6.5.17

Saudi-Arabia ja muutoksen kevyt henkäys, osa 2

Olen aina silloin tällöin kirjoitellut Saudi-Arabiasta. Mielestäni se on eräs karmeimmista maista. Karmea esimerkki teokratian pahuudesta. Mutta mennään positiiviseen käänteeseen. Arab News kertoi miten kuningaskunta muuttuu hyvin pienin ja varovaisin askelein poluksi, jota pitkin se ehkä joskus pääsee sivistysvaltioksi.

Kuningas Salman julisti, etteivät naiset enää aina tarvitse miespuolisen valvojansa lupaa, kun naiset asioivat kaupungilla virallisilla asioilla kuningaskunnan virastoissa. Tietenkin tämä vapaus tehdään sharian sallimissa rajoissa. Ei täysin ruveta hullaanuttamaan naisia itsenäisyyden lumoilla. Kuninkaan päätös oli hieman ympäripyöreä. Ihmisoikeusaktivistit eivät saa selvää missä tilanteissa tuo helpotus oikeasti tulee voimaan. Se tekee sentään naisten elämän ripauksen verran helpommaksi, kun aivan kaikkeen ei tarvitse erikseen pyytää miehen lupaa.

Kuninkaan julistus on ehkä pakollinen PR-teatteri, jolla maa reagoi YK:ssa tapahtuneeseen muutokseen. Saudi-Arabia pääsi YK:ssa naisten oikeuksia käsittelevään valiokuntaan. Luonnollisesti tuo uutinen herätti heti ihmetteliä. Mitä naisten oikeuksien suhteen eräs merkittävimmistä takapajuloista tekee tuollaisessa valiokunnassa? No tietenkin sillä pakotetaan hienovaraisesti kyseistä maata tiedostamaan puutteensa. Ja se näyttää toimivan.

Seuraavaksi voimme odottaa milloin Saudi-Arabia sallii autojen ajamisen naisille. Se on hienoa jatkoa viime vuosina tehdyille edistysaskeleille. Edesmennyt kuningas Abdullah salli vuonna 2011 paikallisneuvostojen vaaleissa äänestämisen ja ehdolle asettumisen myös naisille. Tietenkin he saivat äänestää vaaleissa vain jos valvoja salli sen.

Kuningaskunnassa ei ole vieläkään turvallista olla avoimesti ateisti saudi.

5 comments:

Tom Kärnä said...

Joku on sanonut, että Saudi-Arabia on sellainen Isis, joka onnistui.

Anonymous said...

Kumma juttu etteivät eräät tahot ymmärrä että jos täysi päätösvalta olisi vaikkapa paavilla, meno olisi hyvin samankaltaista. Onhan tästä esimerkkinä Isabellan ja Ferdinandinandin edesottamukset, kun kritiikitön suhde uskontoon sanelee ja muut vikisevät.

Tokihan ongelma on se että se missä Saudi-Arabiassa tietyt tahot onnistuivat, Euroopassa kristityt ryssivät omat suunnitelmansa pahasti.

Anonymous said...

Ja samaan aikaan toisaalla (taas kerran valitettavasti, käsi ylös joka on yllättynyt?):

"Argentiinassa asuva katolinen nunna Kosaka Kumiko, 42, on saanut syytteen siitä, että hän auttoi viittä pappia raiskaamaan kuuroja lapsia. Kumiko syntyi Japanissa, mutta hän on Argentiinan kansalainen. Hän työskenteli kuurojen lasten koulussa Mendozassa Argentiinassa. Viranomaiset käynnistivät tutkimukset, kun yksi koulun entinen oppilas kertoi, että hänet pakotettiin käyttämään vaippaa sen jälkeen kun hänestä vuosi verta raiskauksen jälkeen.

Tämän jälkeen ainakin 24 oppilasta on ilmoittanut heihin kohdistuneesta seksuaalisesta väkivallasta."

Ilmeisesti tämä on nyt taas vaihteeksi sitä perinteisten arvojen kannattajien käsitystä sukupuolineutraalista toiminnasta?

AnoMatti said...

@Ano:

Tuossa Argentiinan jutun yksi syytetyistä papeista oli ollut syytettynä raiskauksista jo Italiassa, myöskin kuurojen laitoksessa, mutta katolinen kirkko pelasti hänet syytteiltä siirtäen hänet Argentiinaan. Toisin sanoen maailman suurin rikollinen salaliitto, katolinen kirkko, toimi jälleen kerran entisen johtajansa Ratzingerin ohjeiden mukaisesti.

Anonymous said...

Mitä pitäisi päätellä, kun pienemmät uskonlahkot piilottelevat hyväksikäyttötapauksia ja samaa tekee mahtavin uskonnollinen/pedofiilinen organisaatio. Kyynistä touhua, mutta sen annetaan jatkua koska lupaus taivaspaikasta painaa vaakakupissa enemmän.