21.4.14

Loch Nessin ei niin hämmentävä mysteeri

Iltalööpistö sortui jälleen toistamaan huuhaata otsikoissaan. Ikuisena suosikki aiheena oli Loch Ness järven hirviö, joka paljastui 20 vuotta sitten huijaukseksi. Myytti, legenda ja turistien tuomat rahat ovat kuitenkin pitäneet hirviön sitkeästi elossa. Tällä kertaa Nessietä nähdään satelliitin ottamassa kuvassa.

Legenda skotlantilaisessa Loch Nessin järvessä elävästä järvihirviöstä sai jälleen uutta puhtia perjantaina. Useissa brittilehdissä alkoi levitä maailmankuulusta järvestä tuoreita satelliittikuvia, joissa vedenpinnan alla näkyy muoto, jota voi mielikuvituksen siivittämänä arvioida uusimmaksi todisteeksi järvihirviön olemassaolosta.

 Daily Mailissa kerrottiin vielä tarkemmin siitä miksei kuvassa voi olla vene. Virallisen Loch Ness hirviön faniklubin johtaja Gary Campbell tietää, ettei hän näe kuvassa mitään mikä näyttäisi veneeltä. Vedessä on jotain joka näyttää veneen vanalta, mutta vene on kateissa. Rannalla näkyy veneitä, mutta ei itse vanan kohdalla. Näin vanan aiheuttajan tulkitaan olevan veden alla. Ja ellei järvessä ole sukellusveneitä, niin vanan aiheuttaja on todella erikoinen. Eli se on muinainen iso hirviö.

Nyt ihmettelyä aiheuttavat kuvat napsittiin 2005. Applen osti kuvat karttaohjelmaansa. Sitten pari satunnaista karttaohjelman selaajaa huomasi oudon kuvion vedessä. He lähettivät kuvat Loch Ness hirviön fanittajille. Ja siitä se saatiin taas otsikoihin.

Tämä on ratkaisematon mysteeri. Ellei sitten verrata lööpistössä esiteltävän kuvan vanaa vaikkapa aikaisemmin otettuun satelliittikuvaan Loch Nessin pohjoisemmalta kohdalta. Se löytyy Google Earthin kautta. Southern Fried Science vertailee näitä kuvia keskenään. 

Lyhyesti sama: Kuvassa on Loch Ness järvellä kruisailevan Jacobiten paatti. Satelliittikuvan resoluutio on vaan vienyt valkoisen värin itse veneestä, mutta muodot on saatavissa takaisin kuvaan. Värien puuttuminen on selitettävissä sillä miten satelliitin napsivat kuvat kootaan karttakokoelmaksi. Reunoille olevat alueet voivat päätyä päällekkäin. Ja silloin värit muuttuvat.

Tässä vielä veneen ja Iltalööpistön ihmettelevän kuvan päällekkäinen vertailu.
No comments: