18.2.14

Kreationismia Natura-lehdessä

Biologian ja maantieteen opettajien liiton BMOL ry:n julkaisema Natura-lehti sisälsi 4/13 hieman perinteistä kreationismia. Lukijapalstalle kirjoitti Jukka Hildén. Ei se Duudsonien Hildén. "Evoluutio geologin silmin" otsikolla kirjoittava Hildén valistaa opettajia neljän sivun verran siitä minkälaisissa ongelmissa evoluutio oikeasti on.

Hän aloittaa muistuttamalla meitä siitä, miten Darwin itse oli teoriansa kovimpia kriitikoita. Lajien synty-kirjassa käytetään konjuktiivimuotoisia ja epävarmuutta korostavia sanoja toistuvasti. Tietenkin esiin tuodaan se kuuluisa kohta, jossa Darwin pohti välimuotofossiilien puuttumista geologisessa aineistossa. Darwin kävi läpi kohta kohdan jälkeen teoriansa puutteita, kuten jokaisen itseään kunnioittavan naturalistin olisikin pitänyt tehdä. Tuo itsekritiikki nähdään Hildénin maailmassa heikkoutena. Kuinkas ollakaan, Hildénin mielestä yhtään välimuotofossiileja ei ole löydetty Darwinin päivien jälkeen. Tätä pulmaa yritettiin ratkaista Stephen Jay Gouldin ja Niles Eldredgen yhteistyöllä:

"Aukkojen ajateltiin siliävän, kun kivettymiä löydetään lisää. Aukot eivät kuitenkaan ole silinneet, vaikka yksittäisiä fossiileja on tähän mennessä luetteloitu paljon enemmän kuin sata miljoonaa. Hätään luotiin punktualismina tunnettu ad-hoc-teoria, jonka mukaan lajit pysyvät kauan aikaa jokseenkin samanlaisina, mutta silloin tällöin tapahtuu pitkä marssi, joka johtaa muuksi muuttumiseen."

Eli vanha tuttu kreationistien vääristelmä siitä miksi punktualismi ilmestyi (ja lue varsinkin tämä tuotokseni). Jos kirjoitus sisältää näinkin selkeän aivopierun, niin taso ei ole peruukkia huimaava. Ja Hildénin kirjoitus on juuri tuon tasoista.

Hän jatkaa kertomalla Isaac Newtonin olleen innokas Raamatun tutkija. Aivan totta. Ja Einsteinkin uskoi Luojaan, joten evoluution vaihtoehto ei voi olla aivan potaskaa. Luonnollisesti tuo vaihtoehto sattuu löytymään Raamatusta. Oletko yllättynyt?

Hildén kertoo anonyymin kemian opettajan kertoneen hänelle, että oli joskus kuunnellut Helsingin Porthaniassa luentoa evoluutiosta. Yleisölle oli kerrottu ettei makroevoluutiolle ollut kertynyt todisteita, mutta mikroevoluutiolle niitä löytyi. Vahingosta viisastuneena Helsingin yliopisto sitten myöhemmin perui tuon nimeltä mainitsemattoman kurssin. Tämä anekdootti kertoo meille jotakin yliopistomaailmassa piileskelevästä sensuurista.

Mies on myös huolissaan koulujen yksipuolisesta opetusmateriaalista. Koululaisille opetetaan vain ja ainoastaan evoluutioteorian sisältöä. Vaihtoehtoja ei tunneta. Se on "auktoriteetin tyranniaa." Vaihtoehtoja ei edes haluta käsitellä, koska se vaihtoehto on Luojaan uskominen.

Hildén kuvailee tieteellistä metodia, joka on tietenkin yhteensopimaton makroevoluution todistamisen kanssa. Evoluutioteoria ei ole koskaan ollutkaan tieteellinen teoria.

"Onko evoluutio filosofiaa? Miksi kutsun evoluutioteoriaa hypoteesiksi? Teen niin, koska asia pitäisi vielä todistaa. Hypoteesia ei tarvitse todistaa. Tieteessä ei mitään teoriaa katsota niin kernaasti läpi sormien kuin evoluutioteoriaa. Se hyväksytään todisteitta, koska a) todisteita ei ole ja b) vaihtoehtoinen selitysmalli edellyttäisi Luojaa, ja sitä on tässä kulttuurissa "mahdotonta" hyväksyä."

Kaikki vuosisadan aikana tehdyt vertailut lajeista, fossiileista ja geeneistä, sukupuiden laatimiset, pohdinnat adaptiivisesta radiaatosta, ennusteet siitä minkälaisia fossiileja löydettäisiin minkäkin ikäisistä kerrostumista, mutaatioiden tarkastelut ja muut bioinformatiikan mittaukset ja, ja, ja? Pöh ja pah sekä pyh! Väärin koska vastaus ei ole Luoja!

Hän toistaa myös tutut väitteet siitä miten mutaatiot eivät rakenna mitään, vaan tuhoavat olemassaolevaa järjestystä. Vertauksensa jo kliseemäinen tarina talon rakentamisesta. Rakennutatko talon timpurilla, joka tekee jokaista hyvin tehtyä työvaihetta kohden tuhat virhettä? Et tietenkään, vaan palkkaat älykkään rakentajan. Menisitkö sellaisen kuskin kyytiin, joka jokaista oikeaa käännöstä kohden tekee tuhat liikenneturvallisuutta vaarantavaa päätöstä? Et tietenkään, vaan pyydät oikean taksikuskin. Vai haluaisitko kirurgin joka jokaista oikeaa viiltoa kohden sutii ohi tuhat kertaa? Etpä tietenkään, ellet nauti kivusta ja halua kuolla. Siksi mutaatiot eivät kykene muuttamaan lajeja toisiksi. Ja niin edelleen. Lainataampa kirjoituksessa myös biokemian professori Michael Beheä, joka ei näe miten evoluutio voisi toimia. Ei mitään uutta tietoa hänen suunnaltaan.

Evoluution menestystarina perustuu Hildénin mielessä kehitysopin tehokkaaseen propagandaan. Hän siteeraa propagandan taituria, itse Aatu Hitleriä  Taisteluni-kirjasta. Näin biologian ja maantieteen opettajia valistetaan siitä miten sanoman toistaminen on toimiva tapa aivopestä ihmisiä.

 En tiedä miten tasokkaana lehtenä Naturaa pidetään. Kuuluuko opettajien liittojen julkaisuissa olla välillä hieman humoristisempaa materiaalia? Tai onko Natura-lehdessä oikeasti pidetty Hildénin kirjoitusta vakavana keskustelun aloituksena?

Suuri kiitos vinkistä, herra Rönkä.
2 comments:

Anonymous said...

Kreationistit väittää, että se mitä ei voida nähdä, ei ole olemassa. Mutta tietenkin Luoja on poikkeus, koska Raamattu.

KimmoKM said...

Luin otsikon aluksi "Nature-lehdessä" ja odotin jotain oikeasti mielenkiintoista (olisihan paperin täytynyt päästä ko. julkaisun tiukan vertaisarvioinnin läpi).

Valitettavasti oli -a ja samat vanhat argumentit.