11.2.14

Regnerus pian asiantuntijana oikeudessa?

Mark Regneruksen tutkimus eri vanhemmuuksien vertailusta tuli kuuluisaksi viime vuosina. Vuonna 2012 Regnerus päätyi johtopäätökseen jossa heterovanhemmat ovat aina parempi vaihtoehto lapsille kuin samaa sukupuolta olevat vanhemmat. Konservatiiviset eturyhmät alkoivat heiluttelemaan tutkimusta kampanjoissaan. Sittemmin onkin selvitelty oliko Regneruksen metodologiassa jotain toivomisen varaa. Ja olihan siellä.

Oikeasti Regneruksen tutkimuksessa selvisi, että vanhempien pitkäkestoisessa suhteessa kasvaneet lapset ovat kautta linjan paremmassa jamassa, kuin rikkinäisissä perheissä eläneet lapset. Siinä ei selvinnyt ovatko kaksi äitiä tai kaksi isää huonompi tai parempi vaihtoehto lapsille. Tämä ei kuitenkaan estänyt perusarvojen puolustajia käyttämästä tutkimusta perusteluna samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastaan.

Näin kävi Michiganin osavaltiossa, jossa aiheesta väännetään peistä oikeusteitse. Osavaltion perustuslakiin tehtiin lisäys vuonna 2004 joka kieltää samaa sukupuolta olevien avioliitot. Lisäystä ajetaan pois oikeussalissa argumentoiden. DeBoer v. Snyder tulee sisältämään paljon tieteellisten tutkimusten selaamista. Lisäyksen puolustaja haluaa käyttää oikeudessa tukenaan Regneruksen tutkimusta. Asiaan kuuluu vastapuolen todisteiden läpikäymistä, jotta sopimaton materiaali ei tuhlaisi oikeuden aikaa. Esim. asiantuntijoiden asiantuntijuus kyseenalaistetaan. Samoin tuomari Bernard A. Friedmanille esitettävien tutkimuspapereiden taso. Huonot tutkimukset kun ovat ymmärrettävästi ajanhaaskausta.

Ja tästä pääsemme perustuslain lisäyksen poistoa vaativan lesboparin lakimiesten tuotokseen. Pitkässä dokumentissa käydään läpi perusteita sille ettei paperia kannata pyöritellä oikeudessa. Ja vieläpä erittäin yksityiskohtaisesti. Olennaisena se asia, ettei vanhempien romanttisen suhteen laatu tai suhteen epävakaus liity siihen mistä oikeudessa tällä kertaa keskustellaan.

Jos tuomari päättää, että Regnerus on kuuntelemisen arvoinen asiantuntija oikeudessa, niin edessä olisi pientä dramaa. Varmasti Regneruksen asiantuntijuus laitettaisiin jollakin tavalla paistinpannulle, kuten esim. tehtiin Michael Behelle Kitzmillerin oikeudenkäynnissä. Samanlaista kädenvääntöä käytiin siitä mitä papereita oikeudenkäynnissä käytettäisiin.

Hyviä uutisia saapui Yhdysvaltojen oikeusministerin suusta.


No comments: