11.2.14

Homeopatiaa apteekkeihin

Ja yrmyilyä pääkoppaani. Ilta-sanomat kertoo miten apteekkariliitto on huolissaan tulevaisuudestaan.  Vaikeat ajat ajavat apteekkien hyllyjä uuteen kuntoon. Kilpailun koventuessa liikkeet monipuolistavat valikoimaansa. Sekaan pääsee enemmän kosmetiikkaa, salmiakkikarkkeja ja uskomushoitoja. Merkittävä puoskarointi on uutisessa mainittu homeopatia. Mutta homeopatian perusteita tunteville ihmisille apteekkari Sirpa Peuran puheet ovat melko erikoista luettavaa.

Peuran mielestä apteekki on oikea myyntipaikka monille uskomuslääkinnänkin tuotteille.
– Osa esimerkiksi homeopaattisista tuotteista on rajattu apteekkimyyntiin, koska niissä voi olla erittäin pieniä määriä myrkkyjä, esimerkiksi arsenikkia.

Jos homeopaattinen tuote sisältää pieniä määriä arsenikkia, niin tuote on melko todennäköisesti jotain muuta kuin homeopatiaa. Toki on olemassa voiteita ja tippoja joihin on jätetty pieniä määriä alkuperäistä ainetta, mutta sellaiset tuotteet ovat poikkeuksia. Mitä enemmän tuotetta laimennetaan valmistuksen aikana, sitä väkevämpi se on homeopaattisilta ominaisuuksiltaan. Laimennussuhde homeopaattisen tuotteen valmistusprosessissa määrää jääkö lopulliseen tuotteeseen farmakologisia vaikutuksia omaavia aineosia. Pienillä laimennuksilla voiteisiin jää (esim. Zeel-voiteessa) melko monipuolinen kirjo aineita. Tietenkin erittäin erittäin erittäin laimeana. "Bioterapeuttiset" voiteet myydään myös homeopatian nimissä.

Joskus homeopatialla mainostetuista tuotteista on löydetty ihan oikeita lääkeaineita. Homeopatian löysempi valvonta helpottaa valmistajien suorittamaa keinottelua. Onneksi homeopaattien ylistämiä tuotteita voi hotkia mielin määrin saamatta yliannostusta.

Pahalta kuulostavat arsenikki, rikki tai jopa gilaliskon myrkky, ellei jopa röntgensäteily, ovat kuitenkin suosituimmissa homeopaattisissa tuoteissa onneksi laimennettu olemattomiin. Siksi homeopaattisia sokeripilleripurkkeja voi kaataa suoraan alas kurkusta.

Homeopaatti/lääkäri Liisa Sulkakoski ilmestyi myös Ilta-sanomien uutiseen:

Sulkakosken mielestä suomalaisilta lääkäreiltä ja apteekkareilta puuttuu koulutusta homeopatiaan.
– Asiantuntemusta todella puuttuu. Euroopassa homeopaattisia lääkkeitä määräävät lääkärit ja myyvät apteekit, hän sanoo.

Jos jotkut maat tuhlaavat koulutusresurssejaan homeopatiaan, niin samaa virhettä ei tarvitse toistaa Suomessa. Kalenterimme kolmas vuosituhat raksuttaa parhaillaan eteenpäin. Ei hidasteta sen tahtia virheellisten kemiallisten uskomusten takia.

Ilta-sanomat löysi apteekkarin, jonka hyllystä myydään parhaillaan homeopatiaa.

Homeopaattisia tuotteita myyvän turkulaisen Skanssin apteekin apteekkari Petri Kumlin kertoo, että tuotteet ovat hyllyssä kysynnän takia. Homeopatiaa ei tarjota niille, jotka eivät sitä etsi.
– Apteekeilla on lakiin perustuvat velvollisuutensa, jotka ovat toiminnan keskeinen osa. Kaikki muu on ylimääräistä palvelua, Kumlin sanoo.

Kysyntä määrää mitä hyllyihin päätyy. Se on melko selkeä laki kapitalismin villissä viidakossa. Olisiko apteekkari Kumlinilla jotain muuta sanottavaa homeopatian pääsemisestä apteekkiinsa.

Rajanveto ei ole kuitenkaan helppoa. Apteekkarit joutuvat käyttämään omaa harkintaansa siinä, mitä tuotteita ottavat myyntiin.
– Minä en ottaisi myyntiin sellaisia tuotteita, joiden toimivuudesta ei ole mitään tutkimuksia, Kumlin sanoo.Onneksi olen anteliaalla tuulella. Ehkä apteekkarimme tarkoitti sitä, että homeopatian toimivuudelle kyllä löytyy tutkimuksia. Jotkut niistä on tehty huonosti, jotkut keskinkertaisesti, jotkut paremmin. Mitä parempilaatuinen tutkimus (isompi otanta, kunnolla tehty sokkouttaminen, randomisoituminen, jne) sitä selkeämmin homeopatian toimivuus on asettunut lumevaikutuksen tasolle.

Eli homeopatian toimuvuudesta on tutkimuksia, mutta apteekkari Kumlin ei välitä niiden tuloksista. Kysyntä painaa enemmän kassassa.

Ehkä eduskunta pääsee tänä vuonna eteenpäin sen puoskarilain säätämisessä. Ehkä ei. Ainakin apteekit tuntuisivat kaipaavan selkeämpiä ohjeita.

5 comments:

MrrKAT said...

Nuo samaiset apteekkari Kumlinin oudot puheet löysin tänään (ti 11.2.) myös Kaleva-lehdestä.

Anonymous said...

Minua yllätti että tämä on uutinen, muistan vieläkin kun jo vuonna 2001 toimitin homeopaattisia valmisteita apteekista. Tosin tällöin kyseessä oli YA ja homeopaattiset lääkkeet ostettiin homeopaattisella "reseptillä" joita muutamat asiaan hurahtaneet lääkärit määräsivät.

Hauskaa niitä purkkeja oli käsissä pyöritellä ja lukea laimennoskertoimia.

Anonymous said...

Muistakaa, että homeopaattisiin lääkkeisiin liittyy vakava riski: jos unohtaa ottaa lääkkeensä voi vaikka kuolla yliannokseen.

Anonymous said...

Homeopaattiset tuotteet apteekissa ovat pienempi riski kansanterveydelle kuin pirkka- tai rainbowtuotteet kauppassa. Mene ja lue tuoteselosteet, älä hämmästy.

Anonymous said...

Apteekissa ei saa myydä halkoja, mutta korvatuikkuja ja muuta huuhaarihkamaa kylläkin. Kumlin sahaa omaa oksaansa myymällä roskaa ja apteekkarien ammatillinen uskottavuus on vaarassa. Mitä jos aletaan myymään lääkkeitä ruokakaupassa, asiantuntijuus on turhuutta.