27.11.13

Sylvia Brownen viimeinen virhe

Syyskuu vuonna 2001. Tuon kohtalokkaan kuukauden aikana koin jotakin mullistavaa elämässäni. Katselin Helsingin Töölössä telkusta CNN kanavaa. Larry King Live ohjelmassa haastateltiin meedio Sylvia Brownea. Nainen oli minulle täysin uusi tapaus. Mahtavia väitteitä ja epämääräisiä viittauksia menestystarinoihin vilisi ruudussa, kun Sylvia kertoi urastaan ihmisten auttajana. Sitten ruudulle ilmestyi kärttyisän näköinen kalju partamies. Ruudun ala reunassa oli nimeksi mainittu James Randi, tai jotain sinnepäin. Myös minulle uusi tuttavuus. Näiden päiden vuoropuhelussa ilmeni, että Randilla olisi tarjolla miljoonan dollarin haaste, jos Sylvia suostuisi testauttamaan ennustajakykyään. Sylvia suostui. Ja ilmoitti olevansa pahoillaan Randin puolesta siitä ettei mies uskonut Jumalaan. Sylvian ylimielisyys huokui ruudusta.

Jäin odottamaan tuon haasteen toteutumista. Tutustuin James Randi Educational Foundationin toimintaan ja lähdin seikkailemaan sen foorumille. Minusta tuli melko aktiivinen skeptikko netissä. Kuten ehkä olet huomannut.

Vuosia myöhemmin ja vain parisen päivää sitten sain kuulla, että Sylvia kuoli 77-vuotiaana. Se taisi olla melkoinen yllätys, sillä vielä kymmenen vuotta sitten hän tiesi kuolevansa 88-vuotiaana. En voi väittää, että tunnen surua. Sylvia kun sattui elättämään itseään niin monta vuotta toisten ihmisten kärsimyksellä. Omaisiaan menettäneet ihmiset maksoivat hänelle satoja dollareita, jotta Sylvia voisi aistia viestejä tuonpuoleisen henkiolennolta. Olennon nimi oli Francine. Nämä tiedot kadonneista ihmisistä osoittautuivat dramaattisella tavalla vääräksi useaan otteeseen. Hän ilmoittaa kadonneen lapsen olevan hengissä, kun myöhemmin tietenkin löydetään ruumis, joka on ollut kuolleena Sylvian lausunnon aikana. Tai hän on todennut kadonneen olevan kuollut ja paremmassa paikassa, kun hänet löydetään myöhemmin hengissä.

Kovin oikukkaan henki-infopisteen epätarkkuus ei haitannut Sylvian faneja. Hän antoi toivoa epätoivoisille. Hän oli taitava henkinen ohjaaja epätietoisille. Silloin ei tarvitse välittää siitä minkälaisia summia perheiltä revitään. Tai miten monella tapaa ennustukset menevät pieleen. Tarpeeksi monen ennustuksen suoltamisen jälkeen fanit muistavat ne jotka voidaan jollakin tapaa tulkita tarkoiksi. Ja ennustuksiahan kertyi valtava määrä Brownen kirjoista ja haastatteluista.

Kirjoissaan hän esitti lähes tiedon tason varmuudella tulevaisuuden tapahtumia. Jotka eivät oikein tahtoneet toteutua. Esim. paavi Benedictuksen piti olla viimeinen paavi. Myös tiedot siitä minkälaisia olentoja enkelit oikeasti ovat vaihteli. New age uskomusten muuttuessa esteettisesti kauniiden siipiversioiden suuntaan päätti Sylviakin muuttaa käsityksiään enkeleistä.

Sylvia ei ollut ensimmäinen alallaan. Eikä viimeinen. Olen kuitenkin kiitollinen Sylvialle tuosta 2001 Larry King Live ohjelmassa esiintymisestä. Jos en olisi nähnyt sitä, niin ehkä bloggaisin tänään vain videopeleistä tai viettäisin aktiivista seuraelämää usean ystävän kanssa. Onneksi kävi näin.

1 comment:

SaaraR said...

Einsteinia mukaellen, tämä taitaa nyt olla sitä spooky action at a distance:a parhaimmillaan. :D