23.8.18

Wakefieldin huijaus ja Tekniikan Maailma

Tuoreimmassa Tekniikan Maailma lehdessä on pieni Yksi lääketieteen suurimmista huijauksista tapahtui 20 vuotta sitten artikkeli ex-lääkäri Andrew Wakefieldistä. Ostin selluloosaversion luettavaksi. 1/3 sivun kokoisessa tekstissä selviää melko lyhennettynä miksi Lancet julkaisu veti pois Wakefieldin tuotoksen sivuiltaan. Onneksi se oli alunperin pelkkä pikku-uutinen. Kuitenkin sen vaikutus ihmisten käsityksiin autismin ja rokotteiden yhteydestä oli vavisuttavan suuri. Toki siihen vaikutti myös sanomalehtien heikkotasoinen uutisointi.

 TM kertoo, että Wakefieldin jälkeiset laajat tutkimukset eivät onnistu löytämään autismin ja MPR-rokotteiden väliltä yhteyttä. Mutta se tieto tuskin riittää vakuuttamaaan rokotteita vastustavia ihmisiä. Haluan muistuttaa miksi Wakefield on tutkijana huono. Ja jopa paikoitellen epärehellinen.

Wakefieldin perusti varoituksensa autismin ja MPR-rokotteen yhteydestä vain 12 lapsipotilaan tietoihin. Näin pieni otanta mahdollistaa kyllä hypoteesien kyhäilyä. TM toteaa aivan oikein, että "tämäntyyppisissä tutkimuksissa heitä on yleensä vähintään tuhat, mieluummin kymmeniä tuhansia." Samankokoisella ryhmällä tehtyjä uutisia on kuitenkin julkaistu muutenkin Lancetin sivuilla.

TM muistuttaa myös, että Wakefield sai lahjuksia rokotevastaisen joukkokanteen lakimiehiltä. Wakefield palkattiin luomaan materiaalia, jolla lakimiehet voisivat oikeudessa argumentoida MPR-rokotetta vastaan. Mikä ei vielä itsessään tarkoita, että tutkimuspaperi olisi potaskaa. Se vain altistaa tutkijan ja paperin äärimmäisille vinoutumille. Wakefield ei kuitenkaan kertonut näistä rahallisista yhteyksistään lakimiehiin, joita edusti Richard Barr. Laita nimi muistiin. Hänet mainitaan uudelleen tässä bloggauksessa. Lakimiehet maksoivat 100 000 dollaria, jotta Wakefield löytäisi yhteyden autismin ja rokotteiden välille.

Ja siitä kertomatta jättäminen jos mikä on eettisesti väärin lääketieteessä. Jopa rokotepelo... -kriitikot ovat sitä mieltä, että rahallinen yhteys riittää polttamaan tutkimuspapeita päreiksi. Wakefieldin kohdalla he vaan sattuvat olemaan armollisempia.


Ongelmia oli kuitenkin enemmän mitä Tekniikan Maailma kertoo. Useampi tekijä tekee selväksi miksi Wakefieldin tekoset olivat kaikkea muuta kuin pätevää tiedettä.

1 Wakefield muutteli lapsipotilaiden potilastietoja.

Kyllä. Kun lapselle ilmenneet oireet eivät täsmänneet kronologisesti rokotteen yhteyteen, niin Wakefield muutti päiväyksiä. Joillakin lapsista oli nimittäin oireita ennen rokottamista.

Toisin kuin Wakefieldin paperissa sanotiin, olivat oireet ilmestyneet joillakin lapsilla viikkoja ennen rokottamista. Kun Lancet-paperissa sanottiin yhden lapsen oireiden ilmestyneen viikko rokottamisen jälkeen, niin saman lapsen hoitohistoriasta selviää, että äiti huolestui lapsen huonosta kuulosta 10 viikkoa ennen rokottamista. Kuulon heikentyminen (eli puheen huomiotta jättäminen) on klassinen autismin oire.

Vastaavat epäselvyydet toistuvat muiden 11 lapsen kohdalla. Lancet-paperissa kuvailtiin, ettei lapsella ollut mitään oireita ennen rokotusta. Sairaalan papereista kuitenkin selviää, että lapsella oli ongelmia aivoissa ennen rokotusta. Jne.

Wakefield on huijari. Tai äärimmäisen epäpätevä. Tai hän ei usko ajan kulkevan yhteen suuntaan.

