3.7.17

Kardinaali Pell ja Australian kuumotukset

Kardinaali George Pell sai nimensä jälleen kansainvälisiin uutisiin. Kyseinen katolilainen herrasmies on tuttu Australian hiippakunnissa tapahtuneiden rikosten salailusta. Tai tarkemmin sanottuna, vuosina 2012 ja 2013 antamistaan lausunnoista. Silloinen Sydneyn ja Melbournen arkkipiispa Pell todisti parlamentin aloittamalle tutkinnalle avoimesti siitä, että katolinen kirkko oli salannut lapsiin kohdistuneita raiskauksia, ja kirkko oli suojellut näitä lapsia raiskanneita pappeja, ja kirkko oli tuhonnut rikoksiin liittyvää todistusaineistoa. Ilmiö on toistunut ympäri maailmaa katolisen kirkon sisällä. Arkkipiispa Pell esiintyi miehenä, joka kantoi edeltäjiensä synnit harteillaan. Pell olisi se kaapuun pukeutunut mies, joka pyytäisi anteeksi uhreilta ja rakentaisi uuden luotettavan katolisen kirkon korpuiksi kohussa palaneen kirkon tilalle. Hän hoitaisi korvaukset uhrien perheille. Historian virheitä ei toistettaisi.

Tai sitten taisi tapahtua aivan toisenlaista.

Australian parlamentin tutkinnan edetessä he halusivat uusia lausuntoja Pelliltä. Pell taisi arvata mitä tutkinnassa on paljastunut. Vuonna 2014 hänet kutsuttiin pikaisesti kuin sattumalta Vatikaaniin täyttämään hänelle avattua virkaa kirkon talouden selvittämisessä. Kuin sattumalta Pell muuttui samalla omien sanojensa mukaan liian sairaaksi lentääkseen takaisin Australiaan. Vaikka sittemmin hänet nähtiin kävelevän ihan normaalilla tyylillä Vatikaanin kaduilla. Kuin sattumalta Vatikaanilla ja Australialla ei ole keskenään luovutussopimusta, joten Pelliä ei voida pidättää ja postittaa Australiaan. Hän antoi tutkijoille lausuntoja videopuhelun välityksellä.

Kaikki vastaukset eivät tyydyttäneet uteliaita. Toimittajat kaivelivat lisää Pellin historiasta. He haastattelivat uhreiksi joutuneita lapsia ja heidän perheitään. Pinnalle nousi tarinoita jotka nostattivat raivoa kansalaisten parissa. Australian televisiossa näytettiin 60 Minutes ohjelmassa miten Pell kiemurtelee ja valehtelee siitä mitä hänelle on näytetty todistusaineistona uhrien kärsimyksistä. Vaatimukset saada Pell takaisin Australiaan vastaamaan uusiin kysymyksiin lisääntyivät. Miksi Pell näytti tutkinnassa paljastuneiden paperien mukaan enemmänkin varjelleen kirkkonsa rahavaroja kuin auttaneen uhreja? Miksi Pellin perustaman ja riippumattomaksi tutkintaelimeksi tarkoitetun Melbourne Responce tutkintakomission jäsenet saivat ohjeensa katolisen kirkon lakimieheltä?

Australian parlamentin nimittämä tutkinta ei voi syyttää yksittäisiä pappeja. Oikeastaan tutkinnalla ei ole oikeutta nostaa mitään syytteitä. Se tutkii pelkästään instituutioita. Siksi Pelliin kohdistuvat syytteet tulevat tuoreeltaan poliisien ja syyttäjän päätöksellä. Poliisit lensivät Vatikaaniin asti haastattelemaan Pelliä viime vuoden syksyllä. Uudet syytteet liittyvät suoraan kardinaali Pellin tekoihin. Häntä syytetään useisiin lapsiin kohdistuneisiin hyväksikäyttöistä. Pell vastasi olevansa syytön. Ja olevansa kiitollinen siitä, että asia voidaan vihdoinkin puida läpi oikeudessa. Mikä olisikin aivan mahtavaa, jotta teoriassa syytön mies saa maineensa puhtaaksi. Syytteiden yksityiskohtia ei ole vielä paljastettu. Mediassa (mm. ABC-uutiskanavalla) on kuitenkin keritty kertomaan Ballaratin kaupungissa 1970-luvulla tapahtuneista tapauksista, joissa Pellin sanotaan kosketelleen lapsia.

Edelliset papin julistamat muutokset lasten hyväksikäyttöskandaaleista ovat jääneet puolitiehen. Vatikaanin sisällä vallitsee kulttuuri, jossa uhrit ovat jääneet toissijaiseksi kirkon maineen varjelemisen sijasta. Kun uhrit ja heidän perheensä kertovat, etteivät hiippakuntien johtajat edes halunneet tavata heitä, niin he puhuvat totta. Korvauksia vaativat perheet nähdään kirkon vihollisina.

Esim. Vatican Insider lehdessä puolustettiin tuoreita paaveja skandaalin käsittelyssä, mutta samalla paljastettiin ehkä jotain mitä ei olisi haluttu myöntää:

 “It should not be forgotten the last two Popes’ personal testimony, who repeatedly and courageously – even at the cost of creating discontent among the curia and clergy – have met victims.  Benedict and Francis have met them, have listened to them and have wept with them”

Seuraamme jännittyneinä uskaltaako Pell matkustaa takaisin Australiaan. Ja saadaanko oikeudenkäyntiä koskaan edes aloitettua. Sitä odottaessa suosittelen katsomaan Netflixistä The Keepers tv-ohjelman. Se kertoo miten Baltimoren kaupungissa tapahtui vähintäänkin järisyttävän karmeita asioita. Ja miten niitä salattiin jopa poliisien toimesta.

6 comments:

Anonymous said...

Toivottavasti Pellissä olisi sen verran "miestä", että menisi reilusti Australiaan vastaamaan syytöksiin. Ja että asia saataisiin kunnolla tutkittua ja sitten hutkittua.

Anonymous said...

Varsinainen ulkomaanpelli.

Anonymous said...

Tyypillinen uskonnon edustaja. Moraalin ylin tuntija.

Jälleen kerran, ad infinitum.

AnoMatti said...

Katolista Kirkkoa ei turhaan sanota maailman suurimmaksi rikolliseksi salaliitoksi.

MrrKAT said...

Vatikaanin poliisi keskeytti huumehuuruiset homobileet – paavi raivoissaan
..ratsian paavin neuvonantajan asuntoon ..poliisit löysivät huumeita vetäviä miehiä seksipuuhissa keskenään, kertoo New York Post.
Asunnon haltija, piispaksi ehdotettu pappi kiidätettiin ensin sairaalaan toipumaan huumehöyryistään

- http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005280367.html

Höpe said...

Peiliin katsomisen paikka Vatikaanille!