13.6.15

CAM-tutkimuksen tila Suomessa

CAM-tutkimus tarkoittaa täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tutkimusta. Sinällään erittäin hyvä tutkimusalue, silä täytyyhän jotenkin selvittää onko milloin milläkin hoidolla oikeasti lääketieteellistä vaikutusta ihmisten terveyteen. Esim. Yhdysvalloissa käytetään verorahoja tällaiseen tutkimukseen National Center for Complementary and Integrative Healthin toimesta. Laitoksen entinen nimi oli National Center for Complementary and Alternative Medicine. Eikä työ ole ollut turhaa. Tulokset eivät vain ole olleet vaihtoehtohoitojen kannalta ylistäviä. Esim. homeopatian kohdalla NCCIH toteaa:

There is little evidence to support homeopathy as an effective treatment for any specific condition.

CAM-tutkimukselle on kysyntää, sillä jostain tupsahtaa aina jollakin tapaa uusi tapa holistiseen, intergratiiviseen tai muuten vaan moderniin tapaan chakrojen, aurojen, energian, virtausten ja värähtelyjen hyödyntämisessä.

Entä CAM-tutkimuksen tila Suomessa? Ajankohtaista tietoa on tarjolla Tampereen yliopiston tiloissa.
CAM tutkimusseminaari järjestetään 13.11.2015. Näillä näkymin minä ainakin yritän päästä mukaan tekemään muistiinpanoja. Aihe kiinnostaa minua erittäin paljon.

Onko CAM-tutkimus Suomessa tabu? Täydentävien hoitojen käyttäjiä on paljon, noin kolmannes aikuisväestöstä. Silti hoitojen hyötyjä, haittoja ja käytön syitä ei ole selvitetty tieteellisin tutkimuksin. Epävirallisen hoitamisen kansanterveydellistä merkitystä ei myöskään ole pohdittu. Missä on suomalainen CAM-tutkimus?

Tällaiseen osallistuminen on olennainen osa ajantasalla pysyttelevän skeptikon uraa.

No comments: