18.1.14

Valkee VS Iltasanomat

Iltasanomat esittelee kokonaisen sivun verran Valkee kirkaskorvavalon epäselvyyksiä. Laitetta on myyty jo 50 000 kappaletta, mutta onko sen terveysväittämille kertynyt vastinetta? Toimittaja Jaana Oksanen on haastatellut asiantuntijoita. "Lupaako korvavalo liikoja?" otsikon takaa löytyy THL:n tutkimusprofessori Timo Partosen selvitys Valkeen tieteellisen tutkimuksen tasosta. Taso ei ole korkealla.

Korvavalon vaikutusväittämät terveyseduista ovat spekulaatiota. Pilottitutkimus kaamosmasennuspotilailla ilman vertailuryhmää ei tee kehenkään vaikutusta.

"Sen jälkeen he eivät ole julkaisseet mitään, mikä löytyisi julkaisutietokannoista ja olisi käynyt läpi asianmukaisen vertaisarvointiprosessin."

Valkee on julkaissut kolme tutkimusta tuon jälkeen, mutta ne eivät tee saa Partosen päätä nyökkymään hyväksyvään sävyyn. Julkaisut on laitettu pihalle sellaisissa paikoissa, jotka eivät päätä huimaa. Medical Hypothesis käsittelee olettamuksia ja on vaikuttavuuskertoimeltaan pieni. World Journal of Neuroscience on vuorostaan sellainen julkaisu, joka on "tiedejulkaisemisen niin sanotulla mustalla listalla eli tiedepiireissä sitä ei pidetä juuri missään arvossa."

Myös CE-merkinnällä leveily lytätään kasaan. Markkinointi on vapaamielista.

"Prosessi arvioi laitteen soveltuvuutta, mikä voi perustua aiempiin muilla laitteilla saatuihin tuloksiin. Se on tekninen mittaus laitteesta, että se lähettää sen verran valoa kuin mitä valmistaja väittää tai ettei se aiheuta välitöntä vaaraa. Sillä ei osoiteta laitteen kliinistä tehoa käyttötarkoitukseensa."

Viime syksynä julkaistu sveitsiläistutkimus korvavalosta ei ollut Valkeen kannalta kiva. Mikään kirkasvalolaitteista ei tuottanut tilastollisesti merkittävää vaikutusta uneliaisuuteen tai tarkkaavaisuuteen. Tarponen ja moni muu kaipaa laajempia ja pitempiä tutkimuksia.

Sivun alareunassa mainitaan myös vähemmän julkisuuteen päässyt asia, eli korvavalon haittavaikutus. Esimerkkinä on Jussin tarina. Hän kuvailee saaneensa yliherkkyyttä auringovalolle.

"Käytin valoja syksystä elokuun alkuun saakka, jolloin ne muuttuivat sietämättömiksi. Pudotin annosta, mutta pian huomasin, että muutama sekuntikin oli liikaa. Aloin muun muassa heräilemään aamuyöllä väsyneenä."

Tieteellisen tutkimuksen taso ei tietenkään kiinnosta, jos satunnainen käyttäjä kokee saavansa jotakin hyötyä korvalosta. Näin tapahtui mm. Lily-blogissa, kun siellä osoitettiin kiinnostusta Valkeen suuntaan.

5 comments:

M said...

Uhrit osti 9 miljoonalla eurolla Valkeen humbuugia, jotta 25 000 heistä sai migreenin?

http://roskatiede.wordpress.com/2012/08/27/mtv3-testasi-valkee-oyn-korvavalon-50-koehenkiloista-sai-migreenin/

Anonymous said...

Aivan käsittämätöntä, että verorahoilla ylläpidettävän THL:n lääkäri Partonen voi käyttää aikaansa suomalaisen vientiyrityksen mollaamiseen.

Kannattaa muuten lukea mieluummin ulkomaisesta mediasta Valkee-juttuja. He osaavat käsitellä firmaa ja tiedettä paljon asiantuntevammin.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

"Vientiyritys"? Sekö nyt oli se argumentti sen puolesta että tuote toimii? Eikö ole iänkaikkisen huvittavaa leimautua humpuukituotteenviejämaaksi? Eikö tässä suojella Suomen mainetta koulutettuna ja viisaana maana juuri?

"Intressit" kuuluvat yleensä mukaan vasta siinä vaiheessa kun paha "Big Pharma" hommaa rahoja eikä kerro hyvistä vaihtoehtohoidoista. Siis herjana. Nyt sitten pitäisi harjoittaa tälläistä intressikulttuuria tehoista välittämättä? Ilmeisesti kuuluu oikein hyvään ja sopivaan järjestelmään ja kaikkea... Että julkista sananvapautta kauhistellaan, että ei saa sanoa kuin tiettyjä mielipiteitä.

Mutta tietysti, anonyymit ovat säälittäviä kaikki. Etenkin jos takana on joku joka tienaa Valkeella mutta ei uskalla laittaa omaa mainettaan, naamaansa ja muuta näytille. (Muilta kuin Valkeen kannattajilta intressiargumenttia ei varmastikaan tule. Että "ei multa saa nyhtää tuloja kun on oikein mullistava käärmeöljy tässä meillä.")

X said...

Valkee veti HUUHAA-kortin pakasta.
Lahjoittajana tieteilijöiden ja epäilijöiden yhdistys.

"Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2012 Huuhaa-palkinnon

Valkee Oy:lle

ansiokkaasta heikosti tutkitun terveystuotteen markkinoinnista.

Tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin varsin kapea-alaisia sekä koehenkilöiden satunnaistamisen ja sokkouttamisen osalta erittäin puutteellisia. Valkee Oy on lähtenyt markkinoimaan tuotettaan tehokkaana apuna terveyteen ennen kuin väitteiden tueksi on ollut tieteellisesti vakuuttavia tutkimuksia. Tuotetta on markkinoitu myös yli Valviralle rekisteröidyn käyttötarkoituksen muun muassa mielialan vaihteluihin, masennukseen, uniongelmiin sekä lentomatkustajan vuorokausirytmin siirtämiseen."


Valvirakin haukkui.

Puskii! Nyt bisnesihmiset haukkumaan sitä että Valvirakin on paitsi valelääkärien niin myös valehoitojen bistensten ja markkinoinnin esteenä.

Piskii. puskii.. tseh tseh milloin käytte kimppuun ?



Anonymous said...

Googlasin Timo Partonen Medical Hypotheses niin tulos olikin Partosen oma tutkimus eikä korvavalotutkimus. Hmm