2 comments:

Mette said...

Linnunrata suurena puunahan on meidän pohjoisten kansojen ikioma myytti "Suuren tammen kaato", joka hellyttävästi sisältyy oluensynty-sikermään.

Anonymous said...

Tuntuu oudolta, monet jotka nauravat raamatun tarinoille ottavat nämä tosissaan. Tuntuu tällaiset mielipiteet olevan Muotia, mukaillaan massoja.