22.1.14

Syntiä pakkiin ja veret mikroskooppiin

Kävipä kesällä 2013 niin, että törmäsin blogini facebook-ryhmässä Syntimittari-sivustoon. Pikainen katsaus jätti vaikutelman pilasivustosta, jolla naurettiin syntiopin eräälle tulkinnalle. Lainauksia Raamatun Jesajan kirjasta: "Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa."  

Oookkei.

Huono tietokonekuva ristiä heiluttavasta munkista viimeisteli kökön vaikutelman. Tieteelliseltä vaikuttavassa osiossa väitettiin, että kuivaverinäyte paljastaa kuinka syntistä elämää asiakas on viettänyt. Kuivunut veri on joko punaista tai valkoista. Väriero kertoo asiantuntija-analyysimiehelle miten paljon pirun kanssa on kätelty. Syntinen käytös on aiheuttanut huonon terveyden. Syntien tunnustaminen ja katumus parantaisivat veriarvoja. Blaa blaa. Yhteystiedoissa on vaatimaton sähköpostiosoite: Jumala@syntimittari.fi

Jos sivu olisi jostain syystä tehty vakavalla mielellä, niin kukaan ei ottaisi sitä vakavasti. Bullshit tuoksuisi väkevästi tietokoneruudulta. Ainakin ajattelin niin.Unohdin Syntimittarin melkein saman tien.

Ei olisi pitänyt, sillä se palasi otsikoihin rytinällä tällä viikolla. Kirkko & Kaupunki ihmetteli synnin etsimistä verestä. Seuraavaksi paikallislehdet, Yle ja lopulta Iltalööpistö kiinnostuivat erikoiselta kuulostavasta verianalyysistä. Toimittajat alkoivat kyselemään lisätietoja.

 Skepsis ry:n facebook-ryhmässä käytiin aiheesta yli tuhannen viestin verran keskustelua tammikuun alkupuoliskolla. Paikalle ilmestyi itse kuivaverianalysoinnin kotimainen pääjehu ja syntiekspertti Marko Vapa. Hän vastaili ahkerasti kysymyksiin. Veljekset Marko ja Mikko Vapa toimivat Droppi Veripalvelu Oy:n ahkerina yrittäjinä. Heillä on taustalla epämääräisesti tehtyjä tutkimuksia kuivaveren analysoinnista. Veren punaisuuden vaihtuminen valkoiseksi johtuu siis syntisistä teoista, joista selkein yhteys on epäterveellisiin elämäntapoihin. Ryyppääminen, tupakointi ja epäsiveä seksuaalisuus (sukupuolitaudit) olkoon vahvimmat indikaattorit. Näin voidaan päätellä, että synnin tekeminen aiheuttaa sairauden. Muuttujia on monia, joten Marko Vapaa ei niin vain saatu ajettua katiskaan. Epäselväksi jäi esim. se miten vaikeasti sairastunut lapsi on syyllistynyt monipuoliseen syntisyyteen.

 Lukijoille tehtiin selväksi, että Vapa pyörittää yritystä eikä tutkimuskeskusta. Siksi palvelun myyminen tässä vaiheessa on hyväksyttävää, sillä eihän yrittäjä saa muuten särvintä leipänsä päälle. Menetelmän luotettavuuden selvittäminen on sellainen jatkuva prosessi.

Kinastelun aikana kuitenkin selvisi, että kuivaverianalyysimenetelmän kehittämisvaiheessa oli käyty vuoropuhelua ELY-keskuksen kanssa. Se tuotti välittömästi lisää uteluja. Vapa kertoi avoimesti, että he olivat laittaneet tukihakemuksen ELY:lle vuonna 2009, mutta se hylättiin. Tarkoituksena oli hioa kuvausmenetelmää ja veren analysointia automatisoituun suuntaan. Teknisesti ihan hyvältä kuulostava idea. Toinen apurahahakemus lähti 2011. Se hyväksyttiin! Kuivaverianalyysin nikkaroitsijat Droppi Veripalvelussa saivat 22 500 euroa EU-tukea.

