19.6.15

Tiede VS Ugandan homolait

Siitä onkin aikaa kun Ugandan hirmuiset homolait olivat viimeksi otsikossa. Ihmisoikeuksien kannalta tilanne on vielä synkkä Afrikassa. Samaa sukupuolta olevien parien suhteet ovat laittomia 38 maassa ja kuolemanrangaistus suhteista tulee neljässä valtiossa. Poliittisella areenalla käyty perusarvojen puolustus yltyi lakiin, jonka voimin ei-heterosta käyttäytymisestä päätyisi vankilaan. Onneksi parlamentaarisessa käsittelyssä homma meni hieman reisille, kun jälkeenpäin todettiin, ettei paikalla ollut tarpeeksi parlamentaarikkoja virallista käsittelyä varten. Samanlaisia lakeja kuitenkin pyritään puskemaan läpi samalla vimmalla. Polttoaineena kansalaisten ennakkoluulot, joita kuumennetaan kristillisfundamentalistisella liekillä. Poliitikot sentään jättävät selkeän räikeät uskonnolliset puheet saarnaajille. Ugandan presidentti Yoweri Museveni on useaan otteeseen vedonnut tieteeseen tässä asiassa. Hän kertoi vain halunneensa tieteellisen vastauksen. Saamansa vastauksen mukaan asiantuntijat ovat todistaneet, ettei homoseksuaalisuudelle ollut biologista pohjaa. Ei ole löytynyt yhtä tiettyä homogeeniä, joten homoseksuaalisuus ei voi olla synnynnäistä. Jos se ei ole synnynnäistä, se on valinta. Ja silloin se voidaan kriminalisoida.

Kaikki Musevenin ja kumppaneiden lausuntoja kumoava tieteellinen materiaali jäi käsittelemättä. Tieteelliset lausunnothan olivat vain länsimaista tuotua mädätyshapatusta, jolla pyrittiin tuhoamaan kotimaiset perusarvot.

 Kunnes areenalle asteli Etelä-Afrikan tiedeakatemia. Homolakeja ajavien tahojen kaipaama tieteellinen vastaus saapui. Tiedeakatemia julkaisi Diversity in Human Sexuality - Implications for Policy in Africa paperin. Paperissa käydään läpi yksitellen lähes kaikki relevantit argumentit homolakien kannattajilta.  Nyt tieteellistä pohjaa ei voitu pyyhkäistä syrjään pelkästään itkemällä länsimaisesta kulttuuri-imperialismista. Materiaalit ja tutkijat olivat lähempänä.

Tiedeakatemia debunkkaa useita keskustelussa toistettuja myyttejä. Kuten esim. seksuaalisuuden muuttamisen sosiaalisena tartuntatautina, kun "homot värväävät lapsia homoiksi". Tai onko LGBT-väestöstä oikeasti mitään haittaa yhteiskunnalle. Eheyttämisen turhuus tulee myös ilmi materiaaleista. Selväksi tehdään myös

The study explores – and finds lacking – evidence to support the contention that the way  parents bring up their children, or the relationships formed between children and parents,  impact on sexual orientation.  While family environment may shape other elements of sexuality and the way sexuality is expressed, and while construction of gender and sexual identities have strong social and cultural components, there is little evidence that orientation is directly correlated to family upbringing.

Kriminalisoimalla ihmisten seksuaalisuuden valtiot vahingoittavat suoraan AIDS/HIV sairastuneita ihmisiä. Kuten myös muita sairastuneita seksuaalivähemmistöjen ihmisiä, jotka eivät vainon takia uskalla turvautua terveydenhuoltoon. Samalla väkivalta lisääntyy, talouskasvu lässähtää ja huomio on muualla naisten ja lasten oikeuksista & elinolosuhteista. Seurauksena on kärsimystä ja ihmishenkien menetystä, joka ei sinällään tietenkään haittaa perusarvojen puolustajia. Heidän silmissään juuri oikeat ihmiset kärsivät.

Paperissa viitataan Afrikan historiaan seksuaalivähemmistöjen vinkkelistä. Sitkeänä myyttinä on usko siitä, että homoseksuaalisuuden toivat Afrikkaan valkoiset sortajat ja/tai islamilaiset orjakauppiaat. Myytti on yleinen ympäri maailmaa. Homous nähdään helposti ulkopuolisten aiheuttamana syntinä. Britanniaan se saapui normannien tuomana. Ranskaan taas homostelu tuotiin Italiasta. Bulgariassa tiedetään, että homous saapui maahaan Albaniasta. Ja mites Suomessa vitsaillaan Ruotsista? Ja niin edelleen. Kappas vain, Afrikan mantereella on ollut homoseksuaaleja ennen Euroopasta kolonisaation kautta tuotuja vaikutteita. Eikä pelkästään ollut, vaan joissain kultuureissa samaa sukupuolta olevien parisuhteita on peräti pidetty oikeina avioliittoon rinnastettavina suhteita.

Etelä-Afrikan tiedeakatemian tuotos tulee varmasti levitykseen kaikissa niissä maissa joissa käydään sotaa perusarvojen puolesta. Suosittelijana ei ole sen vähempää kuin itse arvostettu Nature-julkaisu, joka nosti paperin esille kesäkuun 11. numerossaan. Tiede tarjoaa vastauksia poliitikkojen kysymyksiin. Asiat etenevät kuitenkin vain silloin, jos poliitikot hyväksyvät saamansa vastauksen.

5 comments:

Yksi Turkkulaanen said...

Homoseksuaalisuus afrikassa tulisi parhaiten näkyville, jos siitä kirjoitettaisiin huumorimielisiä tarinoita, kuten Edgar Wallacen Sandi-tarinat. Jotka eivät muuten ole hiukkaakaan rasistisia, kuten jokainen niitä lukenut tietää. Niissähän pannaan halvalla nimenomaan valkoisia onnenonkijoita!

Yksi Turkkulaanen said...

Well, vakavasti: Afrikan paikallisten vallanpitäjien päätöksiin emme oikeasti voi vaikuttaa muulla keinoin kuin valtaamalla siirtomaat uudelleen. Mikä ei historian valossa olisi välttämättä huonoin vaihtoehto.

Anonymous said...

Toisena vaikutuskeinona voisi olla asettaa ehtoja niille miljardeille jotka länsimaat lahjoittavat Afrikkaan vuosittain erinlaisina kehitystukina. Niistä kuitenkin huomattava osa tuntuu päätyvän valtaapitävien lähipiirien suoraksi tueksi.

ioroieoigio said...

Vai kannattaisiko suitsia monikansallisten yrityksien harjoittamaa uuskolonialismia, eli luonnonvarojen ryöstämistä korruptoituneiden valtaapitävien avustuksella. Siellä liikkuu todella suuret rahat ja "liiketoiminta" on tietenkin länsimaisten valtioiden hyväksymää. Turha odottaa minkäänlaista demokratiaa, kun valtaapitävät on ostettu ulkomaisten yritysten taskuihin.

RH said...

En suhtaudu kovin optimistisesti tieteen voittokulkuun maassa, jossa uskotaan, että lasten tappaminen tuo menestystä...
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015062219911553_ul.shtml