Kiinalaisten rohtojen sisällöstä
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen suurin ongelma - tieteelliseen näyttöön perustuvan lääketieteen näkökulmasta - ei välttämättä ole erikoiset diagnostiikkamenetelmät. Se miten potilasta hoidetaan voi olla tehokas hoito riippumatta siitä onko hoitoa päätetty antaa hulavanteen, tarot-korttien tai verianalyysin kautta. Kiinalaisessa lääketieteessä määrätään yleensä yrttien yhdistelmiä, sekoitettuna vaikkapa eläimistä jauhettuihin jauhoihin. Rohdoksilla on pitkät perinteet. Niiden käytöstä sukupuuttoon kuolleilla lajeilla oli myös pitkät perinteet.
Entäpä rohdosten turvallisuus? Onko länsimaisen lääketieteen kolkoissa laboratorioissa ja teräksisissä lääketehtaissa tuotetut pillerit turvallisempia kuin puhtaasta luonnosta suorempia reittejä tuotetut?
Nature kertoo siitä mitä löytyy kiinalaisen lääketieteen määräämistä yrteistä. Alkuperäisten ainesosien selvittäminen ei ole yksinkertaista. Jauhoista ei näe päältäpäin mistä kasvista tai eläimestä ne ovat peräisin. Onneksi kemistit ovatkin ovelampia. Jauhoista eristetään DNA:ta. Näin voidaan päätellä minkälaista elämää on käytetty rohdoksien raaka-aineena.
Tutkijat käyttivät uusinta teknologiaa, jolla monistetaan ja tunnistetaan DNA-pätkiä entistä nopeammin.He ottivat tarkasteluun 15 perinteisen kiinalaisen lääketieteen valmistetta. Australian tulli oli napannut koeryhmän käyttämät rohdospussit, joten ne olivat varmasti menossa jollekin kiinalaista lääketiedettä käyttäville ihmisille. Rohdoksista saatiin n. 49 000 geenisekvenssiä.
4 comments:
Vaikka rohdoksissa olisikin oikeasti vaikuttavia aineita, on niiden määrien tietäminen ja siten annostuksen kontrolloiminen mahdotonta.
Olisiko näihin (yksittäisiin) blogipostauksiin mahdollista saada sekä FB:n "like" nappi että Googlen "+1" namiskat tiedonlevityksen helpottamiseksi?
Hei mites jos samanlaisilla kalliilla ja moderneilla tutkimusmenetelmillä tutkisimme mitä homeopaattiset rohdot sisältää? Esim. Minkä myrkyn muistijälki siinä sokerissa on? kenen kusta se vesi on viimeksi ollut? anyone?
Lisäsin G +1 napin tuonne oikeaan yläkulmaan. Bloggerin uusin ulkoasu tuolla asetuksissa vaatii taas totuttelua.
Post a Comment