15.4.16

Miksi Erdogan käveli tien yli?

Kovin kummallinen meno ja myrsky on tällä hetkellä menossa Saksassa. Satiirikkoa ja televisioruudun vääräleuka Jan Böhmermann runoili koomisesti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganista. Erdogan on tunnettu huumorintajuttomuudestaan. Hän on joutunut sen takia kansainvälisesti koomikoiden kohteeksi. Tässä näyte Stephen Colbertin työstä.

Stephen Colbert ei ollut ainoa eikä viimeinen Erdogania kommentoiva. Mutta Saksassa ei niin vain heitetä huulta. Kun Böhmermannin törkeä, mauton ja rienaava vitsailu ja pilkkaruno kantautui Erdoganin hörökorviin, niin hän päätti samantien nostaa asiasta rikosilmoituksen. Saksan rikoslaissa kun maleksii muutaman vuoden kuluttua poistettava artikla 103. Sen perusteella Saksan kansalainen on syytettävissä ulkomaisen valtionjohtajan loukkaamisesta. Kunhan Saksan hallitus vain päättää, että aloitetaanko asiassa rikostutkinta.

Tämä olisi ollut mitä mainioin tilaisuus osoittaa maailmalla, että Saksa on sananvapautta kunnioittava moderni valtio. Angela Merkelillä oli täydellinen tilaisuus todistaa, että tällä vuosituhannella ei enää kumarrella majesteettirikoksen kaltaisille aivopieruille.

Valitettavasti Saksa on paska maa, kuten filosofi Seppo Räty tiesi. Saksan hallitus päätti näyttää vihreää valoa koomikon rikostutkinnalle. Onneksi järjellä on vielä mahdollisuus, sillä nyt syyttäjät voivat päättää jatkavatko he prosessia vai jättävätkö he sen kesken. Syyttämättä jättäminen on realistinen vaihtoehto. Runo kun on helposti tulkittavissa sananvapautta havainnollistavana satiirina. Kaikessa törkeydessään se on kaikkea muuta kuin kunnianloukkaus.

4 comments:

MrrKAT said...

Kai siinä joku raja on koomikollakin oltava, vai? Jos Merkeliä tai kollegaansa olisi haukkunut tv:ssä samoin sanoin niin tuomio olisi tullut.

Lakia kutsutaan "shaahin laiksi" koska vastaavan tapauksen samalla lailla Persian Shaahi voitti saksalaista Colognelaista lehteä vastaan v. 1964.

Anonymous said...

Kai siinä joku raja on koomikollakin oltava, vai?

Thaimaan kuninkaan koira on paskainen, täitä kuhiseva rakki, joka nuolee Thaimaan kuninkaan palleja. Nyt innolla odottelen, että Suomen hallitus aloittaa rikostutkinnan Thaimaan kuninkaan vaatimuksesta. Ulkomaanpelletkö ne saa määritellä, missä kohtaa vaikkapa Suomessa kulkee sananvapauden raja?

Tom Kärnä said...

Ei Saksassa saa nytkään kyseenalaistaa holokaustin tapahtuneisuutta.

PS Minä en ole holokaustia kyseenalaistamassa, mutta mielestäni ihmisten tulisi saada vapaasti tehdä itsestään hölmöjä ilman, että seurauksena olisi sakkoja tai vankeutta.

MrrKAT said...

Käsitykseni yhtyy nyt informaatiolain ja tekijänoikeuksien asiantuntijan prof. Kemppisen kanssa:

Itse satiirista ja sen sallittavuudesta ja toisaalta sananvapaudesta enemmänkin kirjoittaneena tuomitsisin kunnianloukkauksesta epätavallisen reippaasti. Saksan luultavasti käyttökelvottomaksi vanhentunutta majesteettirikos-säännöstä en osaa kommentoida.

http://kemppinen.blogspot.fi/2016/04/politikoivat-professorit.html#comment-form

(Tuolta löytyy myös se pilkkaruno).