6.1.15

Sandy Hookissa kuollut kuoli myös Pakistanissa, vai kuoliko?

Pakistanin Taleban teki viime joulukuun 16. päivä karmaisevan iskun kouluun. 132 lasta sai surmansa. Myös koulun henkilökuntaa teloitettiin. Ja tupsahtipa internettiin se pakollinen foliopipoilu. Kuten kaikissa isoista uutiskynnykset ylittävistä tragedioista, myös Pakistanin koulusurmasta löydettiin merkkejä kriisinäyttelijöistä tai muista salaliittoon viittaavista vinkeistä. Ehkä on helpompaa suhtautua lasten surmiin ajattelemalla, ettei lapsia oikeasti kuollut.

Eräs uhrien muistoa kunnioittava ihminen oli luonut kuvakollaasin, jossa käytettiin mm. vuonna 2012 Sandy Hook koulusurmissa kuolleen kuusivuotiaan Noah Poznerin valokuvaa. Tämä on fakta. Eri ihmiset vetävät siitä erilaisia johtopäätöksiä. Ei ole harvinaista, että ihmiset vetävät vääriä kuvia esiin googlauksissaan. BBC kertoi miten Pakistanin koulusurmien jälkeisessä twitter-virtauksessa käytettiin valokuvaa verisestä lapsen kengästä. Kuvaa ei kuitenkaan otettu Pakistanissa vaan Israelissa vuonna 2008. Siinä samalla BBC kertoi miten Noah Poznerin kuvaa oli käytetty Pakistanissa.

Sandy Hookin vuosipäivä oli vain pari päivää ennen Pakistanin koulusurmia. Se selittäisi miksi Sandy Hookissa kuolleiden kuvia nousi uudelleen googlen kuvahaussa. Tietenkin se hieman riippuu kuvahakua tehneen hakukoneen algoritmeistä. Eikä yhden kuvan virheellinen käyttö tarkoita, ettei koulussa surmattu lapsia. Joten salaliittoteorisoinnin pitäisi jäädä ohueksi. Ja niinhän se jäi.

Infowars-sivustolla ja ympäri kansalaisjournamistien salaliittoteorisointia tehdään toisenlaisia vihjailuja. Jotain salaperäistä on tapahtunut. Siksi mitään lasten joukkosurmaa ei välttämättä tapahtunutkaan. Väki haluaa vastauksia. Vastaukseksi ei riitä pakistanilaisen tekemä virhe. Noah Poznerin muistosivulla facebookissa tehdään tämä hyvin selväksi. Eikä kovin moni heistä vaivaudu pohtimaan miksi oletetut lavastajat vaivautuisivat käyttämään pakistanilaisten lasten ruumiita koulusurmien jälkeisissä hautajaissa, mutta toisaalta käyttävät yhdysvaltalaisen lapsen kuvaa.

No comments: