1.7.17

Kreationisti seikkailee Grand Canyonissa

Answers in Genesis -firman tieteellisemmältä vaikuttavan siiven väki on innoissaan. AiG on se nuoren maailman kreationistien paikka, jossa valmistetaan ja myydään ahkerasti erilaisia luomisuskon propagandatuotteita. Sama firma on perustanut Ark Encounter teemapuiston ja museon luomisopille. Yksi AiG:n kirkkaimmista tähdistä on geologi Andrew Snelling. Hänellä on taustalla ihan oikeata alan opiskelua. Toisin kuin vaikkapa lääkäri Pekka Reinikaisella.

Olennainen osa kreationistien uskonjulistusta on myös maailmanlaajuisen vedenpaisumuksen faktana pitäminen. Juuri tätä Snelling halusi tutkia Grand Canyonin kansallispuistossa. AiG:n opeissa tuo valtava ja kaunis kanjoni muodostui vain muutamassa vuodessa n. 4000 vuotta sitten. Heti vedenpaimuksen jälkeen.

Kanjonin rakenteen kertovat tietenkin kaikkea muuta. Seinissä on nähtävissä kerrostumia. Kerrostumista on nähtävissä eroosion jälkiä. Eläinten jalanjälkiä. Lintujen pesiä. Jos kreationistin väittämä onkin vain se, että tulvavedet kaiversivat kanjonin. Joka on ristiriidassa sen kanssa miten Coloradojoki mutkittelee ja tekee käännöksiä kanjonissa. Kivimassaa on siirtynyt eroosion muodossa kymmeniä triljoonia tonneja. Jos tulvavesi vei kaiken tuon kiven vain muutamassa vuodessa, niin veden virtausnopeus ei jättäisi mutkittelevaa jokea. Jos virtausnopeus oli mutkittelua vastaavaa, niin aika eri riitä kivien siirtoon.

Hauska ja täysin toivoton yritys olisi saada kreationistilta tähän johdonmukaista vastausta. Sen sijaan he yleensä vaihtavat aiheen St. Helensin purkaukseen vuonna 1980, jossa pehmeä ja tuore tuhkamassa koki pikaisen eroosion. Mutta se onkin aivan eri juttu kuin oikean kivimassan päällä virtaava vesi. Ja St. Helensin kohdalla tuo nopea virtaus jätti suhteellisen suoran kanjonin tuhkaan. Eikä mutkittelevan kuten Grand Canyonissa.

Kanjonin ongelmallisuus tulvageologialle on myös se mistä Coloradojoen alkulähde syntyi, eli mistä kertyi niin megagigamassiivinen vesimassa, joka muka jyrsi kanjonin mutta vastaavaa ei tapahtunut muualla Grand Canyonin lähettyvillä. Siis vaikkapa vieressä osavaltiossa. Miksi maailma ei ole täynnä Grand Canyonin kaltaisia maisemia? Kaiken kaikkiaan Grand Canyon on kokoelma esimerkkejä, jotka osoittavat yksinkertaisella tavalla miksi kreationistien tulvajutut ovat potaskaa. Ja vieläpä naurettavaa potaskaa.

Siksi kreationistit haluavat luoda heidän kannaltaan hyvältä näyttää materiaalia. Väittämällä kanjonia vedenpaisumuksen luomaksi saadaan helposti erittäin näyttävää materiaalia AiG:n kirjoihin ja videoihin. Snelling halusi kerätä kivinäytteitä kansallispuistosta. Kansallispuisto sanoi ei. Kahdesti. Snelling syytti kansallispuistoa lupien eväämisestä uskonnollisen syrjinnän perusteella.

En oleta, että Snellingin uusi tutkimus löytää mitää maailmaa mullistavaa. Tekniikan Maailma uutisoi Snellingin tempauksista. Hänelle myönnettiin lupa kerätä kiviä kansallispuistosta.

Snellingin tutkimussuunnitelma on varmasti päällisin puolin pätevä. Sitä vain käytetään tieteen kannalta turhaan tarkoitukseen ja kreationistien resurssit valuvat hukkaan. Sinällään luvan antaminen kreationisteille ei ole mikään menetys tieteelle. Jos kreationistit haluavat seikkailla puistoissa, niin antakoon heidän seikkailla. Snelling on aikaisemminkin suorittanut tutkimuksia Grand Canyonissa. Tällä kertaa hän haluaa ottaa näytteitä kohdista, joissa kerrostumat ovat taipuneet. Luomisopin aikataulussa noiden kerrostumien olisi pitänyt olla pehmeitä. Ja siksi kerrostumat eivät ole lohkeilleet.

1 comment:

Anonymous said...

Olen nyt lueskellut näitä postauksia, etenkin liittyen alkuperätieteeseen.

En tiedä minne se rakkaus totuuteen näissä aiheissa aina katoaa kun tätäkin aihetta voisi käsitellä ihan asiallisesti. Ivalliseen tyyliin tässäkin kysellään tiettyjä selityksiä asioille. Ihan kuin se ei olisi toisinkin päin mahdollista. Esimerkiksi, että missä se valtava maamassa on alajuoksulla? Noh, totuus on, että mikään teoria ei ole lähelläkään aukoton kanjoninkaan tapauksessa. Ainakin luomisnistit ovat avoimia sen suhteen.

https://answersingenesis.org/geology/grand-canyon-facts/when-and-how-did-the-grand-canyon-form/

T Olli