Tuossa hakemusvaiheessa ei vielä oltu keksitty synnin etsimistä verestä, joten näin jälkikäteen apurahojen peruminen ei olekaan niin yksinkertaista. Syntimittari kun on vain toisen veljen yritys, joka vain sattuu käyttämään Droppi Veripalvelun tekniikkaa.

Dropper.fi toimii melko yksinkertaisella periaatteella. Asiakas voi ottaa itsestään verinäytteen. Se kuivataan levylle. Skannataan tietokoneelle jpg-tiedostoksi. Lähetetään sähköpostissa Droppi Veripalvelulle. Droppi lähettää asiakkaalleen takaisin analyysin tuosta kuvasta. Hyvällä tuurilla saat tietää kärsitkö erilaisista puutostiloista, jolloin saat hyvät vinkit siitä minkälaisia ravintolisiä sinun kannattaa ostaa. Asiakas ohjataan tällaiselle sivustolle perehtymään terveellisempiin elämäntapoihin.

Seuraan tilanteen degeneroitumista ja jatkan synnin tekemistä.

6 comments:

Saara R said...

Ponk. Aijaijai!
Törmäsin juuri käsityskykyni rajoihin.

Skiriki said...

Luin jutun tänään ja päätäni alkoi välittömästi särkeä. Ilmeisesti oli niin syntistä tämä pseudotiedelöpinä kuivaveren ominaisuuksista, että vereni muuttui kertaheitolla ja aiheutti sairauksia.

Ja sitten suljetaan se sarkasmi-tägi. Nuin.

Anonymous said...

Kävin katsomassa tuota "verikarttaa" - ja sieltähän löytyy kuvia jossa väitetysti verestä mikroskopoidaan hiiva- ja bakteerisoluja jolloin tilanne on "huono".

Nojoo - jos sepsis on edennyt niin pitkälle, että verestä on mikroskopoitavissa infektion aiheuttaja, niin tilanne ei ole huono vaan välittömästi hengenvaarallinen. Sairaaloiden veriviljelylaitteissa on itse asiassa hälyttimet ihan sitä varten että positiivinen viljelytulos edellyttää välittömiä hoitotoimenpiteitä. Ja verinäytteitä viljellään juurikin sen takia että infektion visuaalinen toteaminen verinäytteistä on liian myöhäistä.

Anonymous said...

Kannatta katsoa myös se dropperin yhteistyö-sivu. Aika selkeä maksupyramiidi. Hanki lisää alaisia ja saa provikat heidän työstään kuulostaa epäilyttävästi pyramiidihuijaukselta.

Anonymous said...

"Tuossa hakemusvaiheessa ei vielä oltu keksitty synnin etsimistä verestä, joten näin jälkikäteen apurahojen peruminen ei olekaan niin yksinkertaista."

Ei onnistune rahojen periminen välttämättä muutenkaan takaisin. Nuo ELY-rahat myönnettiin ilmeisesti yrityksen toimintaan liittyvän tutkimusten teettämiseen Oulun yliopistossa. Rahat voisi periä takaisin vain, jos Oulun yliopisto olisi tyrinyt, ja silloinkin perintä pitäisi tehdä yliopistolta, jossa tämän rahoituksen voimin on tehty aiheeseen liittyen ilmeisesti gradu:

http://jultika.oulu.fi/Record/nbnfioulu-201304051151

Veikkaan, että rahoja ei voi ELY-keskuksen rahoitusehtojen puitteissa periä takaisin, jos rahat on käytetty Oulun yliopistossa siihen käyttötarkoitukseen, johon ne on myönnetty.

Mikkoskopia said...

Uusinta tutkimustietoa syntimittarista ja kuivaverianalyysistä löytyy täältä: https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/44804