30.9.12

Pilkkaan jumalaasi ja uskonnollisia tunteitasi

Jumalanpilkka on herkkä aihe. Aihe on tapeilla näin jumalanpilkkapäivän aikana. Ihmisiä suuttuu uskonnollisten tuntemusten epäsuotuisasta kommentoimisesta. Näiden suuttuneiden ihmisten tekojan seurauksena ihmisiä kuolee. Maailma on siinä mielessä erittäin outo paikka, sillä kynä voi todellakin olla miekkaa vahvempi. Mutta kuolema tapahtuu vain epäsuoralla tavalla. Ehkä sen takia meidän pitäisi harkita jumalanpilkkalakien noudattamista myös täällä Suomessa. Organisation of Islamic Cooperation on vaatinut usean vuoden ajan kansainvälistä jumalanpilkkalakia. Sellaisella lailla suojeltaisiin eläviä ihmisiä, joten ihmisoikeuksien kannalta uskonnollisia tunteita suojelava laki olisi erittäin hyvä asia.

Toki vastapainona on uskonnollisesti ärsyyntyneiden ihmisten tarve vainota eritavalla uskovia. Se tuntuu olevan ainoan oikean totuuden seuraajien yleinen ongelma. Jumalanpilkkalakien soveltamisessa ihmisiä heitetään vankilaan. Hyvässä tapauksessa he saavat vain sakkoja ja pilkkaaja pysyy hengissä.

Tasapaino ei kuitenkaan ole paikallaan näissä keskusteluissa. Siinä missä jumalanpilkka varmasti loukkaa uskovaisen tunteita, ei teko ole verrattavissa jumalanpilkkaajan tappamiseen (Toivottavasti kaikki ovat tästä asiasta samaa mieltä). Eikä edes siihen, että pilkkaaja heitetään vankilaan. Tasapaino säilyisi vain, jos jumalanpilkkaajan tunteita loukattaisiin jollakin tapaa. Eihän uskonnollisesti loukkaantunut ihminen lopulta koe vastaavia seuraamuksia loukkaantumisestaan.

Asenne älymystön parissa on, että jumalanpilkka on epäsivistynyttä, lapsellista. Liian helppoa. Ja niinhän se onkin. Siksi minä tykkäänkin tehdä sitä. Tosin jumalanpilkkaan tuntuu riittävän tänä päivänä pieninkin mahdollinen teko. Jumalia voi pilkata niin monella eri tavalla.

Tehdään se sitten näin. 

Mikä tahansa yliluonnollinen olento, ja hänen/heidän profeettansa, mestarinsa, edustajansa, välikappaleensa tällä planeetalla eivät ole uskomisen ja palvonnan arvoisia.

Noin. Pilkattu. Olenko nyt sen arvoinen, että poliisille pitäisi lähettää tutkintapyyntöä? Jos en ole, niin miksi en ole? Kuinka yksityiskohtaisella tavalla jumalia pitäisi loukata, jotta se olisi rikos? En tiedä. Ja olen melko varmaa siitä, etteivät tuomaritkaan tietäisi, vaan syytteitä harkittaisiin epämääräisten tunteiden mukaan.

Mikä voisi mennä pieleen?

29.9.12

Sana sunnuntaille: Maitomies

PepsiCo on jälleen jäänyt kiinni salajuonista. Virvoitusjuomafirma on aikaisemmin aivopessyt nuoria ihmisiä hyväksymään homoseksuaalisuuden. Samanlainen moraaliton meno on nähtävästi jatkunut Venäjällä. Siellä nuoria ihmisiä houkutellaan aivan törkeällä mainoksella riettauden pauloihin. Iloiseksi maitomieheksi nimetty hahmo onkin todella epätoivoinen yritys. Nimi on helposti käännettävissä "gay milkman" muotoon, jolloin kaikki tietävät mitä mainoksen takana oikeasti lymyilee. Viimeistään sateenkaari paljastaa minkälaiset pimeyden voimat ovat laatineet maitomainoksen.



Voiko kukaan epäillä, etteikö Pietarin Kansan neuvoston tekemä virallinen valitus homopropagandasta olisi paikallaan? He aikovat boikotoida maitokauppoja. Syynä homopropagandan vahingollisuus nuorten terveydelle, moraalille ja henkiselle kehitykselle.

Mainonta aivopesee moraalittomuuteen

Husqvarnan mainos onnistui herättämään kiinnostukseni. Epäilemättä se tulee herättämään myös kotimaisten kreationistien kiinnostuksen. Siinä nimittäin aivopestään kansalaisia kehitysopin seuraajiksi.



Varmasti jostain löytyy huolestunut luomisopin kannattaja, joka kirjoittaa mainoksesta valituskirjeen. Onhan aivan selvää, että robottiruohonleikkuri on älykkään suunnittelun tulosta, eikä aivottoman evoluution!

Aiheuttihan Yhteyshyvä asiakaslehti harmaita hiuksia perusarvojen kannattajille. Siinä kerrottiin avoimeen sävyyn erään naisparin perhe-elämästä (s. 15 - 18), kuin huomaamatta muidenlaisten perheiden joukossa. He elävät rekisteröidyssä parisuhteessa, mukana menossa on poikavauva. Pariskunta mainitsee myös sen, että sukupuolineutraali avioliittolaki olisi heidän oikeuksiensa ja elämän kannalta parempi vaihtoehto kuin rekisteröity parisuhde. Sekös nostatti tunteita - arvaatte varmasti missä - Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmässä. Päätoimittaja sai moitteita ryhmän ylläpitäjä Harri Saastamoiselta. Tässä lyhyt näyte siitä.

Uutinen kahden naisen keinohedelmöityksestä tekee minut aina murheelliseksi. Luodaan kuva, että lapsella on kaikki hyvin. Lapselta puuttuu biologinen isä, isän siskot ja veljet, näiden sisarusten lapset ja myös isovanhemmat elämästään. Mitä enemmän näemme rikkinäisyyttä tässä maassa, sitä enemmän sitä tulisi hoitaa niin, että lapsilla on hyvä turvaverkosto. Meidän ei tule tukea sellaista kehitystä, jossa lapselta puolisukua jää ulos elämästä.
 Aivan kuin Saastamoinen ajattelisi naisparin huostassa kasvamisen tarkoittavan sitä, että lapsillä on 50 % vähemmän sukulaisia. En aivan ymmärrä logiikkaa, mutta varmasti se siellä jossakin luuraa.

27.9.12

Ateisti menetti epäuskonsa

Tohtori Craig Shrosbree oli ennen ateisti. Hän oli hammaslääkäri. Hänellä oli varallisuutta sen verran, että pystyi nauttimaan sukellusmatkoista maailmalla. Hänellä oli varaa elää narsistisen hedonistisesti. Mutta se ei tuottanut tyytydystä ihmisen kaipaamalle tarkoitukselle elämässä. Shrosbree kyllästyi elämäänsä. Erään lomamatkan aikana kaikki kuitenkin muuttui. Hän matkusti Israeliin sukeltamaan vuonna 2000. Tietenkin turistikohteessa piti vierailla myös pyhiinvaeltajien suosimissa paikoissa. Pyhän haudan kirkossa hän näki miten uskovaiset rukoilivat ja itkivät. Ateistina hän piti uskovaisia hulluina ihmisinä. Sitten tapahtui epäateistiutuminen.

Se ei ollut pitkällinen harkintaprosessi vaan enemmänkin katarsis. Katsellessaan itkeviä uskovaisia Shrosbree koki silmänräpäyksessä Jumalan läsnäolon. Sitten hänestä tuli uskovainen ihminen.

Shrosbree on sittemmin kirjoittanut The View From the Top -kirjan. Siinä selitetään kansantajuisesti miten ihminen voi löytää onton naturalismin tilalle jotakin paljon parempaa. Ainakin näin ymmärsin kirjan mainoksesta. Ehkä opuksesta selviää tarkempi selvitys siitä miten tuo nopeasti tapahtunut Jumalan läsnäolon tunteminen muutti ateistin uskovaiseksi. Yritän saada kirjan luettavakseni jostain halvalla.

Miehen kokemus Israelissa on mielestäni mielenkiintoinen, sillä en ole kertaakaan elämäni aikana uskonut Jumalaan tai jumaliin. Monella näyttäisi taustalla olevan tuo suuren tarkoituksen kaipuu. Kuoleman vääjäämättömyys painaa päälle ja elämä tuntuu turhalta hiukkaselta kosmoksen myrskyissä. Jos minulla olisi joku tuollainen suuren merkityksen kaipuu menossa elämässäni, niin todennäköisesti uskonnollinen filosofia houkuttelisi minua. Toki olisi kiva kokeilla sitä ennen tuota rikkaan elämän aiheuttamaa narsistista hedonismia.

Kiitos lukuvinkistä herra Pasaselle.

PA -tapaaminen

Syksy on täällä. On se, tarkistin äsken parvekkeeltani. Se tarkoittaa vuoden viimeisen Paholaisen Asianajaja -tapaamisen järjestämistä. Viimeksi kokoontuminen tapahtui Helsingissä. Tuleva tapaaminen on tuttuun tapaan Tampereella. Lauantaina 27.10. klo 15:00 eteenpäin Maruseki -ravintolassa. Yläkerran tatamihuone on varattu meille kuuteen asti. Siinä ajassa pitäisi keritä syömään ja rupattelemaan fiksuja. Jatkojen järjestäminen on sallittua.

