22.7.17

Saudi-Arabia ja muutoksen kesäinen kevyt henkäys


Snapchattiin ilmestyi lyhyt video jossa nuori nainen kävelee tavalliset kesävaatteet päällään Ushayqirin muinaisilla kaduilla. Ei mitään ihmeellistä meille suomalaisille. Mutta kyseinen kylä sijaitsee Saudi-Arabiassa, joten nainen teki jotain karmeaa. Hän käveli julkisella paikalla ilman saudikulttuurin määräämää abaya peitettä naisille. Sehän on rikollista toimintaa! Paitsi ettei käytännössä ole, sillä abayan käyttö ei ole lain määräämää.

Saudien sosiaalisessa mediassa kuohahti. Useat aikuiset saudit näkivät kadulla kävelyn järkyttävän saastaisena, syntisenä, moraalittomana aktina ja naisen uhkana kuningaskunnan turvallisuudelle. Kun napa vilkkuu niin yhteiskunta voi romahtaa. Mikä kertookin minulle kaiken tarvittavan yhteiskunnan pilareiden kestävyydestä. Nuorta naista vaadittiin oikeuteen tuomittavaksi. Toiset aikuiset saudit puolustivat naista, koska heidän mukaansa maan moraalikäsitykset ovat järkyttävän tunkkaisia. Someen spämmättiin kuvia joissa Saudi-Arabiassa vierailevat ulkomaiset naiset kävelevät muodikkaissa vaatteissa, mutta saudinaiset seisovat vieressä mustakaapuina. Saudit kyseenalaistavat moraalikoodeja nykyään ihan avoimesti.

Monet etsivät ennakkotapausta jolla naisten asemaa saataisiin nostettua maan lainsäädännön silmissä tasolle "nainen on aikuinen ihminen". Yhä useampi nainen valmistuu korkeakoulutuksen kautta ja käy töissä.

Videolla esiintyvä nainen käytti nimeä Khulood. Hän on itse saudi. Jäljittäminen ei ollut haaste Saudi-Arabian moraalipoliisille. Kuningaskunnalla siis oikeasti on oma moraalipoliisi. Heillä on käytössään modernin maailman tietotekniikkaa, jolla valvoa kansalaisten käytöstä. Nainen pidätettiin ja luovutettiin syyttäjien arvioitavaksi. Saisiko Khulood raippaa, sakot vai näiden yhdistelmän?

Onneksi Snapchat video näkyi myös muualla maailmassa sekä Saudi-Arabian lehdistössä ilmennyt hampaiden kiristys levisi maailmalle. Kansainvälinen kohu ja saudien moraalipanikoinnille naureskelu näytti tuottavan tulosta. Toisin kuin olin ennakoluuloisesti olettanut, Khuloodia ei vedetti hakattavaksi. Syyttäjä ei nostanut syytessä. Kuulustelussa kun oli selvinnyt, että joku muu oli luvatta ladannut videon Snapchattiin. Ja siksi nainen päästettiin vapaaksi. Se on erittäin hieno käänne. Toivottavasti nainen saa jatkossa elää rauhassa ilman viranomaisten ja konservatiivisten kansalaisten kostohalua. Jotka siis haluaisivat kostaa naiselle sen miten hän oli pukeutunut kun he eivät itse edes olleet paikalla.

Saudi-Arabialla on vielä pitkä matka edessään, jos se haluaa joskus saavuttaa sivistysvaltion statuksen.

No comments: