7.11.17

Pakistan ja jumalanpilkka, osa: Aivan liian monta

Pakistanin ahkera työ jumalolennon voimattomuuden ja heikkouden todistamisessa jatkuu. Tarkoitan tietenkin maan rankkaa taistelua jumalanpilkkaa vastaan. Se on selkein ja paras tapa todistaa, ettei jokin jumala ole kaikkivaltias ja tuhoutumaton. Pakistanin kansalaiset ovat olleet aloitekykyisiä jumalanpilkan rankaisijoita. Jumalanpilkasta syytettyjä ihmisiä on hakattu kuoliaaksi vihaisten väkijoukkojen voimalla. Jopa yliopistoissa asti.

Mutta mitä vihaiset väkijoukot voivat tehdä, jos vitsiä jumalolentoja vastaan heitetään internetissä? Siinä kohtaa kuvioihin astuvat viranomaiset. Eivät suitsimaan vihaisia väkijoukkoja, vaan jäljittämään ja pidättämään nettikirjoittelijoita. Kyberrikollisuuteen kuuluu tällä vuosituhannella nimittäin myös uskonnollisten tuntemusten loukkaaminen. Jotta tuollaisen rikkollisuuden jäljittäminen sujuu mahdollisimman jouhevasti perusti Pakistan sitä varten oman ryhmän viestintäviraston sisään. Ryhmä tarkkailee sosiaalista mediaa, blogeja ja verkkosivujen kommentteja. Jumalaton meno laitetaan ripeästi kuriin.

Aikaisemmin tänä vuonna viestintävirasto muistutti miljoonille kännykänkäyttäjille tekstiviestillä, ettei ole laillista tuottaa ja jakaa jumalanpilkkaa sisältävää digitaalista materiaalia. Tekstiviestiä kannatti lukea ajatuksen kanssa sillä tuomioina jaetaan elinikäistä linnassa virumista tai lyhyempää tuomiota, eli kuolemantuomiota.

Tyypillisesti ihmisoikeuksista välittävät järjestöt ovat jälleen valitustuulella. He pelkäävät hallinnon käyttävän televalvontaa hallitusta kritisoivien ihmisten vangitsemiseen. Ei ole tarpeita etsiä todisteita maanpetoksesta, kun väkeä saadaan vankilaan mahdollisesti jotain maan uskonnollista papparaista ehkä loukkaavalla tavalla kommentoimalla.  Pakistanissa elävät vähemmistöt ja kriittiset toimittajat ovat aikaisemmin joutuneet hallinnon tähtäimeen. Nettitarkkailun lisääntyessä heidän alistamisena muuttuu entistä helpommaksi.

Jumalanpilkkalain nettivalvontaa puolustava hallituspuolue Pakistan Muslim League muistuttaa, että poliisit lähetetään noutamaan rienaavia nettikirjoittelijoita vasta tiukan tutkinnan jälkeen. Joten viattomat eivät joudu ongelmiin jakamistaan valokuvista. Lähes aina. Pakistanilaiset ovat onnistuneet lavastamaan viattomia ihmisiä mukamas Koraanien polttamisesta muusta loukkaavasta käytöksestä. Syynä tällaiseen käytökseen on ollut mm. naapuruston riita tai velkojen selvittelyn epäonnistuminen.

Onneksi internetissä ihmiset osaavat käyttäytyä eikä henkilöiden välisiä riitoja tapahdu.

1 comment:

Anonymous said...

Viattomat eivät joudu kärsimään. Pitää vain muistaa että nuo ovatkin potentiaalisia jumalanpilkkakaajia jotka jumala kyllä säästää jos kerran ovat viattomia - ja jos eivät ole niin silloinhan jumalan oikeus tapahtuu kätevästi.