2 Wakefieldillä oli useampi rahallinen eturistiriita pelissä.

Hän kehitteli omaa yksittäistä rokotettaan vaihtoehdoksi suositulle MPR-yhdistelmärokotteelle. Se oli tietenkin itse Wakefieldin mukaan turvallisempi vaihtoehto MPR-rokotteelle. Jos MPR:n maine saataisiin lokaan, niin Wakefieldin rokotteella olisi paremmat mahdollisuudet tienata. Samoin Wakefield kehitteli diagnoosijärjestelmää autismin havaitsemiseen lapsissa. Yhdistämällä nimensä asiantuntijana autismiin saisi tuo järjestelmä isomman kysynnän. Wakefield oli itse arvioinut, että diagnoosijärjestelmän kautta olisi voinut saada jopa 28 miljoonan dollarin edestä kassakoneen kilinää Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Hänellä oli siis tilaa taskussaan joukkokanteen lakimiesten, oman rokotteensa ja diagnoosijärjestelmänsä tuotoille. Kaikki niistä jollakin riippuvaisia MPR-rokotteen maineen haisemisesta.

Yksi hyvä asia seurasi Wakefieldin aloittamasta peloittelusta. Sen ansiosta tapahtui empiirinen koe, joka kumosi Wakefieldin hypoteesin. Kun Japani lopetti MPR-rokotteen antamisen tuon pelon takia, niin autismitapausten määrä ei lähtenyt laskuun. Mikä tahansa aiheuttaakaan autismia, ei se ole MPR-rokote.

3 Wakefieldin esittämien havaintojen äärimmäiset heikot toteutustavat

Wakefield väitti löytäneensä lasten suolistosta tuhkarokkovirusten jäämiä. Ne hän yhdisti suoliston kautta lasten autismiin. Rokotteessa olevat virusten jämät matkustivat lasten suolistoon laukaisemaan suolistotulehduksen. Sitä kautta ne aiheuttivat aivovaurioita. Tämän osoittaminen edellytti tiettyjen proteiinien havaitsemista lapsista. Ja niitähän Wakefield onnistui havaitsemaan, kun lähetti näytteitään Unigenetics laboratorioon. Kyseinen PCR-labra nopeasti paljastui kohun jälkeen ala-arvoiseksi. Laboratorion tuloksissa oli säännöllisesti vääriä positiivisia tuloksia. Sen henkilökunta ja laitteisto ei kelvannut tasotestien perusteella kliinisiin laboratoriakokeisiin. Juuri sen takia Wakefield lähetti näytteensä sinne.

Kuin tähtitieteellisenä sattumana Unigenetics oli perustettu samaisen Richard Barrin lakimiesryhmän rahoituksella nimenomaan Wakefieldin näytteiden analysointia varten. Laboratorion perustamiseen annettiin miljoona dollaria. Jännä yhteensattuma.

Tämä ja moni muu Wakefieldin maineen sekä uran täydellisesti tuhonnut asia selviää, kun luet läpi:

Andrew Wakefield ja Rokotteet, osa 1

Andrew Wakefield ja Rokotteet, osa 2

Andrew Wakefield ja Rokotteet, osa 3

4 comments:

Mikko Korkalo said...

Ytimekkäin ja selkein lukemani TLDR wakefieldin kusetuksista. Bravo!

tyy said...

Ei Wakefield ole vain paikoin epärehellinen. Hän on täysi huijari.

tyy said...

Kannattaa muistaa, että Huuhaa-palkinnon pokannut Rokotusinfo on edelleen online. Eikä ole muuttanut käsitystään Wakefieldistä.

http://www.rokotusinfo.fi/rokotteet/mpr_html

MrrKAT said...

Tuhkarokko on räjähtänyt tänä vuonna käsiin Euroopassa. 37 kuollut. Mikähän syyllisyysosuus tästä lankeaa huijari Wakefieldille?

Populistiliikkeiden voittokulut voi tietää kuolemaa:

Vaccination
The Five-Star Movement has strong links to anti-vaccination activists, and party leaders have called for rolling back mandatory vaccination laws

- https://en.wikipedia.org/wiki/Five_Star_Movement#Vaccination

Why Italy's U-turn on mandatory vaccination shocks the scientific community
An amendment from Italy's anti-establishment government that removes mandatory vaccination for schoolchildren is sending shock waves through the country's scientific and medical community.
It suspends for a year a law that requires parents to provide proof of 10 routine vaccinations when enrolling their children in nurseries or preschools.

- CNN Aug 7,2018
https://edition.cnn.com/2018/08/07/health/italy-anti-vaccine-law-measles-intl/index.html

Genovan sillan romahdusvaarasta varoitettiin jo vuonna 2013 – Viiden tähden liike kuittasi varoitukset ”satuina”
...
Vanha tiedote katosi puolueen verkkosivuilta sillan romahdettua tiistaina, mutta se löytyy edelleen internetistä poistuneita sivuja arkistoivista palveluista.

- https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005793247.html