11.4.16

Korealainen kultti maailmankiertueella

Oletko kiinnostunut korealaisesta kulttuurista? K-popin syke saa pääsi pomppimaan? Etkö osaa päättää onko Kim Woo Bin vai Kim Soo Hyun ihkumpi? Tuo oli kompa, sillä ihkuin on tietenkin Hyun Bi!

Jos olet kiinnostunut näistä asioista ja ihmisistä, niin olet luultavasti halukas osallistumaan erilaisiin K-pop ja Korean kulttuurista kertoviin tapahtumiin. Sehän on vain hienoa. Etelä-Koreasta (se huonompi Korea) tullaan Eurooppaan kertomaan kaukaisen kulttuurin taustoista. Tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana. Kaikki Eurooppaan saapuneet kun eivät halua levittää pelkästään tietoa maastaan. Jotkut haluavat värvätä lisää uskovaisia kulttiinsa. Tätä on yritetty tehdä jopa Suomessa viime vuosina. He ovat tehneet flashmob tempauksia Helsingin rautatieaseman tunnelissa.

Asialla on kristinuskon rantautumisesta johtuneet kehitykset Etelä-Koreassa. Kyseinen maa on kristinuskonsa suhteen nykyään sieltä konservatiivisesta päästä verrattuna vaikkapa Suomeen. nopeasti ja lyhyesti: kristinusko muhi ja sai vaikutteita korealaisten omista tulkinnoista. Jotkut uskovaiset tekivät omat päätelmänsä siitä minkälainen Jumala on ja mitä Hän haluaa. Päältäpäin emme ehkä heti näe eroa tavallisen lähetysseuran ja kultin värväystyön kesken.

Beyond Hallyu sivusto kertoo miten tällaisesta kulttivärväyksestä on tullut havaintoja Euroopassa. Tapahtumat näyttävät ihan tavallisilta K-pop musiikin tai taiteen esittelytapahtumilta. Mahdollisuus tavata uusia ihmisiä ja oppia uusia asioita. Ensimmäinen vinkki siitä, että voit altistua uskonnolliselle värväykselle tulee Love bombing menetelmän soveltamisesta. Sinua kohdellaan äärimmäisen ystävällisesti. Sinusta ja harrastuksistasi kysellään. Tunnet olevasi arvostettu ja huomion keskipiste.
Sinulle tarjotaan apua ja neuvoja.

Kaikki nuo ovat upeita asioita, mutta niillä peitetään sitä mitä seuraavaksi tapahtuu. Ystävällisyys vetää sinua lähemmäksi porukkaa. Ja sitten he voivat aloittaa kertomaan opeistaan, ideologioistaan ja uskostaan. Siitä miten juuri heidän uskonsa auttoi heitä hankalissa tilanteissa. Ja se usko voisi auttaa sinuakin.

Sitten sinua syyllistetään synneistäsi. Tarvitset syntien poistoon heidän apuansa. He haluavat auttaa, koska välittävät sinusta. Ja niin edelleen.

International Youth Fellowship nimellä (IYF) tapahtumia järjestävä taho on herättänyt epäilyksiä järjestävien lopullisista motiiveista.

Helsingissä järjestetään Korea Camp tapahtuma 25. maaliskuuta. Varmasti tulet kuulemaan paljon oikeita asioita taekwondosta, korealaisesta karaokesta, K-draamasarjoista, ja opit enemmän kielestä. Ja siinä samalla tapahtuu ehkä ystävystymistä. Erittäin varmasti tapaat siellä erittäin ystävällisiä ihmisiä. Eikä siinä ole mitään väärää.

Mutta.

Katsoin miten tapahtumaan liitytään. Kaksipäiväinen viikonlopputapahtuma maksaa 70 euroa. Se on ihan ok. Sillä saat ruokaa ja majoituksen. Mutta mikä paikka ottaakaan rahasi vastaan?Evankeliumi Suomessa ry?


Se on juuri maailmalla mainitun korealaisen Good News Mission järjestön haarakonttori täällä Suomessa.

Uskonnot Suomessa -sivusto (lisää sivu suosikkeihisi) kertoo heistä seuraavaa:

Liikkeen raamattunäkemys on fundamentalistinen. Pastori Park korostaa, että ihmisen tarvitsee pyytää vain kerran syntien anteeksiantamusta. Jeesuksen sovitustyö nähdään niin ehdottomana, että yksittäisten syntien ja syntisyyden katuminen hengellisen uudelleensyntymisen jälkeen on turhaa ja estää hengellisen kasvun. Niin ikään liike opettaa, että ihmisen on mahdollista elää täysin Jumalan yhteydessä ja vapaana synnin vaikutuksesta. Opetustaan Park kutsuu oikeaksi evankelikaalisuudeksi, josta muut kirkot ovat hairahtuneet.

Korean yleisemmät uskonnolliset tahot ovat julistaneet Good News Mission harhaoppiseksi.

Jos käyt Korea Camp tapahtumassa, niin olethan tarkkana siitä mitä sinulle tullaan tyrkyttämään. Järjestäjät haluavat pelastaa sielusi. Siinä kulttuuristaan kertomisen ohella. Toivottavasti et joudu houkuttelun kohteeksi. Etkä joudu kokemaan samaa mitä tapahtui tuolla rapakon takana New Yorkissa.. Vapaaehtoisia etsittiin kielikurssin pyörittämiseen. Mutta vapaaehtoiset saivatkin bonuksena kultin oppeja synnistä.

Yritän seurata IYF:in toimintaa. Hyvällä tuurilla emme saa kuulla vastaavista värväystaktiikoista täällä Suomessa.

3 comments:

Anonymous said...

Tarkoitat varmaan sanoa järjestettiin, koska tapahtuman päivämääräthän olivat maaliskuussa ja ainakin täällä Espoossa elämme nyt jo huhtikuuta. Vai olenko joutunut aikaloukkuun ja hypännyt tulevaisuuteen? Apua!

Sähis said...

K-Pop kulttuurista ja myöhäisheränneeseen paparazzi-ilmiöstä tosi hyvä Podcast:
http://www.radiolab.org/story/kpoparazzi/

Ääripään maailma tuo Korea fanituksessakin.

Anonymous said...

Hei! Olen Good News Everyone! -missiosta ja haluaisin kertoa teille tulevaisuudesta.