4.2.16

Planned Parenthood, Pelkoa & Inhoa tiedettä kohtaan

Planned Parenthood Federation of America on tärkeä osa Yhdysvaltojen terveydenhuoltoa. Se tarjoaa naisille mahdollisuuden edulliseen ehkäisyyn, syöpäseulontaan, ja aborttiin. Kaikki toimenpiteet ovat laillisia ja haluttuja ympäri Yhdysvaltoja. Ymmärrettävästi tämä viimeisin kohta on konservatiivien kohdalla kestämätön palvelu.

Planned Parenthood on kuitenkin monelle kauhua herättävä laitos. Viime vuonna liikenteeseen lähti entistä rajumpi abortinvastainen huhukampanja kyseisen palvelun synkistä taustoista. Huhu oli hurja. Siellä murhataan vauvoja ja myydään niiden elimiä tyydyttämään rahanhimoisia moraalittomia pomoja.

Tätä mantraa toisteltiin republikaanien kärkinimien suista. Senaattori Marco Rubio sanoi sikiöistä kerättävän kudoksen oikeasti yllyttävän naisia tekemään abortteja, jotta kudosta voidaan kerätä lisää ja siinä samalla tienata dollareita. Senaattori Ted Cruz julisti Planned Parenthoodin rikolliseksi toiminnaksi, oikeista lakipykälistä välittämättä. Rick Perry ja Rand Paul väittivät myös järjestön myyvän voittoa tavoittelevalla tavalla ruumiinosia. Ja nämä veikot olivat puheineen niitä hillityimpiä tapauksia. Presidenttiehdokas Carly Fiorina puhui videosta, jossa pöydälle nostetun vielä sykkivällä sydämmellä varustetun sikiön ympärillä lääkäri puhuu elintoimintojen jatkamisesta, jotta sikiösta voidaan viipaloida tuoreita paloa. Sellaista videota ei ole koskaan esitetty Planned Parenthoodin tiloista, mutta faktat eivät häirinneet Fiorinaa.

Poliitikkojen vaahtopuheiden taustalla on ns. paljastusnauhat. Antiaborttiaktivisti David Daleiden ja pari muuta kaveria tekeytyivät biotutkimuslaitoksen hankkijoiksi. He taltioivat videoita, joilla Planned Parenthoodin lääkärin puheita kuvattiin piilokameralla. Hän puhui sikiöstä kerätyn kudoksen käytöstä tutkimustarkoituksiin. Ja siitä miten he keräävät ja toimittavat tuota kudosta abortoiduista sikiöistä. Tämä nosti tunteet pintaan. Päätyipä kylähulluuden rajamailla asustava Robert Lewis Dear Jr jopa ampumaan väkeä Planned Parenthoodin tiloissa. Hän kertoi suojelevansa lapsia. Höpinöidensä seassa Robert mumisi "No more baby parts".

Mistä sitten on oikeasti kyse? David Daleiden ja kumppaneiden videot on todettu potaskaksi. Niissä ei näy, tapahdu tai puhuttu mistään laittomasta. Useissa osavaltioissa aloitettiin viralliset tutkinnat järjestön toimista. Niiden tulokset olivat yhteneväisiä: Planned Parenthood ei myy sikiöiden raatoja tienatakseen pätäkkää. Jos järjestö tekisi sellaista, niin se olisi äärimmäisen huono tapa tienata. Yli 700 klinikalla toimiva Planned Parenthood käyttää solujenkeräystä vain n. 1 % klinikoistaan. Ne sijaitsevat kahdessa osavaltiossa. Kantasoluja varten kerättävä leikattu sikiö päätyy eteenpäin tutkimuskäyttöön vain naisen suostumuksella. Jokaisesta näytteestä maksetaan klinikalle alle 100 dollaria. Maksulla katetaan pelkästään prosessin kustannukset. Tuoton saaminen rikkoo välittömästi liittovaltion lakeja. Abortteja suoritetaan noin joka toisella klinikalla. Abortit vastaavat n. 3 % kaikista klinikoiden tarjoamista palveluista.

Eli et voi mitenkään tilata kuolleita sikiöitä mausteeksi voileipäsi päälle Planned Parenthoodin verkkokaupasta. Tiedän, sillä yritin etsiä sellaista mahdollisuutta.

Mutta miksi tieteen alttarille sitten kannetaan uhrilahjana tapettujen sikiöiden soluja?

 Nature-julkaisu puolusti lähes raivoisasti kantasolututkimusta viime vuoden joulukuussa. Sivuilla selitetään selkeästi miksi Planned Parenthood skandaali ei ole skandaali. Poliittisen kohun vain kiehuessa yhä kuumemmaksi tutkijat ovat sulkeutuneet toimistoihinsa. Kantasolututkimusta tekevät tutkijat saavat vihapostia, uhkailevia puhelinsoittoja ja muuta ei-kivaa.  Jopa arvostetulla Nature-julkaisulla oli vaikeuksia löytää suitaan avaavia haastateltavia. Vain kaksi tutkijaa vastasi kysymyksiin. Hiljaisuutta perustellaan - syystäkin - tutkijoiden turvallisuudella.

Tutkimukselle on tarvetta. Varsinkin tutkimuksessa käytetyille ihmisten kantasoluille. Sikiöt on joka tapauksessa abortoitu ja päätymässä roskiin, joten niiden käyttö tieteen edistämisessä on helposti perusteltavissa. Olisiko eettisempää jättää käyttämättä niitä tutkimuksessa?

 Nature selvitti miten monessa tutkimusprojektissa tarvitaan ihmisten kantasoluja ja miten paljon niiden pyörittämiseen myönnetään rahaa. Niiden aiheina ovat alkion kehitys ja sen kehityshäiriöt, tulehdustaudit, joissa enemmistö materiaalista menee HIV/AIDSin parissa.

Sikiöistä kerättyjen kantasolujen käyttö tutkimustarkoituksiin herättää myös vastalauseita. Jotkut väittävät, että tarjolla olisi parempia vaihtoehtoja, mutta itse tutkimusta tekevät sanovat toisin. Aikuisilta kerätyt kantasolut eivät sopeudu, muutu ja toimi yhtä monipuolisesti kuin ns. priimatavara. Eikä niiden toimintaa pystytä simuloimaan tietokoneilla tai eläimistä kerätyillä kantasoluilla. Eikä vuosia sitten kerättyjen kantasolujen kloonauskaan ole ratkaisu. Ihmisten kantasoluista löytyy eri solutyyppejä, jotka soveltuvat erilaiseen tutkimukseen.

Kantasolututkimukselle laitetut rajoitukset hidastavat (joissain tapauksissa estävät) rokote- ja hoitotutkimusta. Kongressissa on esitetty parikin lakiehdotusta, jotka tekisivät tällaisen kantasolututkimuksen laittomaksi. Osavaltioiden lainsäätäjät ovat myös ajaneet samanlaisia kieltoja. Missouri, Arizona ja Pohjois-Dakota ovat jo kieltäneet kantasolututkimuksen. Rajoituksia laaditaan myös tutkimuskiellon ulkopuolella. Pohjois-Carolinan osavaltiossa ei saa myydä sikiöiden kudoksia. Siksi kyseisen osavaltion laboratoriot joutuvat tilaamaan kantasolunsa toisista osavaltioista.

Tutkimuksen tulevaisuus ei ole varmalla pohjalla. Miksi nuori opiskelija keskittyisi alaan, jos rahoitus on erittäin epävarmaa ja kaiken lisäksi tutkijoita uhkaillaan fyysisellä tasolla?

1 comment:

AnoMatti said...

David Daleidenin ja kumppanien tempauksesta kannattaa myös muistaa yksi toinenkin asia. Nimittäin se sama viranomaistutkimus joka totesi että Planned Parenthood ei ollut rikkonut lakeja totesi myös että Daleiden kumppaneineen oli rikkonut lakeja ja kokoon ympätty suuri valamiehistö laittoivat heille päälle melkoisen raskaat syytteen laittomasta elinkaupasta ja viranomaisrekisterin sormeilemisesta.

Lähteenä vaikkapa http://time.com/4194226/planned-parenthood-david-daleiden-felony/