Ilmoittaudu mukaan lähettämällä sähköpostia minulle: diabolieh AT yahoo . com


26.9.12

Taustaa 3 - Kreationistin paluu

Altistin itseni vapaaehtoisesti ja omin rahoin Kimmo Pälikön Taustaa 3 - Alusta viimeiseen aikaan kirjalle. Se on tuttua kamaa kaikille kreationismin ystäville. Asialle omistautuneena harrastajana minun täytyi saada tästä ihan se pehmeäkantinen versio hypisteltäväksi. Lukuelämys oli onneksi lyhyt. Asiaa on n. 250 sivua. Eikä sisällössä ollut minulle mitään uutta tai mullistavaa.

Taustaa 3 käy läpi vedenpaisumusmytologian vakavasti ottamisen seuraamuksia, jos sitä tarkastellaan ihmiskunnan historiaan. Romukoppaan joutaa monen kulttuurin historia, jos se ei satu sopimaan juutalais-kristillisen vedenpaisumusmytologian raameihin. Hirmuliskot elivät samaan aikaan ihmisten kanssa. Mannerlaatat kruisailivat mahtavilla nopeuksilla nykyisille paikoille vedenpaisumuksen aikana/jälkeen. Ja niin edelleen.

Kritisoidessaan kehitysoppia Pälikkö nostaa esiin monta vanhaa tuttavaa. Mukana esim. johtofossiilit (indeksifossiilit), jotka hän tuomitsee kehitysopin tueksi keksityksi.

"1850-luvulla ideoitu johtofossiilitaulukko on edelleen käytössä. Se on joustava ja ikämäärityksiä voidaan muutella tarpeen mukaan. Se on kuitenkin vain kehitysopin teoriaa tukemaan tehty ikätaulukko, jolla saadaan pitkät aikajaksot tuntumaan tieteellisiltä, mutta jolla ei ole todellisiin tutkimuksiin perustuvaa tieteellistä arvoa."

Hämmennys on ymmärrettävissä, sillä johtofossiilien taustalle ei oikeasti tarvitse asetella mitään ajatuksia lajien kehittymisestä toisiksi lajeiksi. Olivathan monet alkuperäisistä johtofossiilitaulukoita laatineista geologeista vankkumattomasti sitä mieltä, että kehitysoppi oli potaskaa. Miten se oli mahdollista? No siten että johtofossiileja käytettiin pelkästään maakerrostumien suhteellisten ikien tunnistamisessa. Eli niillä saadaan/saatiin selville onko jokin kerrostuma vanhempi tai nuorempi kuin jokin toinen kerrostuma. Johtofossiileilla ei kuitenkaan voida päätellä kerrostuman ikää. Siihen tarvitaan iänmääritysmenetelmiä. Juuri tämän suhteellisen ja absoluuttisen iänmäärityksen eron hahmottaminen on tuottanut ongelmia monelle, ja silloin suusta pääsee aivopieruja esim. "iänmääritysmenetelmien kehäpäättelystä", tjsp.

Taustaa 3 sisältää monipuolisia aiheita. Historiaa, fossiileja, geologiaa, fysiikkaa, tähtitiedettä, Hitler, Expelled-dokumentti, ja monta muuta. Lukeminen kannattaa ottaa niin vakavasti kuin vain nuoren maailman kreationistin kirjoituksia voi ottaa vakavasti. Eli Taustaa -kirjoissa maailmankaikkeuden ikä lasketaan tuhansissa vuosissa, ei miljardeissa. Suosittelen tätä kirjaa pelkästään evoluutio VS kreationismi kinasteluun täysin uppoutuneille ihmisille. Sisältöä tullaan varmasti lainailemaan ahkerasti kotimaisten kreationistien kirjoituksissa.

25.9.12

Sana sunnuntaille: Lesbopari

Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -facebookryhmän kautta sain lukea erittäin vihapitoisesta tapahtumasta. Israelin pyhällä maalla on loukattu uskonnollisten ihmisten tunteita, vakaumuksia ja oikeuksia. Arvorappeutunut lesbopariskunta on tarkoituksellisesti hyökännyt viattomien messiaanisten juutalaisten yhteisön kimppuun. Yael Biran ja Tal Yakobovitc ovat asuneet Lontoossa. He menivät naimisiin samassa kaupungissa. Sukujuuret ovat kuitenkin Israelissa, joten he halusivat järjestää juhlavan tilaisuuden niille mummoille ja papoille jotka eivät päässeet Lontooseen. Juhlat piti järjestää vuonna 2008. Kelaan heti lopputulokseen:

Jerusalemilainen tuomioistuin tuomitsi Yad Hashmonan kylässä olevan häätilan messiaaniset juutalaiset omistajat maksamaan lesbopariskunnalle 60 000 Israelin sekeliä (noin 11 700€) vahingonkorvauksia ja 20 000 sekeliä (n. 3900€) oikeudenkäyntikuluja.
Miten tässä näin pääsi käymään? Häätilan omistajat jäivät maksajiksi ja lesbopariskunta sai täydellisen häälahjan itselleen. Miten pariskunta onnistui juonimaan tämän huijauksen?

Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmässä kommentoijat olivat selvillä pariskunnan motiiveista.

ei ollut ko. lesboparilla rohkeutta mennä Mea Shearimin tai Al Aqsan alueen häätiloja vuokraamaan. Läpinäkyvää touhua lesboilta.
 Ja:

No saivatpahan hyvät rahat, kun osasivat oikeasta narusta vetää...kysyä voidaan, onko sittenkään kyse tasa-arvosta ja valinnanvapaudesta vai vain jonkun oikeuksista ja toisen syrjimisestä, jonkun vapaudesta ja toisen pakottamisesta...ihan uskomaton juttu!!!

 Kyllä on törkeää toimintaa lesbopariskunnalta. 

Millä verukkeella tuomari sitten rankaisi messiaanisia juutalaisia?

Israelin syrjintälaki syrjii uskovaisia ihmisiä. Heidän uskonnollinen vakaumuksensa ei riitäkään syyksi palvelemisesta kieltäytymiseen, jos palvelua tarjotaan julkisesti. Uskontoa sortavan lain mukaan syrjinnän syyksi ei kelpaa sukupuoli, uskonto, ihonväri tai seksuaalinen suuntautuminen. 

Lesbopari väittää olleensa liikenteessä puhtain riisipussein. He valitsivat Yad Hashmonan pitopalvelun sen takia, että heidän sukulaisensa olivat viettäneet siellä aikaisemmin juhlia. He eivät menneet ortodoksijuutalaisten pitopalveluihin, sillä he tiesivät niiden uskonnolliset pro-syrjintäperiaatteet. Samoin Yad Hashmonan verkkosivuilta selvisi, että he ovat järjestäneet häitä ja muita seremonioita myös sekulaareihin tilaisuuksiin. Puhelimessa Yad Hasmonan työntekijä oli ystävällinen. Mutta kun aiheeksi tuli morsiamen asuvalinta, niin työntekijälle selvisi juhlan luonnottomuus. Morsmaikkuja olisi kaksi kappaletta! Arvomaailmaltaan puhdas työntekijä ilmoitti, ettei juhlan järjestäminen onnistu heidän tiloissaan.

Oikeudenkäynnissä häätilan omistajat argumentoivat - aivan oikein - homosuhteiden olevan vastoin Jumalan tahtoa. Sellaiset suhteet ovat luonnottomia kauhistuksia. He uskoivat siihen erittäin hartaasti. Kaikesta huolimatta tuomari päätti, ettei kaikille vuokrattavissa oleva julkinen tila ole uskonnollinen pitopaikka. Siksi uskonnon nimessä tehty syrjintä ei ole lain suojelemaa syrjintää. Yad Hashmoman verkkosivuilla ei oltu erikseen mainittu, että he ovat uskonnollinen pitopalvelu.

Viattomat uskovaiset joutuivat tasa-arvon runtelemaksi. Nyt he saavat syrjiä ihmisiä uskonnollisin perustein enää synagogissa, moskeijoissa ja kirkoissa. Näin käy kun uskonto pakotetaan yhä ahtaammalle yhteiskunnassa.


 Tältä näyttävät Jumalan tahdon vastaiset juhlat

24.9.12

Ympäristöministeri Niinistö ja viivoja taivaalla

TV1:sen Ykkösaamussa (34:30) haastateltiin ympäristöministeri Niinistöä. Etukäteen tiedusteltiin minkälaisia kysymyksiä ministerille pitäisi esittää. Facebookissa annettiin esimerkkejä:

Miksi ympäristöministeri torjuu väitteet kemikaalilennoista/vanoista suoralta kädeltä asiaa vaivautumatta edes tutkia. Poliitikko on juurikin se taho, jolta kansa kysyy ja vaatii vastauksia. Palkkansa eteen voisi todellakin tätäkin asiaa selvittää.

Ympäristöministeriltä tiedusteltiin kemikaalilennoista. Aihe on siis salaliittoteoria, jossa lentoliikenteen jättämät valkoiset vanat ovatkin oikeasti salaisen maailmanhallituksen biokemiallista sodankäyntiä valtaväestöä vastaan. Valtava kansainvälinen koneisto ruiskuttaa päivittäin taivaalle outoja kemikaaleja. Lisääntynyt lentoliikenne voi laittaa koko sinisen taivaan täyteen valkoisia ristikoita. Se on pelottava näky jos tiedä miten tiivistymisvanat ilmestyvät.

Haastattelun tulos on hieman huvittava. Ministeri ilmoitti pyytäneensä selvityksen Ilmatieteen laitokselta. Mutta toki kaikki kemikaalivanoista valveutuneet tietävät, että Ilmatieteen laitos on mukana salaliitossa! Siksi sen selvityksiin ei voi luottaa.

- Erilaisia vanoja jää ja se ei tarkoita, että sen takana olisi Yhdysvallat tai [tiedustelupalvelu] CIA. Jos CIA näin toimisi, se ei olisi laillista, Niinistö sanoi.

Kommentti on huvittava siinä mielessä, että CIA on jäänyt useamman kuin kerran kiinni lain rikkomisesta.

Salaliittoteorioissa ollaan sitä mieltä, että modernin myrkytysruiskutuksen aiheuttaman vanat ovat erilaisia kuin nämä perinteiset vanat. Myrkkyvanat jäävät pitemmäksi aikaa leijailemaan taivaalle. Täten myrkyt leviävät tasaisemmin, jolloin niitä on vaikeampi välttää.

 Harmi vain että noita pitkäkestoisia tiivistymisvanoja toisen maailmansodan aikana, kun kehittyneet pommikoneet pääsivät sopiviin korkeuksiin, juuri oikean ilmankosteuden ja lämpötilan hetkellä. Mitä enemmän ilmankosteutta sitä pitempikestoinen vana. Tiivistymisvanan kesto riippuu monesta tekijästä, joihin ei tarvinnut sekoittaa salaperäisen myrkytyskoneiston osia.

Itse asiaan. Lentokoneiden jättämiä tiivistymisvanojahan on nähty kaikkialla missä koneet ovat lennelleet. Ilmiö on aiheuttanut tarkkaa perehtymistä mm. Yhdysvaltojen ilmavoimissa. Tosin kylmän sodan aikana, sillä tuollaiset vaaleat vanat olivat aivan liian räikeä varoitusmerkki lähestyvistä pommikoneista. Yllätyselementti menisi pieleen vaikka tutkia osattaisiin vältellä. Kyseessä oli lentäjien henki ja tehtävien onnistuminen. Siksi tiivistymisvanojen ilmestymistä ja kestoa mittailtiin tarkasti sotaharjoituksissa.




Salaliittoteorian viimeisenä oljenkortena on tartuttu ilmastonmuutoksen vastaiseen tutkimukseen. Geoengineerin nimellä kulkeva tutkimusohjelma sisältää myös lentokoneita joilla suihkutetaan aineita ilmakehään. Tarkoituksena muuttaa ilmakehää, jotta lämpeneminen hidastuisi. Bingo! Salaliittoteoriat olivatkin totta! 

Kunhan ei vielä välitetä projektin koosta verrattuna taivaalla havaittuihin vanoihin. Muutaman tutkimuskoneen käyttö koko planeetan myrkyttämisessä ei vielä ihan riitä, verrattuna siihen lentoliikenteen määrään joka on toistaiseksi aiheuttanut näitä salaliittoteorioita.

Missä nämä myrkytyskoneet ovat?

Ketkä niitä lentävät?

Lisää luettavaa Goldacrelta

Tohtori Ben Goldacren Bad Science oli parhaimpia kirjoja joita olen saanut lukea. Uskomushoitojen kritisoimisen lisäksi lääketieteen ja -teollisuuden heikkouksia esiin räjäyttävä kirja on mielestäni pakollista luettavaa.

Miehen uusin tuotos on nimeltään Bad Pharma. Se keskittyy

Guardian lehti julkaisi pienen näytteen Bad Pharman sisällöstä. Vaikuttaa juuri sellaiselta tekstiltä jota tulen ahmiaan pokkarimuodossa. Goldacre kertoo käytännön tilanteesta, jossa hän on käynyt läpi mielialalääkkeet tutkimuksia, terveysvaikutuksia, ja pohtinut asiaa potilaan kanssa. He ottivat käyttöön uuden Reboxetine lääkkeen. Myöhemmin paljastui, ettei kyseisen pillerin tehoa ei ole tutkittu reiluin keinoin. Julkaistavaksi lähetettiin pelkästään positiivisia tuloksia. Vain yksi tutkimus oli osoittanut selkeästi Reboxetinelle positiivista lääketieteellistä vaikutusta.Negatiiviset tulokset ylittivät reilusti positiivisten määrän. Lisäksi ne oli saatu peräti isommilla koeryhmillä.

Ongelmaksi nousee lääkkeen kannalta huonojen tulosten julkaisematta jättäminen. Alan kirjallisuus vääristyy vääjäämättä. Lääkkeen hyödyt jäävät kyseenalaisiksi. Haittavaikutukset eivät tule ilmi tarpeeksi ajoissa. Eikä tutkimusalaa saada helposti kuriin, sillä lääkeyhtiöillä ei ole velvollisuutta tuoda julki kaikkia lääketutkimuksiaan. Valvonta on virastojen vastuulla, mutta hieman oudosti virastoilla ei ole oikeutta vaatia nähtäväksi näitä pimitettyjä tutkimuksia. Päätöksiä tekevät poliitikot eivät välttämättä ymmärrä miksi valvontavirastot tarvitsevat lisää oikeuksia.

Lääketeollisuuden oma rahoitus näyttäisi takaavan joskus jopa kaksikymmenkertaisen todennäköisyyden positiivisille tuloksille. Teollisuuden rahoista riippumattomat tutkimukset tuottavat useammin negatiivisia tuloksia. Ongelmia on varmasti monella suunnalla.
 
Siksi odotan innolla Big Pharmaa. Se näyttäisi jatkavan Bad Science -kirjan lääketeollisuuden osiota, päivitetyin tiedoin. Tilasin kirjan viikonlopun aikana. Pääsen lukemaan sitä toivottavasti ensi viikon aikana.

23.9.12

Ecce Tunari

Tämä aihe on jo vanha. Sen sisältö on kuitenkin niin lähellä minulle rakkaita arvoja, että kirjoitaan siitä näin jälkeenpäin hieman yhteenvetomaisella otteella.

Espanjalaisessa Zaragozan kylässä on ihailtu Elias Garcia Martinezin Ecce Homo-freskoa. Oikeastaan olisi tarkempi sanoa, että Ecce Homo ei oikein kiinnostanut ketään. Se oli rappeutunut. Maalia oli putoillut useamman vuoden ajan. Se oli aivan selvästi restauroinnin tarpeessa. 

Kylästä löytyi halukas henkilö korjamaan kosteuden aiheuttamia tuhoja. 80-vuotias Cecilia Gimenez tarttui siveltimeen, nähtävästi kirkon papin luvalla. Aikaisemmin hän oli maalannut Jeesuksen kaapua kuntoon. Se ei aiheuttanut kohua. Tällä kertaa haasteena oli yksityiskohtia täynnä olevan kasvon kohentaminen. Tuloksesta voidaan olla montaa mieltä. Itse sanoisin, että olisi se voinut paremminkin mennä.



Cecilia huomasi itsekkin, että ehkä korjaus ei mennyt aivan nappiin. Hän otti yhteyttä kylän kulttuuriasioista vastaavaan henkilöön. Vaihtoehtoisessa versiossa  freskon moderni ilme huomattiin vasta sitten, kun kirkkoon tuli vierailulla nimenomaan Ecce Homoa tarkastava restauroija. Kirkon väki luuli, että joku on vandalisoinut vanhan freskon. Uutinen alkoi leviämään maailmalla.

Taiteen ja wanhan kulttuurin fanina olen tietenkin surullinen siitä, että kylä menetti jotakin korvaamatonta. Ecce Homo ei ollut mitenkään miljoonaluokan kulttuurihistoriallinen fresko, mutta ainutlaatuinen kylässä.

Kaikkien surullista vanhan maalauksen tuhoamisessa onkin se, että se olisi ollut täysin vältettävissä. Kunhan Cecilia olisi vain ymmärtänyt kyvyttömyytensä. Alkuperäisen taiteilijan jälkeläinen Teresa Garcia oli näet jättänyt taulun omistavalle yhdistykselle varoja, jotta fresko olisi restauroitu ammattilaisen toimesta. Cecilia kuitenkin kerkisi ensin Ecce Homon kimppuun.

Vahinko on tapahtunut. Internetin valppauden takia uudesta versiosta väänneltiin lukematon määrä huumoriversioita. Pian Cecilian tuotos oli printattuna t-paitoihin, kahvimukeihin ja tatuoituna ihmisiin. Zaragozan kylä sai runsaasti vierailijoita, kun uteliaat halusivat napsia Cecilian maalauksesta kuvia.
Päivitetty fresko on rekisteröity tuotemerkki. Rahaa liikkuu Pyhän hengen säätiölle, joka omistaa freskon.

Siksipä Cecilie on ilmaissut huolensa rahojen päätymisestä oikeisiin kohteisiin. Hän vaatii osuutta tuloista. Ei tietenkään oman vaurautensa tähden, vaan lahjoittaakseen osuutensa hyväntekeväisyyteen. Se on hieno periaate. Vahingoista on otettava parhaat puolet esiin.

Restauroijat ovat ilmoittaneet, että alkuperäisen version palauttaminen voi olla vielä mahdollista. Kylän täytyy päättää onko uuden version säilyttäminen paikallaan, sillä lisääntynyt turistivirta on tarpeen näinä vaikeina aikoina.

Itse tyydyn vain toteamaan, että tiedän rajani vanhojan teosten korjaamisessa. Ei tulisi mieleenikään koskea työkaluillani esim. wanhaan Brequetin taskukelloon. Varmasti ihailisin sitä luupilla, mutta en menisi muuttamaan rakenteita.

21.9.12

Nibiru näkyy! Arskat silmille

Salaperäinen ja optisesti mysteerinen planeetta X, tuttaville Nibiru, on taas askeleen verran lähempänä meitä. Aikaisemmin tuo uusi planeetta on piipahdellut esiin digikameroiden epäselvissä heijastumissa. Useampi Nibiru-fani on räpsinyt kuvia Auringosta ja kaiken häikäisyn seasta erottuu silloin tällöin jotakin kummastelun arvoista. Erittäin outona asiana kyseinen planeetta näyttäisi liikkuvan ilman massaa, sillä muiden planeettojen kiertoradat eivät ole kärsineet tulokkaan lähentelyistä. Noh, fysiikka sikseen sillä jälleen on julkaistu epäselviä kuvia tuosta planeetasta, jota minä en saa digikamerallani esiin Auringon vierestä. Uudet kuvat on saaneet Nibirun nähneet uskomaan, että aivan pian viranomaiset aikovat lopullisesti paljastaa Nibirun olemassaolon kaikille kansakunnille.

Paremmat kuvatNibirusta ovat nähtävissä Earth Changes and the Pole Shift sivustolla. Kokonainen planeetta ja sen kuurypäs ovat matkalla meitä kohti, ja ovat peräti nähtävissä. Vihjeinä tulevasta ihmiset ovat näkemässä punertavuutta auringonlaskuissa ja yön väreissä. Tosin vielä satunnaisesti ja kuvaajan kykyjen rajoittamana. Onneksi kommenteissa kerrotaan vinkkejä planeetan bongaamiseen.

Greetings to everyone. Alberto's photos are quite nice. I have been able to take thousands of them using my digital camera with a cheap pair of amber to orange pair of sunglasses. I would also like to share a discovery I made quite by accident. While I was talking to my sister by my Pickup truck I glanced at my windshield while wearing these sunglasses. In the reflection of the windshield was the Sun and by it the orange ball of Nibiru. Since then I have seen it in the reflections on a highly polished car hood to store windows and just about anywhere I look anymore. Talk about becoming desensitized to it's mighty appearance . I know it has helped me get over the shock and awe of Nibiru's presence . These saftey glasses are quite common in hardware stores. I happened upon my at a Wal-Mart for 5.00 dollars. I would love to share some of my pictures if I may and Nancy and the Zetas would not mind. I know with this simple technique there will be a glut of pictures coming in.....Peace be upon you all..

Eli aurinkolasit silmille ja Nibirua etsimään. Kokeilen tähyillä sen suuntaan viikonlopun aikana. Mikäpä olisi hienompaa kuin nähdä aivan uusi planeetta taivaalla.

20.9.12

Tappavaa taikauskoa Oregonin osavaltiosta

Russel ja Brandi Bellew ovat rakastavia vanhempia. Heillä on kuusi lasta. He olivat valmiita rukoilemaan, kun heidän poikansa Austin Sprout koki kovia tuskia. Puolisentoista viikkoa jatkunut kuume ja niiskuttelu eivät helpottaneet oloa. Tuskat eivät loppuneet vanhempien huolenpidosta huolimatta. He rukoilivat entistä kovemmalla tahdilla. Lopulta 16-vuotias Austin kuoli. Se tapahtui viime joulukuussa. Ruuminavaus paljasti, että poika oli menehtynyt umpisuolitulehdukseen.Umpisuoli oli puhjennut.

Vanhemmat pidätettiin neljän päivän ajaksi, kun selvisi etteivät he olleet vieneet poikaansa lääkärille. Vanhemmat ja heidän hengissä olevat lapsensa ilmoittivat, ettei Austin edes halunnut mennä lääkärille. Poika halusi kunnioittaa hänelle opetettua uskontoa. Austinkin näytti olleen sitä mieltä, että vaiva lähtisi jos joku ihmistä suurempi taho niin haluaisi. Tuota halua voitaisiin ohjailla rukousrituaalilla. Menetelmää sovelletaan monessa eri muodossa eri uskonnoissa.

Oikeudessa isä ja äiti tunnustivat syyllistyneensä törkeään huolimattomuuteen poikansa kuolemassa. Vanhemmat saivat ehdollista viisi vuotta. Oregonin osavaltiossa vasta 18-vuotias saa tehdä itsenäisiä päätöksiä hoidostaan.

Oikeudenkäynnin jälkeen n. 40 ihmistä osoittivat tukensa vanhempien puolesta. Tietenkin myös rukoillen.

Kiitos vinkistä herra Kuusistolle.

Teleportaatiota Kiinasta

Paranormaaliblogin kautta näin kivan videon. Siinä risteyksen valvontakamera on tallentanut tiukan tilanteen. Joku mies on melkein jäämässä pakettiauton alle, mutta viime hetkellä tuntematon henkilö pelastaa hänet. Eikä millään tylsällä tönäisyllä, vaan teleporttaamalla miehen pois auton alta.

Onko tässä aito todiste teleportaatiosta, vaiko tietokoneella tehty taitava feikki? Nykyaikana on vaikea tunnistaa tietokoneella tehtyä mestariteosta aidosta, mutta kolikon kääntöpuolena todellisuus on monesti tarua ihmeellisempää. Mitä mieltä sinä olet?



Heti ensimmäisenä ihmettelin sitä miten pienen risteyksen valvontaan on laitettu noinkin tarkkaa kuvaa taltioiva kamera. Sen enempää epäilyä käyttämättä ajattelin (umpimielien skeptikko kun olen), että kyseessä on pakko olla jotakin muuta kuin oikeasti materiaa toisaalle teleporttaava henkilö. Toisten mielestä videolla on aito tapaus.

Valitettavasti todellisuus on jälleen kerran tylsästi fysiikan lakeja noudattava. Blogin kommenteissa tuodaan esin videon lähde. Kyseessä on kiinalainen elokuva. Modernissa maailmassa ei kannata heti luottaa mihinkään mitä näkee internetissä. Eikä televisiokaan ole sen varmempi. Eikä aina ikkunakaan.

Roska-DNA:n kuolemasta

Roska-DNA:n toimimattomuus ja toimivuus ovat pysyneet tiedeblogien otsikoissa. ENCODE-projektin julkaisema PR-paketti sisälsi melko rohkean väittämän. Peräti 80 % perimästä omaa jonkinlaisen biokemiallisen funktion. Mikä voikin olla totta. Mutta samalla projektin esittelijät olivat sanomassa, että roska-DNA oli joutumassa biologian roskakoriin. Väite oli siinä mielessä erikoinen, että ENCODE:n julkaistuissa papereissa tuo biokemiallinen funktio ei ollut aivan sama asia kuin geenin funktio. Kuten viimeksi totesin, ENCODE on käytännössä sanomassa, että 80 % perimästä on jollakin tapaa biokemiallisesti funktionaalinen. Se ei vielä tarkoita, että joillakin noista 80 % DNA-pätkistä olisin jonkin olennainen funktio. Biokemiallinen aktiivisuus on eri asia kuin biokemiallinen funktio. ENCODE-projektin kordinaattori Ewan Birney selitti samaa, kun hän selvensi projektin sisältöä. Sittemmin hän kommentoi lyhyesti ENCODEN:n aiheuttaamaa hälyä. Asia on monimutkainen, mutta periaatteita on selitetty esim. Scientific Americanin vierasblogissa: Junk DNA, Junk PR.

Kohun aihetta voisi selittää kansantajuisesti näin:

Periaatteessa tuo 80 % biokemiallinen fuktionaalisuus tarkoittaisi sitä, että maanmittaajat ilmoittaisivat yli 100 metriä korkeiden luonnonmuodostelmien olevan vuoria. Silloin kartalle ilmestyisi huomattavasti enemmän vuoristoja. Joku voisi ihmetellä mitä maanmittaajat ovat tekemässä.


Joel Kontinen palasi aiheen pariin blogissaan: Roska-DNA:n kuolinjulistus oli PR-fiasko, sanoo tunnettu evolutionisti.


Darvinistien reaktio roska-DNA:n kuolinilmoitukseen on varsin kiehtova. Esimerkiksi Larry Moran ei halua antaa tosiseikkojen pilata teoriaa, joka hänen mielestään on vielä hyvä.
Kontisen mielessä asia on jo loppuunkaluttu. Ajatus roska-DNA:sta on kuollut. Evoluutioteoria on menettänyt jotakin tärkeää. Jos asia todellakin on näin, niin olisin erittäin kiinnostunut tietämään miten esim. älykäs suunnittelu selvittää C-arvon arvoituksen. Haploidin genomin DNA-pitoisuus vaihtelee runsaasti lajien välillä, ilman selkeää yhteyttä lajien monimutkaisuuteen. Toimivien geenien määrä ei näytä liittyvän siihen kuinka paljon perimäaineista soluissa on. Eri eläinten perimässä on eri määrät koodaamatonta DNA:ta. Joillakin salamantereilla voi olla monikymmenkertainen määrä perimää esim. ihmiseen verrattuna. Samoin on asianlaita joidenkin kasvien suhteen. Pallokalalla voi olla sama määrä geenejä kuin ihmisellä, mutta perimän koko on n. kahdeksasosa ihmisen perimästä. Ja niin edelleen.

Onkin sääli, ettei Kontinen kommentoi ENCODE:n käyttämän biokemiallisen aktiivisuuden tarkempaa merkitystä.

17.9.12

Tuoksahtavaa taikauskoa

Kuolema pelottaa varmasti monia ihmisiä. Vääjämätön menetys saa tietenkin myös tutut ihmiset surulliseksi. Joskus kuolemaa vastaan taistellaan uskomusten voimalla. Tsolon kaupungissa Etelä-Afrikassa eräs mies osasi tukea sukulaisiaan lähestyvän kuoleman edessä.  Mies ilmoitti, että surutyö olisi turhaa työtä. Hän heräisi kuolleista. Viime tiistaina kuollut mies oli ohjeistanut perhettään. Heidän ei tarvitsisi viedä ruumista ruumishuoneelle. Olisihan mies aivan pian tepastelemassa taas tuttujen luona. Perhe totteli. Kirkosta tultiin rukoilemaan kuolleen miehen puolesta.

Lopulta naapurit valittivat tuoksusta. Henkiinheräämisen odottelu jouduttiin keskeyttämään, kun viranomaiset julistivat mätänevän miehen terveysriskiksi. Temppu on siitä hankala, että sitä on mahdollista harjoitella vain yhden kerran.


15.9.12

Skientologit ja Unelmaparin järjestely

Vanity Fair -lehti onnistui nostamaan esiin skientologian erikoisuuksia. Tom Cruisen ja Katie Holmesin avioeron jälkipeleissä toimittajat ovat taas perehtyneet kultin toimintatapoihin. Erikoiset tavat eivät yllätä, sillä kultin sisällä on vuosikymmenien aikana tapahtunut kaikenlaista. Artikkelin kirjoittanut Maureen Orth väittää Tom Cruisen saaneen parasta palvelua skientologian tähtenä toimiessaan. Häntä varten passitettiin koe-esiintymisiin lupaavia seurusteluehdokkaita. En voi väittää, että se olisi sen oudompaa kuin nykyiset sarjapikadeitit ravintoloissa.

Vakava syytös (eikä ensimmäistä kertaa esillä ollut) liittyy kultin nykyiseen johtajaan David Miscavigeen. Hän on päässyt käsiksi rivijäsenten luottamuksellisiin tietoihin. Auditointi-toimenpiteessä taltioituja paljastuksia ei pitäisi paljastaa eteenpäin. Sitä verrataan esim. katolisen kirkon synnintunnustuksen kaltaiseksi uskonnolliseksi rituaaliksi.

Katie Holmesin avioehtosopimus Cruisen kanssa laadittiin erittäin perinpohjaisesti. Orthin mukaan sopimus täytti peräti viisi dokumenttilaatikkoa. Lisäksi Katien isä, Martin, oli ollut pitkään huolissaan siitä miten hänen tyttärensä saataisiin irti kultin vaikutusvallasta.

Lehdessä paljastettiin myös Cruisen ja Nicole Kidmanin avioliittoon liittyviä juttuja. Sosiaalipornoa, tylsää.

Tietenkin skientologit eivät tykkää Vanity Fair -lehdessä julkaisusta tekstistä. He aloittivat tutun kampanjoinnin lehteä vastaan. Kommenteissa valitetaan epäreilusta journalismista. Orthin väitetään kirjoittaneen pelkkiä valheita. Hän ei haastatellut oikeita ihmisiä, vaan turvautui kuulopuheisiin.

Myös skientologien virallinen lakimies on lähettänyt valituskirjeen Vanity Fair -lehdelle. Se on hauskaa luettavaa. Valituksessa tehdään selväksi, että lehden olisi pitänyt tarkastuttaa Orthin kirjoitus ensin lehdessä työskentelevän skientologin kautta (joka sattumoisin myös työsuhteessa Davin Miscavigen alaisena). Tuon työntekijän nimeä ei paljasteta, mutta periaate on selkeä. Skientologiaan liittyvät kirjoitukset täytyisi ennakkotarkastuttaa skientologiakultin kautta. Artikkeli tuomitaan vähemmistö uskonnon vainoamiseksi. Eihän Orth kuulemma edes vaivautunut ottamaan kunnolla yhteyttä Miscavigeen, jotta hän olisi päässyt kunnon haastatteluun. Miscavige oli avoimessa haastattelussa viimeksi vuonna 1992, joten miehellä taitaa olla kiireitä. Onhan hän kansainvälisen uskonnon uskonnollinen johtaja.

Lakimies mainostaa Miscavigen menoja ympäri maailmaa. Samalla vakuutellaan, että skientologia on menestyvä ja kasvava uskonto. Mitä Orthin käyttämiin lähteisiin tulee, niin nuo entiset skientologit ovat kaikkea muuta kuin haastattelukelpoisia ihmisiä. Lakimies kuvailee heitä seuraavin sanoin:

rabid anti-Scientologist/anti-David Miscavige apostates
Orth on erehtynyt käyttämään "vihasivustoja" joissa kerrotaan pelkkiä valheita skientologiasta. Samaisilla vihasivustoilla lainaillaan skientologien opetusmateriaalia. Skientologien PR-väkeä kun opetetaan valehtelemaan mahdollisimman uskottavalla tavalla toimittajille. Siksi he yleensä käyttäytyvätkin niin hassusti kameroiden edessä.

Tommy Davis on hoidellut skientologian merkittävimpiä PR-ongelmia. Kerran jos toisenkin. Hassua on myös se, että toimittajat yleensä päästävät läpi skientologien valheet. Se on kai sitä tasapuolista journalismia.

Juuri tämän takia ei kannata ihmetellä miksi kultti kieltäytyy toteamasta oikeussaleissa asti todistettuja asioita todeksi. Esim. Xenun kohdalla PR-väki on mennyt niin monta kertaa solmuun tarinoissaan, että on vain hämmästeltävä skientologien sitkeyttä. Toivon hartaasti, että skientologit haastavat Vanity Fair -lehden oikeuteen. Siitä tulisi hauskaa.

14.9.12

Raivoa maailmalla ja uskonnollinen ärsyyntyminen

Kerrassaan outoa menoa tuolla maailmalla. Epämääräinen mies tuotti selkeästi maksimaaliseen ärsytykseen tähtäävän videon profeetta Muhammadista. Profeettaa kuvailtiin samanaikaisesti sekä homoksi, että naisten kanssa rietastelijaksi. Sekä lapsiin sekaantujaksi. Se ei aluksi kiinnittänyt kenenkään huomiota. Sitten videoon lisättiin islaminkielinen tekstitys. Videota linkitettiin Lähi-itään. Soppa oli valmis ja roihahti.

Yhdysvaltojen lähetystö Libyassa joutui hyökkäyksen kohteeksi. Kolme työntekijää plus suurlähettiläs kuolivat. Väkijoukkoa ruoskittiin raivon valtaan väitteillä profeettaa loukkaavasta videosta. Raivo on levinnyt muihin maihin, kun tieto loukkaavasta videosta leviää. Poliittiset jännitteet saadaan uudelleen pintaan. Mellakointi kiihtyy videon varjolla. On ilmennyt näyttöä, että mielenosoituksia oli suunnitteilla jo 9/11 muiston takia. Yhdysvaltojen vastainen kampanjointi oli valmiina ja vauhdissa. Videon aiheuttama kohu vain sytytti roihun. Sitä käytetään tekosyynä. Ihmisiä kuolee. Ihmisiä joutuu sairaalaan.

Videohan on erittäin loukkaava. Peräti törkeä. Eikä siinä mitään. Maailma on täynnä loukkaavaa materiaalia. Saavat ihmiset tehdä vaikka minkälaista kuraa omilla rahoillaan. Kuten videon tehnyt Joseph Nassralla Abdelmasih Media for Christ firmasta on tehnyt. Toki hänen ohjeistuksellaan video valmistettiin näyttelijöitä huijaamalla. Tuottajana toimi nimimerkki Sam Bacile. Näyttelijöille kerrottiin, että projekti on "Aavikko soturi" niminen. Eikä vuorosanoissa ollut mitään profeettaan liittyvää. Muhammedin nimi on lisätty videoon dubbauksessa. Videolla näyttelevät ihmiset ovat ilmaisseet tyrmistyksensä siitä, että heitä on huijattu osallistumaan nykyisen loukkaavaan videoon.

Innocence of Muslims -kohuvideo on tehty erittäin huonolla näyttelyllä. Ja halvimmalla lavastuksella.

Tekijät ovat kristittyjä, joilla on äärimmäisen negatiivinen kanta islamiin. Taustalla on ovela islaminvastainen kampanja. He tiesivät tarkalleen miten Lähi-idässä reagoitaisiin videoon. Mellakat, tulipalot ja kuolemat tulevat vain vahvistamaan käsitystä tuhoisasta uskonnosta.

Vaikka video onkin kaikin puolin tehty tarkoituksella mahdollisimman loukkaavaksi, ja vaikka ihminen voisikin jotenkin kuvitella loukkaantumisen olevan muka oikeasti kauhean paha asia, niin miten helvetissä siitä voidaan päätellä, että loukkaantuneilla ihmisillä on oikeus hyökätä fyysisesti toisten ihmisten kimppuun. En tajua millä he oikeuttavat itselleen tuon toisten ihmisten vahingoittamisen, kun pitäisi olla niin selkeää ettei hyökkäyksen kohde ole mitenkään osallistunut videon tekemiseen tai levittämiseen. Jännä maailma.

Ymmärtääkseni kukaan ei ole pakottanut ketään Lähi-idässä katsomaan kyseistä videota. Pelkästään sen olemassaolo on riittänyt nostamaan raivoa. Joku jossain loukkaa jollakin tapaa muslimin pyhäksi kokemaa asiaa. Ja se riittää perusteluksi toisen ihmisen satuttamiseen.

Lisäksi ihmismassoja villinnyt ajattelutapa huutaa puolestaan myös toista sanomaa. Heidän uskonsa profeetta Muhammediin on niin arka, heikko ja herkkä, ettei se kestä pienintäkään pilkettä silmäkulmassa. En tule koskaan ymmärtämään tuollaista ajattelua. Ehkä se johtuu arvotyhjiöstäni, jossa ei ole pyhiä asioita, joista voisin rinnastaa ymmärrystä pyhän loukkaamattomuudesta. Kun ei ole pyhiä asioita, ei tarvitse loukkaantua pyhien asioiden solvaamisesta.

Tappamiseen asti levinnyt asenne on ongelmallista myös sen takia, että internet on ympäri vuorokauden täynnä profeetta Muhammedia loukkaavaa materiaalia. Kaiken logiikan mukaan näiden mellakoitsijoiden pitäisi protestoida vuoden jokaisena päivänä kaikkia internettiä käyttäviä maita vastaan.

Toisaalta on hienoa tietää, että noissa Lähi-idän maissa ei ole sen suurempia ongelmia kuin Youtubessa olevien videoiden ihmettely. Onneksi länsimaissa arvot ovat rappeutuneet siihen pisteeseen, jonka jälkeen ihmiset ovat melko ok pyhien asioiden solvaamisen suhteen. Kunhan Dr Pepper limu jätetään rauhaan!

13.9.12

Akupunktio taas uutisissa

Vinkkilaatikkoon on viikolla ropissut akupunktioneuloja. Se on melkein suoraa jatkoa vuoden 2009 akupunktiouutisointiin.

Tuore Acupuncture for Chronic Pain meta-analyysi eri akupunktio-tutkimuksista julkaistiin, ja se päätyi yllättävän moneen lehteen maailmalla. Tässä näyte kotimaisesta uutisoinnista Terve.fi sivustolla:

Akupunktion tehosta on kiistelty vuosikausia, mutta vakuuttava näyttö suuntaan tai toiseen on jäänyt saamatta. Nyt julkaistu suuri ja laadukas tutkimuskatsaus viittaa kuitenkin siihen, että akupunktiolla on muutakin kuin vain lumevaikutus kroonisista selkä- ja muista kivuista kärsiville.

Ja hieman tarkkemmin:

Tutkimusten yhteysanalyysi osoitti akupunktion lievittävän kipuja paremmin kuin lumehoitojen ja joidenkin tavallisten hoitojen, joita käytetään kroonisten kipujen hoidossa. Erot eivät kuitenkaan olleet kovin suuria. Akupunktio auttoi potilaita, jotka potivat pitkittyneitä selkä-, niska-, nivelrikko- tai pääkipuja.

Meta-analyysi on ainakin suuri, sillä 29 tutkimuksen (jostain syystä Terve.fi väittää niitä olleen 28, mutta sillä ei ole väliä) ja melkein 18 000 potilaan tietojen vertailu on iso työ. Joissakin tapauksissa havaittiin, että akupunktio olisi pätevä vaihtoehto kroonista kipua kärsiville. Aidon akupunktion ja tutkimuksissa käytettävän valeakupunktion välillä havaittiin selkeä ero kivunlievityksessä.


Tavalliselle tallaajalle on luettavissa vain lyhennelmä tuosta tutkimuksesta.

Onneksi Orac on perehtynyt meta-analyysin yksityiskohtiin. Esille tuodaan tutkimuksen heikkoudet. Meta-analyysistä vedettävät johtopäätökset ovat lopulta niin luotettavia kuin raaka-aineena käytettyjen tutkimusten taso on ollut. Kaikissa tutkimuksissa ei käytetty valeakupunktiota erottelemaan plasebo-vaikutusta aidosta akupunktiosta. Joissain oli siis vain akupunktioryhmiä, joita vertailtiin ilman akupunktiokontrollia. Näistä eroista on erittäin haastavaa vetää hyviä johtopäätöksiä, jos tarkoituksena on mitata miten akupunktio tepsii kipuun.

Ratkaiseva ero löytyy siitä miten potilaiden kipua on mitattu tutkimuksissa. Kipuasteikolla tehdyt mittaukset ovat numeroiden perusteella tietenkin tärkeitä, mutta saadut tulokset täytyy suhteuttaa kliiniseen merkitykseen. Eli ns. minimally clinically important difference (MCID), jonka perusteella yritetään päätellä milloin potilaan kiputila on helpottunut merkittävällä tavalla. Jotta saataisiin selville onko akupunktiolla kliinisesti merkittävää hyötyä pitäisi tutkimuksissa verrata akupunktiota ei-akupunktio kivunlievityksiin.

Numerot voivat olla paperilla akupunktion tehon puolella, mutta käytännön tasolla kivunlievityksen eroja ei huomata. Akupunktiolle saadut hienot tulokset täytyy myös suhtauttaa siihen tosiasiaan, että kaikissa tutkimuksissa ei tehty sokkoutusta. Tutkijaryhmä toteaakin, että tämä vetää välttämättä tuloksia akupunktion suuntaan.

Orac kävi myös läpi noita meta-analyysissä käytettyjä tutkimuksia.

None of the studies included that I perused were double blind, which means that there was the potential for observational bias to creep into the study. While I concede that the authors did a pretty good job of making sure that studies in which there was a possibility of what is known in the biz as unconcealed allocation; i.e., failure to protect the randomization process to guarantee that the treatment to be allocated is not known before a subject is enrolled in the study (in studies with subjective outcomes, like pain, unclear allocation concealment is associated with bias towards beneficial effects), no attempt was made that I could identify to make sure included trials were double blind. In studies of subjective outcomes, blinding is almost certainly as important or more important than allocation concealment, and double blinding is essential.

Tuloksia vääntää akupunktion puolelle myös julkaisuvinouma, eli lääketieteelliset julkaisut printtaavat mieluummin positiivisia tuloksia kuin negatiivisia. Vaikka molemmilla on yhtä olennainen osa tutkimustiedon kasaamisessa.

Kaiken kaikkiaan Acupuncture for Chronic Pain näyttäisi liioittelevan akupunktion tehoa.

10.9.12

Operaatio Puolimatka, osa 3

Pitkästä aikaa jatkan Tapio Puolimatkan Usko, Tiede ja Evoluutio kirjan lukemista. Operaatio on jäänyt tauolle milloin minkin tekosyyn takia. Pyydän anteeksi kaikilta niiltä sadoita ihmisiltä, jotka odottivat jatkoa näille osille:

Osa 1

Osa 2

Toiveeni oli löytää kirjan nimen lupaamaa evoluution kriittistä tarkastelua. Jouduin pettymään. Tämän kirjan jatko-osa, eli Tiedekeskustelun avoimuuskoe, sisälsi enemmän evoluutioteorian kritiikkiä. Usko, Tiede ja Evoluutio käsittelee enemmänkin tieteenfilosofista tapaa tarkastella evoluutioteorian soveltamista tieteissä, kulttuurisssa ja politiikassa.

Puolimatka käy läpi tieteen tekemisen periaatteita, sekä tieteen määrittelyn vaikeuteen liittyviä asioita. Eli rajavetokriteerin pyörittelyä. Pääpointti on siinä, että luomisteoria on rajattu epäreilulla tavalla pois luonnontieteistä. Metodologinen naturalismi on liian hallitseva luonnontieteissä. Evolutionistit syyllistyvät argumentoimaan teologisella tavalla, kun he esittävät väitteitä siitä miten Jumala olisi luonut elämää. Kun sitten ei havaita sellaisia olentoja luonnosta, niin päätellään elämän olevan kehittynyttä.

Sitten sivulla 214 päästään lähelle evoluutioteorian tarkastelua, kun Puolimatka kirjoittaa bakteereista ja malarialoisista.

"Tunnetut empiiriset havainnot antavat tietoa vain perusryhmän sisäisestä muuntelusta. Tunnetut muuntelumekanismit synnyttävät muuntelua vain perusryhmän sisällä."


Ja

"Huolimatta näist muunnelmista, bakteeri pysyy bakteerina ja virus pysyy viruksena. Tieteessä ei ole onnistuttu tuottamaan kokeellista näyttöä makroevoluutiosta, eli kehityksestä perusryhmästä toiseen."

Kirjassa perusryhmä määritellään näin: "kaikki biolajit, jotka ovat sidoksissa toisiinsa lajien välisen pariutumisen välityksellä."

Eli aivan uuden perusryhmän ilmestyminen edellyttäisi populaation jakaantumista, jonkun sirpaleen muuntumista sen verran ettei lisääntyminen enää onnistuisi, ja avot, uusi perusryhmä. Jolloin kreationistit vastaavat, ettei uudella perusryhmällä ole mitään uusia rakenteita. Näiden kahden määritelmän vuorottelulla varmistetaan, etteipä juuri mikään muutos kerralla täytä kreationistien vaatimuksia. Tämä Perusryhmä-ongelma tuli minulle ensimmäistä kertaa Evoluutio - kriittinen analyysi kirjaa lukiessani. Uuden perusryhmän ilmestyminen ei edellytä makroevoluutiota. Anyways...

Malarialoista vastaan käyty kehityssota on käytännössä tuhonnut ihmisen perimää. Sirppisoluanemia tarjoaa jonkinlaistan puolustusta, mutta sen vastapainoa tulevat sirppisoluanemian aiheuttamat haitat. Samassa Behen kirjassa kerrotaan sellaisesta sirppisoluanemian muunnoksesta, joka tarjoaa kaiken tarvittavan suojan malarialoista vastaan, mutta muihin sirppisoluanemian muunnoksiin verrattuna harmiton: Harlem-C mutaatio.

Puolimatka kertaa myös elämän syntyyn liittyvät ongelmat. Fossiiliaineiston heikkous tehdään selväksi perusryhmäbiologian näkökulmasta, tietenkin Stephen Jay Gouldia siteeraten. Lopulta päästään ihan mielenkiintoiseen kohtaan. Darwinistit käyttävät Jumalaa argumentoidessaan luomisoppia vastaan.

Näin tapahtuu, kun evolutionisti mainitsee eläimissä olevia virheitä tai suunnittelumokia. Silloin hän olettaa tietävänsä miten Jumalan olisi pitänyt suunnitella eläimiä. Darwinistit pyrkivät rajaamaan kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän olennon ominaisuuksia. Sehän ei ole oikein. Jumala olisi voinut suunnitella vaikka minkälaisia eläimiä. Koska tuntemattomia ovat tiet, niin naturalismin pohjalta ei voida argumentoida Jumalaa vastaan tällä argumentilla. Darwinistit eivät voi määrät miten Jumalan olisi pitänyt luoda eläimiä. Lisäksi huomautan, että huonosti suunniteltu olisi kuitenkin vielä suunniteltu, joten näennäiset suunnittelumokat eläimissä eivät mitenkään tarkoittaisi, että ne ovat pakostakin kehittyneet. Ne vain vihjaisivat kömpelöstä suunnittelijasta.

Toinen vastaava argumentaatiovirhe on esittää käsityksiä siitä miten elämän julmuus sotii Jumalaa vastaan. Siinä hypätään tieteestä teologiaan. Julmuuksien kauhistelu onkin hukkaan heitettyä aikaa evoluutioteorista kinasteltaessa. Ihmisten mieltymykset älykkään suunnittelijan ominaisuuksista eivät vaikuta siihen minkälainen tuo älykäs suunnittelija oikeasti on ollut. Eläinten kärsimys ei automaattisesti tarkoita, että eläimet ovat kehittyneet, koska eihän rakastava Luoja sellaista kärsimystä olisi halunnut tapahtuvan luonnossa. Tässä skenaariossa unohdetaan se vaihtoehto, että älykäs suunnittelija olisi oikeasti ollut maksimaalisen ja pitkäkestoisen kärsimyksen puolestapuhuja. Silloin eläinkunta voisi olla täynnä mielestämme pahoja asioita ja olla samanaikaisesti suunniteltua. Kaikki tämä kädenvääntö siitä minkälaisen maailman älykäs suunnitelija olisi laatinut onkin käytännön tasolla aivan turhaa. Sen sopisi muistavan myös darwistienkin.

Luomisopin kannalta elämän kärsimys vain todistaa siitä, että Jumalalta on tulossa suuri tilien tasaus, kun Hän palauttaa hyvää kaiken koetun pahan tilalle.

"Monet naturalistit pitävät eläinten kärsimystä todisteena siitä, ettei Jumala ole luonut elämän muotoja, vaan että elämän kehitys on ohjaamaton prosessi. Edwards kuitenkin pitää maailmassa olevaa kärsimystä osoituksena siitä, että Jumala tulee toteuttamaan täysin oikeudenmukaisen tuomion aikojen lopulla, vaikka tämän tuomion täytäntöönpano merkitsisi ihmisille suurta ja pitkäaikaista kärsimystä, jopa loputonta kärsimystä."


s. 267

Kirjassa kerrotaan myös teistien pyrkimyksistä selittää pahan ongelmaa. Elävältä palasiksi raadellut eläimet eivät välttämättä kärsikään niin paljon kuin oletamme. Puolimatka näyttää otteen David Livingstonen Missionary Travels kirjoituksista, joissa hän kuvailee leijonan uhriksi joutumistaan. Leijonan ravistelu laukaisi miehessä shokkitilan. Kipu katosi uneliaisuuden viedessä Livingstonen ajatukset muualle.

"Jos näin on, hyväntahtoinen Luoja on armollisesti luonut järjestelyn, joka vähentää kuoleman kipua."


- Livingstone, 1860.

Eli eläimiin on ohjelmoitu älykkäästi kivunlievitysprosessi. Mielestäni Puolimatka onnistuu kuvailemaan kärsimyksen soveltamisen osana Jumalan luomisprosessia ihan hyvin. Järjestäytynyt maailma edellyttää, että jotakin kärsimyksen kaltaista on olemassa.

"Jos tuntevat olennot eivät pystyisi kokemaan kärsimystä ja kipua, ja jos kärsimystä ja kipua aiheuttavat asiat eivät toimisi lainomaisesti, tuntevat olennot eivät oppisi ohjaamaan toimintaansa tavalla, joka edistää niiden terveyttä ja hyvinvointia. Pyrkiessään välttämään kipua ne ohjautuvat tavalla, joka tekee niiden toiminnan mielekkääksi suhteessa maailman lainomaiseen järjestykseen ja estää niitä systemaattisesti vahingoittamasta itseään. Näin kärsimys on sen edellytys, että tuntevat olennot osaavat vaistomaisesti toimia maailmassa vallitsevan lainomaisen järjestyksen ehdoilla omaa hyvinvointiaan edistävällä tavalla. Jos oletetaan, että maailman järjestäytynyt toiminta on parempi kuin sen kaoottisuus, ja että maailma, jossa on ihmisiä ja eläimiä, on arvokkaampi kuin maailma, jossa niitä ei ole, silloin maailma, jossa on kärsimystä, on parempi kuin maailma, jossa ei ole kärsimystä."
s. 262

Kaikki eivät vain osaa arvostaa esim. syöpäkasvaimien aiheuttamaa kärsimystä.

Tässäkään kirjassa ei kerrota miten kristillistä tiedettä käytännössä tehtäisiin, sitten kun materialismin ja naturalismin tyrannia on poistettu luonnontieteistä. Loput opuksesta on mm. pohdintaa totuuden arvioinnista, kolminaisuusopin ja inkarnaation merkitys tieteessä, uskon ja tieteen välisestä rajasta, tieteellisen tutkimuksen rajoista, jne. Mukana myös tuttu aihe ihmisen älyn luotettavuudesta, eli älyn tuottamien päätelmien luotettavuus on järkevää vain, jos ihminen olettaa älynsä olevan Jumalan luoma ominaisuus.

Aiheet ovat monipuolisia, mutta eivät satu kiinnostamaan juuri minua. Evoluutioteorian kritiikki kannattaa hakea Evoluutio - kriittinen analyysi kirjasta. Ostin viime viikolla Kimmo Pälikkön Taustaa 3 Alusta viimeiseen aikaan -kirjan. Ehkä luen sen vielä tämän vuoden aikana.

9.9.12

Evoluutioteoria jälleen kumottu: Roska-DNA ei olekaan roskaa!

Aina yhtä viihdyttävä Bwana joen kynästä -blogi toi tietooni huolestuttavia uutisia. Kuolinkellot raikuvat darwinismille, sillä tuore tieteellinen tutkimus on onnistunut tuhoamaan erään vahvimmista evolutionistien argumenteista. Onko naturalismin sairastuttama tiedemaailma päästänyt vahingossa läpi jonkun kreationistien tutkimuksen? Onko minun nyt aloitettava Jeesuksen palvonta? Joel Kontinen kirjoittaa:

Evolutionistit menettivät kuluneella viikolla yhden parhaimmista argumenteistaan.

Nyt tätä materialistista jumalankieltäjää alkoi huolestuttaa.

Darvinistisen näkemyksen mukaan perimässämme pitäisi olla runsaasti jälkiä eläimellisestä menneisyydestämme, tarpeettomaksi käynyttä roinaa.

Noh, samalla täytyy todeta, että jotkut ultradarwinistiset adaptionistit olivat sitä mieltä, että tehokas luonnonvalinta olisi karsinut roskat pois, jotta elämä kehittyisi ilman turhia pätkiä perimässään. Vastakkain eivät siis ole darwinismi ja luominen, vaan adaptionismin tulkinnat. Noin yksinkertaistaen monimutkaisen taustan, sanoisin. Unohdetaan tässä vaiheessa neutraaliteorian nousu. Unohdetaan myös se, että IDeisti William Dembskin mielestä älykäs suunnittelija olisi aivan hyvin voinut asettaa elämän perimään ns. kuollutta koodia, jonkinlaisena tuntemattomana suunnitteluelementtinä.

Roska-DNA oli johtopäätös, ei ennuste, 70-luvulla tehdystä perimätutkimuksesta. Silloisella teknologialla ei kaikilla geenipätkillä havaittu olevan koodaavia ominaisuuksia. Mitä enemmän perimää on tarkasteltu, ja teknologian parantuessa, on joillekin perimäpätkillä havaittu olevan biologista aktiivisuutta. Mutta onko niillä aina funktioita?

Tällä viikolla Nature, Science ja muutamat muut tunnetut tiedelehdet julkaisivat 30 tutkimusta ENCODE (Encyclopedia of DNA Elements) -projektin tuloksista. Tutkijat saivat selville, että genomistamme 80 prosentilla on jokin biokemiallinen funktio. Monet jo aavistelevat, että myös lopuilla 20 prosentilla on funktio, jota emme vielä tiedä.
Roska-DNA on osoittautunut darvinistiseksi myytiksi, joka perustuu tietämättömyyteen.

Ohhoh, hieman yllättäen evoluutioteorian perustuksia eivät murentaneetkaan kreationistit Answers in Genesiksen tai Institute for Creation Researchin laboratorioissa, vaan arvostetuissa tiedejulkaisuissa hyväksytyt pro-evoluutio tutkijat. Toden totta, ENCODE -projektin julkaisussa käytettiin "biokemiallisia funktioita" termiä.

Luomisperspektiivistä katsottuna perimässä ei pitäisi ensinkään olla roskaa. Alun nerokas suunnittelu on yhä nähtävissä, vaikka syntiinlankeemuksen seuraukset (esimerkiksi perinnölliset taudit) voivatkin näkyä meissä.
Eli kreationismilla on kyllä valmiina selitys roska-DNA:lle. Synti aiheuttaa toimimattomien pätkien löhöilyn perimässämme.

Mutta mitä ENCODE -projektin julkaisuun osallistuneet tutkijat tarkoittivat "funktiolla"? Yksi noista yli 400 tutkijasta selittää kansantajuisesti määritelmää. Ewan Birney kertoo, että 80 % sisältää melko laajan funktionaalisuuden määritelmän. Noilla 80 %:lla on jokin tietty biokemiallinen aktiivisuus, mutta tutkijoilla ei välttämättä ole tietoa mihin tuo aktiivisuus liittyy. Tuo aktiivisuus on eriasteista. Tiukalla funktionaalisuuden määtelmällä saadaan funktionaalisuudeksi n. 8 % perimästä.

However, on the other end of the scale – using very strict, classical definitions of “functional” like bound motifs and DNaseI footprints; places where we are very confident that there is a specific DNA:protein contact, such as a transcription factor binding site to the actual bases – we see a cumulative occupation of 8% of the genome. With the exons (which most people would always classify as “functional” by intuition) that number goes up to 9%. Given what most people thought earlier this decade, that the regulatory elements might account for perhaps a similar amount of bases as exons, this is surprisingly high for many people – certainly it was to me!

80 % perimästä on siis jollakin tapaa biokemiallisesti aktiivinen, mutta ei välttämättä tee solujen toiminnan kannalta mitään hyödyllistä. Useat perimän funktionaaliset kohdat muuttuvat RNA-muotoon, mutta sen selkeämpää tarkoitusta niille ei löydetä. Toistaiseksi. Rajat ovat häilyviä geenien monimuotoisuuden takia. ENCODE:n tiedot perimän monimuotoisuudesta ovat erittäin kiinnostavia, sillä ne avaavat portin geenien vuorovaikutusten tutkimiseen. Paperi toimii varmasti useamman tutkimuksen alustana. Solujen monimutkaisuuden edessä kreationistit ovat tietenkin toistamassa vuosikymmenien aikana lausuttua mantraansa. "Monimutkaisuus = suunniteltu."

Palataan vielä 70-luvulle. D.E. Comings puhui roska-DNA:sta:

These considerations suggest that up to 20% of the genome is actively used and the remaining 80+% is junk. But being junk doesn’t mean it is entirely useless. Common sense suggests that anything that is completely useless would be discarded. There are several possible functions for junk DNA.
Jne. Roska-DNA:n funktionaalisuus oli selkeä mahdollisuus roska-DNA idean kehittelijöille. Nimenomaan darwinismia palvovat evolutionistit ovat etsineet roska-DNA:n toimintoja. Mutta kaikesta huolimatta tuore ENCODE -julkaisu on tuottanut populaariuutisoinnissa selkeän tarinan, jonka voi lyhentää näin:

Tiedemiehet ovat pitkään luulleet perimän olevan täynnä rojua, evoluution jättämiä jäänteitä ilman mitään tarkoitusta. ENCODE on näyttänyt 80 % perimästä olevan kuitenkin jonkinlainen tarkoitus.





Tiedeuutisesta on kovin vaikea kuulla kuolinkellojen kuminaa evoluutioteorialle.

5.9.12

Vaarallista musiikkia

Egyptin vanhoillistunut ilmapiiri on alkanut vaikuttamaan entistä enemmän maan kulttuuriin. Sopimattomat kulttuuripiirit on leimattu saatananpalvonta-leimasimella. Muslimiveljeskunnan lakimies on ilmoittanut, että rock-konserteissa suoritetaan saatananpalvontaa. Yksi egyptiläinen mies oli tulkinnut jonkin metallibändin esityksen olevan moraalisesti arveluttava esitys. Nuoret olivat pukeutuneet epäilyttävillä kuvilla varustettuihin vaatteisiin. Hän mainitsi asiasta lakimiehielle ja siinä samassa soppa oli valmis.

Maan metallipiirit ovat aloittaneet valistuskampanjan, jossa varmaan väitetään konserteissa kuultavan mölyn tulevan muualta kuin paholaisen kurkusta.

Eipä asiat ole sen paremmin täällä maallistuneessa Suomessakaan. Keikkajärjestäjien vaikutusvalta vaihtelee tietenkin järjestäjien uskontojen mukaan. Nääsvillen lähistöllä olisi ollut fanien äänestämänä toivekonsertti. Paikalle haluttiin Turmion Kätilöt -bändi. Tampere Areenan Harri "Jeesuksen ryhti" Wiherkoski ilmoitti vain pari päivää ennen keikan alkua, että Turmion Kätilöt ei ollutkaan sovelias esiintyjä lavalle. Periaate oli sama kuin vuonna 2009, kun Wiherkoski tuomitsi Alice Cooperin epäsoveliaaksi esiintyjäksi areenalle.



Kiitokset vinkeistä herroille Repka ja Peuranen.

2.9.12

Rukous VS Terrorismi

Raamatullisen totuuden hallitseva Cindy Jacobs on taas täällä. Hän on aikaisemmin ilmoittanut, että Jumala hallitsee tuulta ja kristityt voivat komentaa säätä. Nyt minä tiedän, että kristityt voivat taistella terrorismia vastaan rukouksen voimalla. Se on kuulemma toiminut erittäin hyvin.



Rukousverkosto taistelee henkimaailman välityksellä terroristiverkostoja vastaan. Rukoilijat saavat vinkkejä tulevista pommi-iskuista ja vinkit lähetetään eteenpäin poliisille. Jacobs kertoo, että he ovat onnistuneet estämään useita potentiaalisia pommi-iskuja tällä tavalla.

1.9.12

Valkee - nousu tuhkasta

Yöt pitenevät ja kaamosmasennus hiipii uhkaavasti lähemmäksi. On siis aika palata vanhan aiheen pariin. Vaikka aihe masentaakin minua.

Valkee -korvavalolaite oli otsikoissa vuoden alkupuoliskolla MOT-ohjelman takia. Uuden laitteen tutkimustieto osoittautui kaikkea muuta kuin laadukkaaksi. Valkeen toimitusjohtaja Juuso Nissilä yltyi kaikesta huolimatta väittämään, että korvavalon lääketieteellinen tutkimus on jopa laadukkaampaa kuin vuosikymmeniä tutkittuna olleen kirkasvalohoidon tutkimus. Voi sitä silmien pyörittelyn määrää.

Kaikkein uusin tutkimus julkaistiin näyttävällä tavalla tutkimusjulkaisun muodossa Helsingin Scandinavian Physiological Society -konferenssissa. Valkee oli hankkinut itselleen kopin, jossa Valkeelaiset esitelmöivät Valkeen tutkimuksesta.

Noh, The Effect of bright light treatment via ear canals on attention as measure of neurophysiology – a Randomized Controlled Study on luettavissa netissä. Siinä väitetään, että korvakäytävään lähetettävä valo on lisännyt nuorten huomiointikykyä ja paransi mielialaa. Näin paperi tuodaan julkisuuteen ilman sitä hankalaa ja aikaa vievää vertaisarviointi-laahustamista. Paperissa ei valaista (hohhohoo) kovin tarkasti sitä miten 41 opiskelijan ryhmällä suoritettu tutkimus päti esim. sokkouttamisen suhteen. Onko Valkeen tutkimuksessa käytössä sellainen laite, joka simuloi jopa led-valojen tuottamaa lämpöä, mutta jättää valon pois?

Kaikki selvitykset tutkimusten tasosta ja siitä ettei tutkimuksista pysty vetämään johtopäätöksiä korvavalon tehosta masennuksen hoidossa ovat kuitenkin menneen kevään heiniä. Kolme parasta Valkee-tutkimusta ovat ala-arvoisia tutkimuksia. Uusin tutkimus on näillä näkymin samaa tasoa, sillä otanta on pieni, eikä ole tietoa siitä miten sokkouttaminen hoidettiin. Tiedustelen asiasta suoraan Valkee Oy:lta, joten asiaan jonkinlaista selvitystä. Tutkimusryhmän ja Valkee Oy:n välisistä rahasidoksista en jaksa stressata. Kuten olen aikaisemminkin todennut, sijoitus tutkittavan tuotteen firmaan ei vielä itsessään kerro onko tutkimus suoritettu huonosti vai hyvin. Se antaa kyllä vahvan varoitusmerkin siitä, että intressit voivat - huom. voivat - muokata tutkimustuloksia.

Asiat muuttuivat ainakin tämän skeptikon kannalta naamapalmuilevaan suuntaan, kun tuo lehdistötiedo päätyi uutisiin. Toimittajat eivät näytä olevan ollenkaan tietoisia siitä minkä tasoista aikaisempi Valkee -tutkimus oikein on.

Aamulehden uutinen sekä MTV3:sen uutinen ovat karmaisevia esimerkkejä huonosta uutisoinnista. Kaikki tutkimukset näyttävät olevan samanarvoisia toisiinsa verrattuna. Ehkä tieto kotimaassa järjestetystä tiedekonferenssista, kotimaisesta tutkimuksesta, Aalto-yliopistosta ja korkeakoulun opiskelijoista koekaniineina antavat itsessään niin väkevän vaikutelman tieteellisyydestä, ettei ole mitään syytä pohtia onko uusimman tutkimuksen tutkimusmenetelmä pätevä. En ole toimittaja, joten en tiedä tuota uutisoinnin periaatetta.

Hieman yllättäen Maikkarin kuluttajatestissä mainitaan jopa Valkeen negatiivisia vaikutuksia.

Muutaman päivän testauksen jälkeen huomaan myös ikäviä sivuvaikutuksia: saan reippaasti migreenikohtauksia ja niiden kesto tuntuu aina vain pidentyvän lääkkeistä huolimatta. Jätän siis valokuulokkeet suosiolla laatikon pohjalle muutaman käyttökerran jälkeen.

Mahdollisesti migreeni johtui korvanappien aiheuttamasta tunteesta korvissa. Ehkä se johtui siitä pienestä valomäärästä, joka matkusti kallon läpi. En tiedä.

Toivottavasti Valkeen uusimman tutkimuksen yksityiskohdat tulevat paremmin tietoon tässä lähiviikkoina.