30.4.12

Ortodoksijuutalaiset VS Internet

Muinaiset tavat ovat uhattuna. Ortodoksijuutalaisten perinteet ovat altistuneet modernille tekniikalle. Luonnollinen ratkaisu on tietenkin asettaa rajoituksia teknologian käyttämiselle. Tärkeä askel on protestoida internettia vastaan. Yhdysvaltojen ortodoksijuutalaiset ovat marssineet israelilaisten kotien pyhyyttä uhkaavaa uhkaa vastaan. Tavoitteena on estää lasten varttuminen teknologian kyllästämässä yhteiskunnassa. Tapahtuman järjestäneet rabbit ovat kirjoittaneet selventävän kirjeen protestoimisen tarpeellisuudesta:

It is well known that in recent times through the Internet many serious family-related problems have been created, and it all happens because of it, and something must be done so they won’t be hurt. And since this touches almost everyone, we must assemble together to protect and be protected, and we hope that through this gathering in search of ideas we will be helped from Heaven to save the many, and may it be that we will be successful in encouraging the public not to stumble over this obstacle, and the Lord will guide us in a truthful path. And note that sometimes the suspension of Torah is the very way in which it must be kept.

Tällaisissa kampanjoissa on ongelmana ihmisten vastuun unohtaminen. Varmasti ortodoksijuutalaiset ymmärtävät etteivät monet yhteisön jäsenistä kykene vastustamaan internettiä. Siksi ilmiön kieltäminen on helpompaa, jotta yhteisöllä olisi vähemmän houkutuksia. Teknologian pauloissa elävät ihmiset eivät välttämättä elää niin harrasta henkistä elämää, joten teknologiakielto on ihan ymmärrettävää vanhoillisuuden näkökulmasta. Ortodokseilla on sama ongelma kuin maallistuneilla perheillä. Vanhempien pitäisi valvoa lastensa netinkäyttöä. Pahin uhka on pornografia. Perässä seuraa uskonoppien ja perinteiden kyseenalaistaminen.

Teksteistä ei ole vielä selvinnyt miten ortodoksijuutalaiset aikovat taistella nettiteknologiaa vastaan. Mitään ei ei vielä päätetty. Filtteröintin mahdollisuus onkin ollut esillä tapahtuman mainoksissa. Kieltoja ja rajoituksia pohtivat vanhat miehet eivät kuitenkaan ole internetin suurkuluttajia, joten heillä ei välttämättä ole ajankohtaista tietoa siitä miten netti toimii ja missäppäin internetin varjoja lapset luuraavat vapaa-ajallaan (tai kesken koulupäivän). Kaikkein vaikeintahan vanhemmille olisi itse opettaa lapsilleen vastuullista ja turvallista nettikäyttäytymistä.

Harmillista ortodoksijuutalaisten kampanjoinnin kannalta onkin se, etteivät he pysty hyödyntämään puolta resursseistaan. Naisia ei sallita mukaan kokoontumiseen. Ehkä juutalaiset naiset ovat luonnostaan vastustuskykyisempia internetin houkutuksille. Tai sitten naisten ajatuksilla ei ole mitään väliä. Miten viime vuosituhannelle jumittuneet mielet pärjäävät internettiä vastaan? Rukoilu vastaan Internet, kumpi nousee esiin tuhkasta voittajana?

No comments: