20.1.14

Fides ja katolisen kirkon rahahuolet Suomessa

Selailin taas katolisen hiippakunnan Fides-lehteä. Tuoreimmassa numerossa tuodaan esiin kirkon huolestuttava rahatilanne Suomessa. Päätoimittaja Marko Tervaportti kertoo karuja lukuja kolehtien kilinästä. Katolisen kirkon haarakonttori ei saa kirkollisveroista tuloja, vaan ylläpito tulee seurakunnan jäsenten lahjoituksista. Puuttuvat varat katolisen kirkon seurakunnille saadaan hiippakunnan varoista.

"Monet katolilaiset ajattelevat, että seurakunnan tukeminen sunnuntaimessussa kerättävän kolehdin kautta on riittävä taloudellinen panos seurakunnan toiminnalle. Näin ei kuitenkaan ole. Ilman hiippakunnan ja lähinnä saksalaisten avustusjärjestöjen tukea kolehtitulot ja muut lahjoitukset ovat seurakunnan menoihin nähden liian pienet."

Millaisista summista sitten oikein puhutaan?

"Vuonna 2012 seurakuntien kolehti- ja lahjoitustulot olivat 338 055 euroa. Seurakuntien menot olivat 910 060 euroa. Seurakuntalaisten tuki kattoi siis vain noin 37 prosenttia menoista."
Ratkaisuna on ollut hiippakunnan jäsenmaksu, joka on ollut käytössä vasta muutamia vuosia. Sen on tarkoitus toimia kirkollisveron kaltaisena ylläpitovälineenä. Laskelmien mukaan katolilaisten ansiotuloista saataisiin näin 1,5 % kirkolle. Toistaiseksi systeemissä on hurjasti parantamisen varaa.

"Käytännössä jäsenmaksua maksavat vain harvat katolilaiset. Lisäksi on tärkeää, että katolilaiset muistaisivat maksaa myös hiippakuntalehti Fideksen vuosimaksun."

Ainakin Fides lehteä laitetaan vieläkin postiin sellaisille ihmisille, jotka ovat vuosia sitten eronneet katolisesta kirkosta. Ihan vaan pienenä vinkkinä päätoimittajalle.

Miten tuo uusi jäsenmaksu on toistaiseksi tuonut riihikuivaa hiippakunnan taskuihin?

"Vuonna 2012 hiippakunnan keräämän jäsenmaksun tuotto oli 82 459 euroa, kun vastaavasti kuurian vastuulle jäävät menot (palkat, toimitilat, avustukset seurakunnille, muut) olivat yli kymmenkertaiset (836 062 euroa)."

Tervaportti ymmärtää, ettei nykyinen kirjaimellinen meno voi jatkua. Tilanne ei ole ollenkaan kiva katolisen kirkon kannalta. Jäsenmäärä on nousussa Suomessa, mutta jokainen jäsen tuottaa tappiota kirkolle. Uusia seurakuntia ja messutiloja pitäisi pystyttää.

"Tällä hetkellä oma tukemme seurakunnille ja hiippakunnalle on yhteensä 421 000 euroa, mikä jäsentä kohden tarkoittaa alle 34 euroa (jäseniä oli vuoden 2012 lopussa 12 434). Vertailun vuoksi on hyvä muistaa, että luterilaisten tai ortodoksien kirkollisveron kautta maksama summa on yli 200 euroa vuodessa, siis yli kuusinkertainen."

Avustukset Saksasta ovat todennäköisesti (puhtaan spekulaationi mukaan) vähenemässä. Vaihtoehdoksi jää tuon jäsenmaksun lisääntynyt mainostaminen ja ehkä jopa summan korottaminen. Ja/tai kiinteistöjen myyminen sekä laajentumistoiveiden hautaaminen.

Ennen niin vankka katolisen kirkon kannattaja Irlanti on löysännyt kirkon fanittamista. Taustalla on monia tekijöitä, joista vähäisimpänä ei ole se miten kirkon tiloissa on salailtu lasten hyväksikäyttöjä ja pahoinpitelyjä. Tai se miten kirkko on suojellut hyväksikäyttyihin syyllistyneitä pappejaan. Siksi tänä vuonna kannattaa seurata miten Irlannin kouluissa on muutettu opetussuunnitelmaa. Ennen aivan uskomaton ajatus on muuttunut todeksi. Joissain kouluissa lapsille uskalletaan kertoa ateismista.

Vastaavia hyväksikäyttöskandaaleja ei ole tapahtunut katolisen kirkon tiloissa Suomessa, joten tässä mielessä kotimainen hiippakunta on kärsimässä muiden maiden mokien tähden. Katolinen kirkko on maksanut vuosittain miljoonia ja miljoonia euroja tai dollareita sovittelumaksuina hyväksikäytettyjen lasten perheille. Muut lakikulut ja sakot siihen päälle, niin on aivan ymmärrettävää miksi esim. kardinaali Dolan meni säätelemään hautaustoimen budjettia.

Eikä katolisen kirkon halu salailla toimiaan ole kadonnut minnekään.

Vatikaani on kieltäytynyt toimittamasta YK:lle tietoja lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tutkimuksista, joita katolinen kirkko on itse tehnyt. Vatikaanin mukaan sen periaate on, ettei luottamuksellista tietoa luovuteta ulkopuolisille. Kieltäytymällä Vatikaani sanoo suojelevansa todistajien, syytettyjen ja kirkon oikeuksia yksityisyyteen.
Kirkon kannalta nykyinen paavi on sentään onnistunut pitämään positiivisella esiintymisellään skandaalipuheet pois isoista otsikoista.

1 comment:

Anonymous said...

Katolisen kirkon kirkkoteologia on tehnyt petoksen. Petoksessa kirkko on väärentänyt raamatun uskonoppia. Ihan älytöntä miten ne on pettänyt kirkkokansaa.

http://www.kotipetripaavola.com/mitakatolinenkirkkoopettaa.html

Enää tiennyt noita aikaisemmin. Kamalaa huijaamista.