15.7.17

Ibn Rushd-Goethe moskeija

Berliiniin avattiin liberaali Ibn Rushd-Goethe moskeija. Se on mitä mainioin uutinen, sillä modernin maailman modernit muslimit tarvitsevat äänensä kuuluviin. Vapaassa yhteiskunnassa yhteisöjen sisäinen moniäänisyys saa olla monipuolista. Tasa-arvolle ja suvaitsevaisuudelle omistaunut moskeija on tärkeä merkkipaalu reformia läpikäyvälle islamille. Uskonnolliset konfliktit jätetään taakse, kun saarnaamaan pääsevät myös naiset ja salissa ei erotella sukupuolten mukaan. Huivia ei tarvitse käyttää. Kasvot peittävät burkat ja niqabit on kielletty, koska ne mielletään nykyilmastossa poliittiseksi lausunnoksi. Vihasaarnoista tunnetut henkilöt eivät pääse sinne saarnaamaan. Uudessa moskeijassa Allah on armon ja rakkauden jumala.

Ibn Rushd-Goethen kaltaisia moskeijoita tulee hyvin varmasti lisää ympäri Eurooppaa. Ja Euroopan täytyy tukea niiden perustamista. Kööpenhaminaan avattiin ensimmäinen naisimaamin johtama Mariam-moskeija. Vanhoilliset tietävät maailman muuttuvan hitaasti mutta varmasti. Siksi vastalauseet liberaalin moskeijan olemassa oloon ovatkin rajuja. Uusi moskeija nähdään uhkana Yhdelle Ainoalle Aidolle Uskonnolle ja sen Yhdelle Ainoalla Oikealla Tulkinnalle. Jos erilaisuus sallitaan, niin se tarkoittaa näiden vanhojen jehujan nykyisen vallan heikkenemistä..

Egyptin uskonasioiden instituutti Dar al-Ifta al-Masriyyah tuomitsi naisten ja miesten rinnakkaisen rukoilun epäislamilaiseksi. Samassa valtiossa Kairossa toimiva sunnien arvostetuin opinahjo Al-Azhar -yliopisto meni jopa julistamaan fatwan liberaalien moskeijojen perustamista vastaan. Kuten myös heristi sormeaan naisten johtamille rukoushetkille, sillä heidän mukaansa Allah määräsi kiveksillä varustetut ihmiset johtamaan rukouksia.

Turkissa sanomalehdet kuvailivat kirkon sivurakennuksessa toimivaa moskeijaa absurdiksi. Samoin Turkin uskonnollisten asioiden hallinto Diyanet (jolla on toimipiste myös Suomessa) julisti berliiniläisen moskeijan islamin perusteiden ja perinteen vastaiseksi. Pakistanissa kauhisteltiin hunnuttomien musliminaisten modernia menoa. Luonnollisesti islamin liberaali tulkinta tulkittiin sosiaalisessa mediassa myös länsimaiden salaliitoksi tuhota profeetan perintö.

Vastalauseet pitävätkin suurilta osin paikkansa. Nuo uskonoppineet pitävät niin helposti sitä omaa versiotaan islamista ainoana oikeana islamina. Joten poikkeamat ovat automaattisesti epäislamilaista oppia. Ibn Rushd-Goethe moskeijan kun on tarkoitus olla vaihtoehto nimenomaan noiden uskonnollisten laitosten opeille. Tarkoituksena on olla koti niille muslimeille, jotka uskovat eri tavalla kuin mitä jotkut uskonoppineet opettavat. Ja sekös on pelottavaa uskonoppineille. Tarkoituksena on luoda laajasti käytetty versio islamista, jossa naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia. Tarkoituksena on tulkita Koraania ja muita islamin uskonnollisia tekstejä tämän  Jos koet sellaisen tasa-arvon pahan asiana, niin tietenkin koet liberaalin moskeijan uhkaksi.

Oikeasti pelottavaa on se minkälaista palautetta moskeija saa. Se on joutunut palkkaamaan turvamiehiä. Työntekijöiden sähköpostiin tulvii palautetta. Jokaista kehua kohden tulee sata vihaviestiä. Mukana myös tappouhkauksia. Joten liberaalin tulkinnan tulevaisuus on vielä kivinen jopa länsimaissa. Juuri siksi se tarvitsee tukea meiltä kaikilta. Jos siis olet niitä ihmisiä jotka tykkäävät uskonnonvapaudesta.

5 comments:

Tom Kärnä said...

Islamilaisissa maissa tuon suuntauksen tie tulee olemaan kivinen. Ilman länsimaiden suorittamaa invaasiota sitä tuskin nähdään laillisena niissä. Eräänlainen jo pitempään olemassa ollut islamilaisperäinen jonkin verran normaalia liberaalimpi suuntaus nimeltä ahmadilaisuus on vanhastaan ollut sillä suunnalla vainottu.

Mutta tästä liberaalista islamista täytyy esittää sellainen tärkeä kysymys, että onko heikäläisten mielestä väärin se, että profeetta Muhammad piti seksiorjia.

Anonymous said...

Tämä tapaus on oiva lakmustesti väitteelle Islam on rauhan uskonto.

AnoMatti said...

Ah, myytti nimeltä "maltillisten muslimien enemmistö" esittäytyy. Totuushan kuitenkin on että nämä "maltilliset" muslimit ovat länsimaissakin vähemmistönä jolla ei ole oikeastaan mitään sanomista uskonasioissa. Liberaalit moskeijat jossa poiketaan suorastaan kerettiläisesti islamin valtavirrasta ovat hyvää PR kampanjaa, mutta tuskin tulevat lähitulevaisuudessa olemaan mitään muuta, saati sitten merkittävä voima islamissa.

Paholaisen Asianajaja said...

Liberaalit moskeijat jossa poiketaan suorastaan kerettiläisesti islamin valtavirrasta ovat hyvää PR kampanjaa, mutta tuskin tulevat lähitulevaisuudessa olemaan mitään muuta, saati sitten merkittävä voima islamissa.

Olen täysin samaa mieltä. Ja juuri siksi heitä täytyy tukea entistä enemmän ja julkisesti.

Anonymous said...

"Ja juuri siksi heitä täytyy tukea entistä enemmän ja julkisesti."

"Meidän" antama tuki ei valitettavasti ole juuri minkään arvoista. Tukea pitää tulla muilta muslimeilta, jotta asiat muuttuisivat.