12.6.14

Irlannin laittomat rokotekokeilut

Magneettimedia valistaa harvoja uskollisia seuraajiaan Irlannin synkästä historiasta. Uutisen otsikko kertoo kaiken olennaisen:

Laittomasti rokotettujen lasten joukkohauta löydetty Irlannissa

Kansainvälinen lääkejätti Burroughs Wellcome rokotutti tuhansia lapsia kurkkumätärokotteella ennen kuin se oli tuotu markkinoille. Järkyttävä hanke nousi julkiseksi puheenaiheeksi, kun irlantilaisesta Tuamin kylästä löydettiin 800 lapsen merkitsemätön joukkohauta. Irlannin pääministeri Enda Kenny on määrännyt selvitettävän, onko samanlaisia joukkohautoja myös muualla. Hautaskandaali on yhdistetty tutkimuksissa koteihin, joissa Burroughs Wellcome toteutti salaisia rokotekokeilujaan.


Sitten hieman faktoja. Catherine Corless selvitti kuolintodistuksista mitä kaikkea tuolla Tuamin kylässä oli tapahtunut. Jokainen kuolintodistus maksoi neljä euroa Lopullinen tutkintabudjetti pelkistä kuolintodistuksista oli 3184 euroa. Irlannissa on löydetty joukkohauta, mutta siinä yhdessä haudassa ei ole 800 lapsen ruumita. Betoniputkeen oli haudattu epävirallisin menoin katolisen kirkon St Maryn lastenkodissa menehtyneitä lapsia, mutta kaikki lastenkodissa kuolleet eivät päätyneet tuohon joukkohautaan. Betoniaukkoa tutkineen mielestä siellä on n. 20 luurankoa. Lastenkotiin päätyivät avioliiton ulkopuolella syntyneet äpärät. Lastenkodissa kuoli nykyisen tiedon perusteella ainakin 796 lasta 36 vuoden aikana, vuodesta 1925 vuoteen 1961. Aikakautensa moraalikoodi kun määräsi, että he eivät ansainneet kunniallisia hautajaisia hautausmaalla. Naimattomat äidit olivat yhteiskunnan silmissä törkeästi moraalittomia ihmisiä.

Magneettimedia kuvailee rokotetutkimusta laittomaksi. Ja sitähän se olisi, jos vertailemme 30-luvun menoa nykyisiin potilasturvalakeihin. Mutta 30-luvulla sellaisia lakeja ei ollut. Tilanteeseen sopiva laki ilmestyi Irlantiin vasta 1987. Silloin tehdyt tutkimukset eivät olleet silloin laittomia. Tänään ne nostattaisivat oikeutetusti kauhean mediamyllytyksen ja raastuvan ovet paukkuisivat. Magneettimedia joutuu itsekin toteamaan, ettei heidän käyttämä kuvaus ole aivan kohdallaan.

Corkin yliopiston historiantutkija Michael Dwyer on tutustunut rokotusrekistereihin. Niistä on selvinnyt, että lääkeyhtiöt ovat toimineet vailla terveysviranomaisten suostumusta. Toisaalta tutkimustulokset julkaistiin monissa arvostetuissa terveysalan lehdissä, joten hankkeella on täytynyt olla laajaa hiljaista kannatusta. Dwyerin mukaan 800 lapsen hauta on vain ”jäävuoren huippu”. Rekistereistä on selvinnyt, että lääkeyhtiö on kokeillut tuotteitaan lukuisissa orpokodeissa, kouluissa ja hoitokodeissa.

Todellakin, joitain lastenkodissa tehdyistä tutkimuksista on käytetty ihan virallisissa ja julkisissa tieteellisissä julkaisuissa. Terveysviranomaisten suostumuksesta on jäänyt paperijälkiä. Valitettavasti silloin ennen toista maailmansotaa, ja vielä pitkään sen jälkeen, tutkimuskohteita poimittiin sieltä sun täältä välittämättä modernista näkökulmasta tutuista ihmisoikeuksista.

Virallinen tutkinta lastenkoulussa kuolleista lapsista jatkuu. Ehkä jostain löytyy lisää joukkohautoja.

No comments: