6.1.16

Burzynskin koettelemukset

Tohtori Stanislaw Burzynskin tarina on syytä kerrata nopeasti:

Mies tarjoaa omien sanojensa mukaan mullistavaa syöpähoitoa. Se ei ole mullistavaa tai uutta. Hän markkinoi itseään vaihtoehtona kemoterapialle. Klinikan tarjoamat hoidot ovat kemoterapiaa. Burzynskin  klinikalla tapahtuvaa syöpähoitoa pyöritetään kliinisinä kokeina, mutta näiden kokeiden tulokset eivät tahdo millään valmistua. Ne paperit jotka julkaistaan ovat erittäin kökköä laatua. Ellei peräti tarkoituksellista tietojen pimittämistä. Eikä hänen käyttämänsä aineet antineoplastonit edes ole mikään uusi juttu, mutta hän osaa laskuttaa niistä tavallista kovempaa hintaa. Kun huuhaatohtoria kritisoidaan, niin tämä lähettää lakimiehiä kriitikoiden perään. Lopulta Burzynskin tarina pääsi BBC Panorama ohjelmaan asti.

Pitkä versio tästä surullisesta saagasta on luettavissa Skeptical Inquirer -lehden Stanislaw Burzynski: Four Decades of an Unproven Cancer Cure artikkelista. Tohtori on ongelmista huolimatta saanut toimia parin vuosikymmenen verran. Viranomaiset ovat näpäytelleet ranteille silloin tällöin, mutta toimintaa ei ole kielletty. Antineoplastoneita on saanut myydä potilaille, kunhan se tapahtuu kliinisten kokeiden aikana.

Vihdoinkin viime vuosina Stanislawin touhut saivat myös valvontaan keskittyvien viranomaisten huomion Yhdysvalloissa. Hän joutui Teksasin lääkelautakunnan kuulusteltavaksi. Rikkeitä on kertynyt tarkasteltavaksi peräti 38 kappaletta. Riippuen kenen blogeja luet on hän joko Big Pharman ajojahdin viaton uhri, joka yrittää vain saada syöpälääkkeensä kaikkien saataville. Hän pääsi tällaisen sankarillisen tohtorin esikuvaksi mm. Daily Mail lehteen. Tai sitten hän on sitä epärehellisempää laatua.

Tämän tuoreimman kuulustelun edistyminen on vaikeutunut. Burzynski kun on saanut vakavia terveysongelmia. Eikä täten pääse muutamaan kuukauteen oikeussaliin asti. Hyvällä tuurilla Teksasin lääkelautakunta pääsee jonkinlaiseen päätökseen tämän vuoden puolella. Yritän muistaa seurata tilanteen kehittymistä.

No comments: