17.12.14

37 miljoonaa kuollutta mehiläistä ja GMO-vihjailu!

Somessa kohta kuukauden kiertänyt uutinen sai jopa minut kirjoitustuulelle. Kyseinen uutinen on herättänyt kommentteja tyyliin "Tästä ei Suomessa uutisoida mutta Monsantoa mainostetaan" jne.

        37 Million Bees Found Dead In Ontario, Canada After Planting Large GMO Corn Field


Otsikon perusteella moni varmasti teki sen yhden ja ainoan tulkinnan tapahtumista. Jos vaivautui klikkaamaan uutista ja lukemaan ensimmäisen infon sai ihastella tätä:

Millions of bees dropped dead after GMO corn was planted few weeks ago in Ontario, Canada. The local bee keeper, Dave Schuit who produces honey in Elmwood lost about 37 million bees which are about 600 hives.


Vain pari viikkoa gm-maissin istuttamisen jälkeen miljoonat ja miljoonat mehiläiset kuolivat Dave Schuitin hunajafarmilla. Jos lukija jätti selailun tähän ja alkoi varoittamaan ystäviään geenimanipulaation vaaroista, oli lukija aivan liian hätäinen.

Uutinen ei esitä gm-viljelyä mehiläisten murhaajana. En rohkene spekuloida miksi aloitus on noin vahvasti geenimanipulaation suuntaan osoittava, kun itse asiaan liittyvien mielipiteissä syylliseksi nostetaan viljelyssä käytetyt neonikotinoidit. Ei gm-maissi. Kyseessä on nikotiinin synteettinen johdannainen, jolla yritetään estää hyönteisiä syömästä viljaa. Käytetyn hyönteismyrkyn haitoista on kertynyt näyttöä ja niiden käyttöä on rajoitettu. Gm-maissin ja hyönteisten joukkokuolemien välille ei ole kertynyt näyttöä.

Uutisessa mainittu mehiläishoitaja Dave Schuit on mukana joukkohaasteessa, jossa syylliseksi joukkokuolemiin on nostettu neonikotioidit. Ei gm-maissi. Alkuperäisissä uutisissa vuodelta 2013 syylliseksi joukkokuolemiin epäillään myös hyönteismyrkkyä. Ei gm-maissia.

Geenimanipulaation vaaroista vihjailu ilmestyi uutiskiertoon vasta jälkeenpäin, vaikka se on selkeästi ristiriidassa itse uutisten kanssa.

Friends don't let friends share bullshit on Facebook.

2 comments:

Anonymous said...

GM-maissi on muokattu kestämään enemmän tuholaismyrkkyjä. Reilumpi myrkyn käyttö voi siis tappaa mehiläiset. Olet aivan oikeassa että GM-maissi ei tapa mehiläisiä vaan lisääntynyt myrkyn käyttö. Tilaisuus tekee varkaan.

MrrKAT, Skepsis ry:n jäsen said...

Ano:"GM-maissi on muokattu kestämään enemmän tuholaismyrkkyjä."

?? Ootko ollenkaan kartalla ??

Kasvit kestää tuholaismyrkkyjä ilman muokkaustakin (Vai oletko nähyt puutarhakukkas kellistyvän Raidilla ?).

Jos tarkoitit glyfosaattia niin se on kasvimyrkky ja sille on GM-maissi. Toinen tapaus eli BT Corn on taas itse tuholaismyrkkyä sisältävä joten sitä myrkkyä ei tarvita.

En nähnyt wikistellen yhtään GM-maissia jotka olisi muokattu neonikotinoideille.

Joten Ano laukoi täysin ohi maalin ?