19.1.16

Ark Encounter tulee, oletko valmis?

Ken Hamin suuri projekti lähestyy loppuaan. Heinäkuun 7. avattava luomisoppia ja globaalia vedenpaisumusta ylistävä Ark Encounter teemapuisto on melkein valmis. Ennakkolippujen myynti alkoi tänään! Aikuisten lippu on vain 40 dollaria.

Newsweek tarttui aiheeseen, kun toimittaja Lindsay Tucker vieraili teemapuistin rakennusmaalla Kentuckyn osavaltiossa. Artikkeli popularisoi ihan hyvin Ark Encounter puiston vaiheet. Hamin ja kumppaneiden marssi avajaisia kohti on sisältänyt parikin kulmakarvoja käyristyttävää vaihetta. Puiston tontti ostettiin kaupungilta yllättävän edullisesti. 99 eekkerin kokoinen maapläntti maksoi kreationisteille yhden dollarin.
Halpa hinta tulikin tarpeeseen, sillä varainkeruu on köhinyt vuodesta toiseen. Hamin ryhmä oli arvioinut, että vierailijoita saapuu ensimmäisen vuoden aikana n. 1,6 - 2 miljoonaa kappaletta. Harmi vain ettei tuota arviota tarkastettu verohelpotuksia myönteneiden virkailijoiden puolella. Ken Hamin pyörittämä luomisopin museo Creation Museum on vetänyt viime vuosina alle 250 000 vierailijaa per vuosi. Toinen kädenvääntö liittyi siihen saisiko uskonnollinen puisto syrjiä palkkaamisessa ihmisiä heidän uskontonsa perusteella. Lopulta kreationistit myönsivät, etteivät saisi syrjiä työnhakijoita. Muutenhan osavaltion myöntämät maallliset etuudet olisivat ristiriidassa uskonnolla perustellun periaatteen kanssa.

Ham haluaa myös haihduttaa pois vääriä väitteitä. Puiston rakentamiseen on väitetty käytettävän veronmaksajien rahoja. Se ei pidä paikkaansa. Rakentamiseen ei ole käytetty dollariakaan verorahoja. Ham on oikeassa. He ovat ainoastaan saaneet huomattavia verohelpotuksia rakentamiseen liittyvissä kuluissa. Ongelma sekularisaatiota kannattavien parissa piileekin siellä miten rakentamiseen kerättyjen joukkovelkoakirjojen takaisinmaksua hoidetaan. Puistoalueella työskentelevien palkasta menee kahden prosentin vero, jolla joukkovelkakirjoja maksetaan seuraavat 30 vuotta. Eli verorahoja käytetään jälkeenpäin Ark Encounterin velkojen maksamiseen.

Kreationistien vastineessa todetaan, ettei menettelyssä ei ole mitään laitonta. Aivan totta. Sillä tuetaan useita isoja yksityisiä rakennusprojekteja. TIF on ollut suosittu tapa saada rakennusprojekteja muuten haastaville alueille. Mutta kreationistien vastalauseessa ei oteta huomioon sitä, että käytännössä kreationistit kyllä saavat verorahoja. Ne eivät vaan tule kiertämisen kautta mistään osavaltion budjetista.

Friendly Atheist selittää miten TIF liittyy Ark Encounter rakennusprojektiin. Williamstownin kaupunki laati tällaisen TIF menettelyn kreationistien kanssa vuonna 2012. Sovittuna summana oli 62 miljoonan dollarin suuruinen rahoitus. Miten tahansa kreationistit kääntelevät sanoja ja kinaavat yksityiskohdista, voimme todeta rahan kiertävän verotuksen muodossa vedenpaisumuspuiston suuntaan.


Ja Ark Encounter -puiston työntekijöiltä edellytetään vieläkin kreationismiin uskomista.

Kesällä saamme varmasti kuulla ja nähdä enemmän siitä miten Nooa pärjäsi globaalissa vedenpaisumuksessa. Vuosi avajaisten jälkeen saamme myös tietää oliko puistoprojekti kaiken sen vaivan arvoista. Seuraan puiston vaiheita parhaani mukaan.

No comments: