24.1.14

Epäpyhää menoa Pohjois-Irlannissa

Irlannin vihreällä saarella on vielä melko vaikeasti uskonnollisia pesäkkeitä. Se tarkoittaa pyhyyden kunnioittamista tavalla, joka estää ei-niin-vaikeasti uskonnollisia ihmisiä nauttimasta elämästään. Tämä ilmeni kun Reduced Shakespeare Company aikoi esittää teatterissa humoristisen katsauksen Raamatun maailmaan Pohjois-Irlannissa. Näytelmä nimettiin The Bible: The Complete Word of God (abridged) nimiseksi. Sen aikana pohdittaisiin äärimmäisen tärkeitä teologisia kysymyksiä: Oliko Aatamilla ja Eevalla navat? Näyttikö Mooses oikeasti Charlton Hestonilta? Mainoksessa luvattiin vuoristoratakyytiä viikunanlehdistä tuomiopäivään.Erittäin epävakavasti otettava esitys.

Valitettavasti joku kertoi suunnitelmista Democratic Unionist Partyn poliitikolle nimeltään Billy Ball. Herra Ball koki tulleensa loukatuksi teatteriesityksen sisällöstä, näkemättä sitä. Järkevä ratkaisu olisi olla menemättä esitykseen, tai edes hieman protestoida sitä vastaan jossain lehdessä. Kunhan halukkaat pääsevät näkemään sen, niin kaikki on mielestäni ihan hyvin.

Mutta herra Ball vaati koko esityksen perumista. Perusteluna sensuurille tuttuun tyylin se, että Pohjois-Irlanti on kristitty valtio, jossa ei saa pilkata kristillisiä arvoja. Varsinkaan Raamatusta ei saa vääntää vitsiä.

Älämölö esitystä vastaan taisi toimia, sillä teatteri on poistanut The Bible: The Complete Word of God (abridged) esitykset ohjelmistostaan. Näin asukkaiden arvomaailma pysyy turvassa.

No comments: