11.3.14

Gm-omena hyökkää pian ruokakauppoihin

Tapahtuipa kerran hypoteettisessa omenapuutarhassa. Omenalla on lukemattomia geenejä. Erään pätkän eräässä kohdassa tapahtui mutaatio, joka heikensi erään entsyymiprosessin kulkua. Onneksi juuri sen prosessin, joka käynnistää omenan tummumisen ilmalle altistuessaan. Omenassa valmiina oleva mikroRNA (joita solut ovat pullollaan) kulkeutui uuteen paikaan. Erään geenin toiminta heikkeni. Hiljeni. Omena kyllä vielä tummuu, mutta erittäin hitaasti. Yleistä muutosta luonnollisessa transkriptiossa, jossa haitalliset muutokset yleensä karsiutuvat pois. Ellei niitä jalosteta, kuten ihmiset ovat tehneet kohta tuhansia vuosia.

Kuin sattumalta tämä muutos havaitaan omenapuutarhurin maistaessa satoaan. Hän tajuaa, että kädessään on erikoinen omena. Vihdoinkin luonto loi sen omenan, joka kestää pitempään parempimakuisena ruokapöydässä! Vähemmän haaskuuta. Puutarhuri jalostaa tuosta omenapuusta kunnon laajennuksen tiluksilleen. Pian hän pääsee markkinoimaan pitempi-ikäistä omppua. Uudesta omenalajista tulee ymmärrettävistä syistä suosittu.

Valitettavasti hypoteettinen tarina ei pidä paikkaansa. On nimittäin päässyt käymään niin, että kyseinen tummumisen hidastuminen tehtiin geenimuuntelulla eräässä perhefirmassa. Okanagan Specialty Fruits sääteli omenan omia geenejä. Omenaan ei tuotu mitään ulkopuolista kamaa. Muutos on vain huomattavasti tarkempi ja hallitumpi kuin sattumanvainen mutaatio. Tummumisprosessin tekijöitä hiljennettiin oikeisiin paikkoihin tyrkätyillä luonnon omilla mikroDNA-pätkillä. Ei muutoksia kasvatuksessa käytettyihin rikka- tai hyönteismyrkkyihin. Ei muutoksia omenan ravintosisältöön. Ei uusia geenejä. Vain enemmän aikaa nauttia siitä, vaikka salaattiin viipaloidussa muodossa. Pienenä terveysetuna pitäisi olla polyfenoleiden säilyminen, sillä normaalisti tummuminen (joka on kemiallinen prosessi) käyttäisi terveyden kannalta hyödyllisiä molekyylejä.

Toivottavasti tuo Arktinen omena tulee pian ruokakauppohin. Ja merkitään selkeästi GMO tarralla, jotta tiedän valita sen ostoskoriini. Sen hyväksymisprosessi onkin loppusuoralla Yhdysvalloissa.

2 comments:

Anonymous said...

Kaupassa on muuten GMO-vapaata jauhelihaa! En tiennytkään että geenimuuntelua tehdään sioille ja naudoille. Maistui paljon paremmalle kuin sama tavara ilman GMO-tietoa, eikä ollut edes luomua.

Anonymous said...

Meidänkin kaupassamme on gmo-vapaata jauhelihaa. Naudan jauhelihasta sitä on jopa suurin osa. Tämä aiheuttaa minulle jo pieniä ongelmia, koska haluan tehdä eettisesti kestäviä valintoja ja sen vuoksi en osta tuotteita yritykseltä, joka käyttää markkinoinnissaan perusteetonta pelottelua ja tieteen vastaisia argumentteja. Nämä gmo-vapaat tuotteet ja niitä tyrkyttävät yritykset ovat siksi minulla boikotissa.

Broilerinlihassa valikoima on onneksi hiukan parempi, joten siltä osastolta löydän paremmin meidän perheeseen sopivia tuotteita. Toki broileri on muutenkin parempi valinta kuin nauta arkiruokaan.