22.11.13

Lapsen tappaminen taikauskolla laittomaksi, osa 3

Edessä on mukava viikonloppu. Ehkä olet saanut uuden kirjan luettavaksi. Ehkä menet elokuviin. Ehkä valmistaudut tupaantuliaisiin. Ehkä pilaat viikonloppusi, kun erehdyt lukemaan epämääräisiä uutisia Idahon osavaltiosta. Uutisia jotka ovat jatkoa vuoden 2011 bloggaukselle.

Silloin kohistiin taikauskonsa tähden lapsiaan tappavista vanhemmista. Followers of Christ-kirkon parissa uskotaan siihen ääripään tulkintaan pyhistä teksteissä. Maailman tapahtumat ovat Jumalan käsissä. Tämä tarkoittaa myös ihmisten terveyttä. Sairaukset ja vaivat ilmenevät, koska Jumala tahtoo niiden tapahtuvan. Tästä seuraa loogisesti, ettei vaivoihin saa sotkeutua lääketieteen menetelmillä. Sairauksia parannetaan rukoilemalla helpotusta. Lisää selviää In the Name of God -kirjasta. Osta ja lue.

Joskus rukous toimii. Joskus ei. Seurauksena on kuolleita lapsia, kun heitä ei viedä ajoissa lääkärille. Helposti saatavilla oleva lääke tai hoito pelastaisi henkiä. Oregonin osavaltiossa oli laki joka suojeli vanhempien uskonnollista vakaumusta. Heillä oli käytännössä oikeus uhrata lapsiaan uskontonsa tähden. Kohun aiheuttama painostus saikin lainsäätäjät poistamaan lakipykälän. Syyttäjä ei enää joutunut seuraamaan sivusta, kun kuolleita lapsia kärrättiin hautausmaalle.

Olin iloinen, että asia eteni edes tuolla tavalla. Kunnes tänään tajusin, että vastaava vanhempien taikauskoja suojeleva laki on vieläkin voimassa Oregonin naapuriosavaltio Idahossa. Idahon Katu-uutiskanavan toimittajat alkoivat penkomaan mitä paikallisen Followers of Christ -kirkon perheissä tapahtuu. He saivat vinkin entiseltä seurakunnan jäseneltä. Kannattaisi käydä vilkaisemassa Rauhallisen laakson hautausmaata. He kävivät ja näkivät karmean tarun jälkiä.

Hautakivien perusteella vauvakuolleisuus on melko yleistä piirikunnassa. Eikä se ole ainoa paikka jonne seurakunnan jäsenet hautaavat lapsiaan. Katu-sivustolla on useampi uutisartikkeli. Toimittajat ovat keränneet tietoja kuolleista lapsista. Luettavissa on tiedot useammasta ruuminavauksesta. Niissä toistuu sama tarina. Kuollut lapsi löydetään perheen ympäröimänä. He ilmoittavat rukoilleensa toipumisen puolesta, mutta jostain syystä niin ei käynyt. Ruumis oli pesty ja kääritty lakanaan kirkon oppien mukaisesti. Viranomaiset hoitivat loput. Joskus vanhemmat tuovat lapsen auton takapenkillä hautausmaalle, jolloin hautausmaan valvoja pyytää heitä ensin järjestämään kuolintodistuksen. You know, the usual.

Idahon poliitikoille esitetään suojalain poistamista. Ehkä joku uhkarohkea senaattori laittaa poliittisen uransa vaakalaudalle, ja toteaa ääneen, että lasten tappaminen on väärin. Onhan vanhempien uskonnonvapaus uhattuna. Tänä vuonna on sentään kasattu tutkintakomitea, joka aikoo päättää onko lainsäädännössä muuttamisen tarvetta. Komitea on luvannut perehtyä myös toimittajien esille tuomiin tapauksiin.

 Nykyisen lain puitteissa Idahon viranomaiset voivat ilmestyä lasten pelastukseksi vain jos he tietävät lasten terveyden olevan vaarassa. Sitä ei tapahtu, sillä uskonnollinen yhteisö on erittäin sulkeutunut. Sairastuneet lapset pidetään kotiseinien sisällä. Yhteisön maine on tärkeämpää kuin lasten turvallisuus. Tuttu ilmiö ympäri maailmaa.

3 comments:

Anssi J said...

Gaad bless Ämeörica, jälleen kerran.

jmtikka said...

Ja samat tahot yleensä vastustavat lapsen syntymää edeltävää aborttia. Ilmeisesti abortti syntymän jälkeen on sitten ok.

Anonymous said...

Hihhuloinnin ensimmäinen periaatehan on johdonmukaisen ajattelun hylkääminen. Toinen periaate on välinpitämättömyys seurauksista.