10.5.17

Väitettyä jumalanpilkkaa Jakartassa, tuomio tuli

Jakartan kuvernööri Tjahaja Purnaman tarina sai tänään jännittävän käänteen. Kuvernöörin suuntaan heitettiin syytöksiä jumalanpilkasta. Perusteluna oli modernin maailman tyyliin sosiaalisessa mediassa kiertävä video, joka näyttäisi kuvernöörin sanomassa jotain politiikkaan sekaantuneista imaameista. Jotkut Purnaman vastustajat kun olivat väittäneet etteivät muslimit saisi äänestää ei-muslimia, koska ei-muslimit eivät muka saa hallita muslimeita. Purnama on kristitty eikä hän ole ainoa ei-muslimi maailmassa, joka hallitsee muslimeja. Kuten tilanne on tällä hetkellä Suomessa. Videolla annettiin kuvernöörin puheesta sellainen versio, jossa hän muka väittää Koraanin sisältävän valheita siitä miten muslimien pitäisi äänestää. Vaikka kuvernööri nimenomaan kritisoi valehtelevia imaameja.

Eli selkeästi ratkaistavissa oleva tapaus. Puolustuksen pitää vain näyttää se kokonainen puhe, josta joku kuvernöörin vastustaja leikkasi someen laitetun version. Ja näin islamistit saisivat nenilleen ja lokaa partoihinsa.

Kuvernööri Purnama olikin entinen kuvernööri oikeudenkäynnin alkaessa, sillä hän hävisi vaalit huhtikuun 19. päivä.

Paitsi että melkoisena yllätyksenä (jos unohdamme poliittisen ja islamististen ryhmien painostuksen sekä maata vaivaan korruption) oikeudessa kuvernöörille annettiin kahden vuoden vankeustuomio jumalanpilkasta. Syyttäjäkin oli alunperin vaatimassa pelkästään yhden vuoden ehdollista rangaistusta vihapuheesta, ei jumalanpilkasta. Toisaalta kaduilla marssi ryhmiä, joissa huudettiin kuolemantuomion puolesta. Vaikka maassa kovin rangaistus jumalanpilkasta on viisi vuotta vankeutta. Vihapuheesta maksimissaan neljä vuotta.

Tuomari Dwiarso Budi Santiarto kommentoi tuomiota lehdistölle. Hän muistutti, että osana uskonnollista yhteisöä Purnaman olisi pitänyt olla varovaisempi sanoissaan, kun aiheena ovat uskonnolliset symbolit ja itse uskonto. Santiarto oikeasti on sitä mieltä, että islamia oli loukattu silloisen kuvernöörin puheella, jonka mukaan on vilpillistä väittää Koraanin kieltävän äänestämästä ei-muslimia vaaleissa. Tästä päättelisin, että tuomarin mielestä on loukkaavaa väittää, että jotkut imaamit valehtelevat seuraajilleen.


Tuomiosta tehdään valitus, joten horisontissa siintää pieni toivon kipinä. Ehkä kuvernööri saa oikeutta. Vaalit hän on jo käytännössä hävinnyt. Kohu vei ennakkosuosikin kannatuksen. Tuoreissa kyselyissä indonesialaisista yli 45 % pitää kuvernöörin kommentteja jumalanpilkkana. Ja samaan aikaan 88 % indonesialaisista ei tiedä tarkalleen miten kuvernööri kommentoi Koraania.

Kun tunteet vievät kansaa, kärsii koko kansakunta. Indonesia on suuressa vaarassa luisua islamistien taskuun. Kaduilla marssineet väkijoukot kertovat kahtia jakautuneesta maasta. Toiset haluavat uskontojen yhteiseloa, eli nykyistä menoa muslimienemmistöisessä valtiossa. Toiset vaativat yhdelle uskonnolle alistumista.

2 comments:

AnoMatti said...

Toisaalla Irlannin poliisi ei jatka tutkimuksia Stephen Fryn väitetystä jumalanpilkasta. Fryhan teki viraaliksi menneen lausuntonsa jumalasta keskusteluohjelmassa Irlannin televisiossa toissa vuonna, muistaakseni. Jos sitä ei ole nähnyt niin kannattaa googlettaa.

Anonymous said...

Ei nyt suoraan jumalanpilkkaan kommenttia mutta tätä se uskonto teettää:
http://dailypost.ng/2017/05/13/pastor-eaten-crocodiles-trying-walk-water-like-jesus/#.WRhQ-AV9CNk.twitter