25.2.16

Valtsun terveysblogin suuri projekti

Valtsun terveysblogi tarvitsee apuasi. Siellä on otettu harteille melkein epäergonominen taakka, nimittäin Antti Heikkilän asiavirheiden kategoriointi ja oikaisu. Projekti täytyy valitettavasti hoitaa ilman Heikkilän kontribuutiota. Hän nimittäin ei salli kriittisiä kommentteja tai linkkejä edes virallisella Facebook-sivullaan. Ottaen huomioon ortopedin suosion suomalaisten parissa on kuitenkin aina aiheellista pitää terveysväittämät faktoihin perustuvina. Varsinkin sen takia, että Heikkilä velottaa asiakkailtaan ihan oikeaa rahaa neuvoistaan.

Valtsun terveysblogi linjaa projektin perusideaa näin:


En ole paras henkilö analysoimaan terveyskeskustelujen kulttuuria, mutta ainakin olen oppinut medialukutaitoa ja lähdekriittisyyttä.

Käytin huvikseni pari päivää siihen, että lueskelin Heikkilän blogikirjoituksia ja merkitsin havaitsemani asiavirheet korjauksineen Excel-tyyppiseen taulukkoon. Taulukko osoittaa hyvin, ettei edes erikoislääkärin koulutus aina takaa sitä, että tekstit olisivat luotettavia.

Taulukko on luettavissa täällä.

Projektin ideana on nostaa koko terveysuutisoinnin laatua Suomessa. Asiavirheiden havaitseminen ja oikaisu on erittäin tärkeää, kun aiheena on ihmisten terveys. Varmasti Antti Heikkilä itsekin olisi sitä mieltä, ettei hän halua levittää virheellistä tietoa lukijoilleen. Ongelmana on vain saada ihmiset itse ymmärtämään milloin he ovat tehneet virheitä. Tiedän ongelman olevan erittäin yleinen, sillä syyllistyn itse jatkuvasti virheiden tekemiseen. Toivottavasti reaktioni niiden osoittamiseen eivät kuitenkaan ole olleet virheiden löytäjien bannaaminen, kriittisten kommenttien poistaminen sivultani ja kritiikin esittäjien leimaaminen Ison Vaihtoehtohoidon rahoittaman parjauskampanjan trolleiksi.

No comments: