10.3.17

Homeopatiasta dokumenttielokuva Just One Drop

Luulin että tänä vuonna voisin olla rauhassa homeopatian suhteen. Onhan kyseinen uskomushoito kokenut toistuvia PR-tappioita viime vuosina. Mutta näyttää siltä, että tänä vuonna joudun sijoittamaan kallisarvoista vapaa-aikaani (jota käytän parhaillaan The Beast Arises -kirjasarjan lukemiseen) jälleen kerran homeopaattien tuotosten käsittelyyn.

Just One Drop elokuvan traileri julkaistiin vuonna 2015. Se on tullut vastaan netissä satunnaisesti aikasiemminkin, kun tekijät hakivat joukkorahoitusta. Ensi-ilta on kuitenkin vasta tänä vuonna. Luvassa näyttäisi olevan altavastaajana taistelevan hoitomuodon asema, joka pidetään nuhteessa salaamalla kyseisen hoitomuodon toimivuus.
Elokuvan kotisivulla kerrotaan kupletin juoni. Se ei sisällä minulle mitään uutta, mutta toivottavasti saa tavallisen kansan ajattelemaan miksi homeopatia on jäänyt lääketieteen ulkopuolelle.

Just One Drop tells a no-holds-barred look at the most controversial form of medicine ever invented. Homeopathy treats the entire person, not just the disease. It’s a specific form of medicine that uses minute doses of a highly diluted substance that stimulates the body to cure itself. It is these tiny doses that causes the most controversy. Researchers believe there is a release of energy in water that becomes mysteriously dynamic. Others think it’s purely psychological or worse, a form of deception or quackery. Yet millions claim homeopathy cures even though there is not yet a satisfying scientific explanation. It remains a mystery.

Näkökulma on homeopatian kannalta positiivinen. Just One Dropin versiossa homeopatiaa toimii vaikka tiedeyhteisö ei tiedä miten se toimii.

Kotisivu kertaa homeopatian syntyhistorian. Aikakaudelleen ominaisena se oli suoneniskentää tai elohopeaa turvallisempi tapa yrittää hoitaa sairauksia. Veren virtaamiseen verrattuna homeopatia tuottikin parempia tuloksia, sillä potilas sai toipua ilman heikompaan kuntoon vievää verenhukkaa ja haavojen tulehduksia.

Mainitaampa jopa se kohta, jonka takia homeopatia on ristiriidassa kemian ja fysiikan kanssa.

Hahnemann then found that the more you dilute a remedy the more effective it becomes, often diluting to the point where there are no molecules of the original substance left.

Lopulta tuo on aivan yhdentekevää sen suhteen toimiiko homeopatia vai ei. Sillä suurin kompastuskivi homeopatian kohdalla on mielestäni se, että tutkimusten mukaan sen hoitoteho jää lumevaikutuksen tasolle.

Myös epäilijät pääsevät ääneen elokuvassa.

Debunkers are convinced that homeopathy is placebo, and patients are being conned. They also feel homeopathy is dangerous because it keeps people from getting “real” medicinal treatment. We follow all sides of this heated controversy which continues to this day.

Nämä kohdat kiinnostavat minua eniten. Minkälaista kritiikkiä homeopaatit uskaltavat päästää filmille asti? Nostetaanko tieteellisten tutkimusten tulokset esille vai keskitytäänkö käyttäjäkokemuksiin?

Esittelytekstin loppupuolella moderni lääketiede esitetään umpikujaan päätyneenä hoitona. Krooniset sairaudet lisääntyvät. Lääkkeet aiheuttavat enemmän harmia kuin hyötyjä. Ja kustannukset vain kasvavat. Näihin verrattuna homeopatia olisi halvempi ja turvallisempi hoitomuoto. Trailerissa vihjataan, että uskomushoidon integraatio osaksi sairaaloiden toimintaa olisi hyvä ratkaisu.

Ohjaaja Lauren Chiten ei ole homeopaattisten tuotteiden käyttäjä. Hän kuitenkin näkee homeopatian hoitomuotona, josta on vaiettu vuosisatojen ajan. Sitä on myös aikaisemmin esitelty vääristelevällä tavalla. Ei enää!

I really believe that homeopathy has been maligned and suppressed for 200 years. All I am trying to do with this film, Just One Drop, is give homeopathy a voice, a voice that continues to be misinterpreted and misrepresented.

Olen aika varma siitä, että tämä elokuva tuodaan jollakin tapaa myös kotimaisten homeopaattien esityksiin. Yritän päästä katselemaan Just One Dropin mahdollisimman pian. Edessä on hyvin luultavasti uudelleen aktivoituneiden homeopaattien nousu. Ennustan myös, että sanomalehtien mielipidepalstoille kirjoitetaan entistä enemmän homeopatian kehumista.

4 comments:

Anonymous said...

Aika säälittävää että homeopaateilla on ollut 200 vuotta aikaa tehdä tutkimusta ja kerätä todistusaineistoa, mutta lopputuloksena on vain epämääräinen syytös lääketeollisuuden salaliitosta. Ja muita syyttämällähän voidaan luikerrella pois omasta vastuusta.

MrrKAT said...

Terveyskirjasto - Duodecim ja Käypä hoito-suositukset
neuvovat liikkumaan joka auttaa moneen tautiin parantavasti tai ehkäisevästi.
Varmasti tehokkaampi kuin homeopatia.

Eikä lääketeollisuus hyödy. Millä salaliittoteorialla tämä selitellään?Anonymous said...

Mutta lekurit hyötyy kun useampi ihminen liukastuu ja loukkaa itsensä. Ihan päivänselvä salaliitto.

Anonymous said...

Myönteinen uutinen Venäjältä
Niitä harvemmin tulee, mutta tässä nyt yksi. Venäjän tiedeakatemia on luokitellut homeopatian pseudotieteeksi ja kehottaa terveysministeriötä lopettamaan homeopaattisten tuotteiden käytön valtion sairaaloissa.

http://derstandard.at/2000052195003/Russische-Wissenschaftsakademie-spricht-sich-gegen-Homoeopathie-aus

-Hanski-