5.9.16

Helsingin Muslimit ry ja Luomisopin maahantuonti

Helsingin Muslimit Ry on panostanut lähetystyöhön pääkaupungissamme. Eikä siinä ole mitään väärää. Keräilen mielelläni kaikenlaisia uskonnollisia esitteitä kokoelmaani. Tänä vuonna kyseinen yhdistys on kuitenkin ilmestynyt tutkalleni melko jännittävien asioiden takia. Käyn ensin sen tylsemmän kohdan kimppuun.

Heidän Facebook-sivullaan on käännytysvideoita, joilla vedotaan simppelillä tavalla luomisopin puolesta. Esimerkkeinä käytetään kakkua ja tiedemiestä. Puheet eivät eroa siitä mitä kristittyjen kreationistit ovat yrittäneet tehdä vuosikymmenten ajan. Itse hämmästelen, etteivät kotimaiset muslimit ole vaivautuneet panostamaan lyhyen videon argumentaatioon.

 Kyseisessä kakkuvideossa tieteellisen metodologian rajoituksena emme muka voi päätellä mitään jonkin asian tekijästä. Aivan kuten löytäessämme puukko selässä kuolleen ihmisen emme muka pysty päättelemään onko hänet murhattu vai kuollut luonnollisesti. Tai emme muka pystyisi päättelemään mitään vaikkapa sähkötuolin keksijästä.

Videolla tiedemies ei pysty päättelemään, että kakku on leivottu. Eikä tietenkään edes sitä kuka teki kakun. Tiedemies voi metodologiallaan vain päätellä, että kakulla ei ole tekijää, tarkoitusta ja se on ilmestynyt tyhjästä. Sitä verrataan universumin tarkkailemiseen. Mutta toisaalta tiedämme kakkujen olevan leivottuja, joten loogisesti myös universumilla on oltava kosminen kakuntekijänsä.

Tämän tyyppinen yksinkertaistettu vertaus on erittäin suosittu kreationistien parissa, mutta siinä unohdetaan tarkoituksella olennaisin asia. Meillä on empiiristä todistusaineistoa kakuntekijöistä. Voimme valmistaa kakkuja valvotuissa olosuhteissa

Toinen video jonka jaksoin katsoa  on jatkoa edelliselle. Se on nimeltään Tiede ja sen rajat. Siinä toistetaan ideaa, jonka mukaan itse kakusta ei voida päätellä miten kakku on ilmestynyt. Joten tiede ei voi päätellä miten kakku on ilmestynyt. Vertauksen sama ongelma toistuu. Me voimme seurata kakusta riippumatta miten kakkuja valmistetaan. Aivan kuten voimme havaita miten planeetat ja tähdet ilmestyvät itsekseen ilman älyn aktiivista ohjausta. Ja kuten voimme päätellä miten elämä muuttuu evoluution kautta ilman älyn ohjausta. Vaikka sitä ei voida päätellä suoraan itse yhdestä eliöstä, kuten emme voi päätellä kakuntekijää pelkästään yhdestä kakusta. Kreationistien vertaus toimii vain, jos unohdamme kokonaisuuden.

No okei. Videoklipit ovat varmaan tarkoituksella yksinkertaistettuja puheita. Ehkä argumentaatio on väkevämpää kirjoitetussa muodossa? Sama päiväkoulutasolle jäänyt argumentaatio toistuu myös kirjallisessa muodossa heidän sivuillaan:

Meidän täytyy kysyä itseltämme seuraava kysymys: Kun näemme auton tai lentokoneen tai suuren laivan ja ajattelemme sen alkuperää, emmekö automaattisesti silloin ajattele henkilöä, joka sen keksi tai rakensi? Kun näemme voimalaitoksen tai raketin tai avaruusaseman, emmekö ylläty sen suunnittelusta ja toteutuksesta? Kun kuulemme uudesta lääketieteellisestä saavutuksesta, emmekö ihmettele sen toteuttajan älykkyyttä ja taitavuutta? Ja silti nämä kaikki ovat vasta ihmisten keksintöjä, joihin on päästy tutkimalla olemassaolevan luomakunnan lainalaisuuksia.

Ja kaikissa näissä me voimme havaita miten ne on rakennettu ihmisten toimesta. Elementeillä jotka eivät muovaa itseään ilman ulkopuolista ohjausta. Toisin kuin geenit.

Entä sitten tämä universumi, jossa elämme. Maapallo on vain yksi planeetta aurinkokunnassamme. Aurinkokuntamme on taas yksi osa linnunrataa, ja  linnunrata on vain yksi tähdistö galaksissa, ja galakseja on miljoonittain. Ne kaikki ovat järjestyksessä ja kulkevat omilla kiertoradoillaan. Kuka tämän kaiken on järjestänyt? Ihminenkö? Ei tietenkään.

 Ei ihminen. Sen kaiken on järjestänyt meille painovoima. Painovoiman ansiosta tähtipöly muodostuu kiekoiksi. Painovoiman ansiosta kiekkojen sisällä on kohtia joissa materia tiivistyy planeettojen aluiksi. Painovoiman ansiosta meillä on täm planeetta tässä jalkojemme alla. Painovoiman ansiosta tähdet syntyvät. Tieteen avulla näemme tähtiä ja planeettoja eri vaiheissa niiden kehitystä. Se on aivan fantastista! Tietenkin se vie monelta uskovaiselta sen tärkeyden tunteen, kun lopulta ymmärtää tähtijärjestelmien, komeettojen, planeettojen ja monen muun kauniin tähtitieteellisen ilmiön ilmestyneen ilman luojaa.

Ajatelkaamme eläimiä, lintuja, hyönteisiä, kasveja, kaloja, meriä, bakteereja ja kemiallisia elementtejä, joita ei voida nähdä eikä löytää edes hienoimmilla laitteilla. Kaikilla näillä on laki jota ne seuraavat, toteuttaen omaa tehtäväänsä suuremmassa kokonaisuudessa. Onko kaikki tämä yhteys, harmonia, vaihtelu, suunnitelmallisuus ja tasapaino vain sattumaa? Toimivatko nämä asiat täydellisesti ja uudistavatko ne itseään yhä uudestaan ja uudestaan vahingossa? Eivät tietenkään.


Riippuen asiasta jotkin asiat toki näyttävät toimivan täydellisesti, kuten ekosysteemit. Kunnes jokin asia muuttuu liian nopeasti ja systeemi romahtaa. Toiset taas toimivat selkeästi epätäydellisesti tai tuhlailevasti, mutta toimivat kuitenkin, kuten esimerkiksi miten solut voivat muuttua syöpäsoluiksi. Niiden toimiminen ei kuitenkaan edellytä suoraa älyn vaikutusta. Parhaimmillaan luomisopin kannattajat


Helsingin Muslimit Ry esittelee tietenkin myös islaminopin tärkeitä kohtia. Sekä yksityiskohtia siitä miten Allah eroaa kristittyjen jumaluskomuksista. Sekä hauskana nippelitietona sitä mitkä asiat ovat vertauskuvia tai oikeita asioita. Esim. Allahin Valtaistuin ei ole vain metafora jostain arvovallasta. Se on oikea iso taivaallinen jakkara:

"Mahtini tähden, missä ovat ne ihmiset jotka rakastavat toisiaan, tänään tulen antamaan heille Valtaistuimeni varjon , jolloin ei ole muuta varjoa kuin Minun varjoni." (Hadiith Mutawaatir). Tämä todistaa, että Valtaistuin todella on todellinen, eikä vain jotain 'vertauskuvallista'.

Tuoli on tällä hetkellä jossain tämän maailmankaikkeuden ulkopuolella.

 Islamista löytyy siis runsaasti viihdyttävää opittavaa, kuten Jehovan todistajien, mormonien ja skientologienkin mytologiasta. Islamilainen mytologia tarjoaa minulle runsaasti luettavaa. Luultavasti aloitan tämän reissun perehtymällä siihen miten monipuolisesti islamilainen luomisoppi yrittää kumota evoluutioteoriaa. Aloitan retken tavallaan uudelleen, sillä viimeksi jaksoin perehtyä vain kreationisti Adnan Oktarin tuotoksiin.

Seuraavalla kerralla tarkastelemme vakavampaa aihetta, eli sitä minkälaista vanhoillisempaa uskonelämää Helsingin Muslimit Ry tarjoaa seuraajilleen. Tässä näytettä:

Joissakin osissa muslimimaailmaa jopa kauneuden ja siisteyden käsitteet määritellään uskottomien mukaan eikä Koraanin ja Sunnan mukaan. Jotkut muslimit jopa uskovat nykyään, että parta on epäsiisteyttä. He uskovat, että puhtaaksi ajaminen viittaa siisteyteen, sivistykseen ja kunnollisuuteen. Onko tämä mitä Profeetta Muhammad on opettanut meille parrasta? Näinkö Profeetta Muhammad ja hänen Seuralaisensa ajattelivat parrasta?

Kaikkia näitä voi nähdä läpi muslimimaailman. Mistä tämä kaikki kertoo? Se kertoo siitä, että olemme hukanneet uskovaisina olemisen todellisen arvokkuuden ja kunnian. Emme enää tunne kunniaa, arvokkuutta ja iloa profeettojen, marttyyrien, vilpittömien ja vanhurskaiden tapojen seuraamisesta. Sen sijaan tunnemme olomme paremmaksi seuratessamme niiden tapoja, jotka ovat ansainneet Allahin vihan tai jotka ovat kulkeneet harhaan.

8 comments:

Anonymous said...

Oijoi, arumentointivirheitä vilisevää tuotantoa Muslimit ry:ltä. Ikävin piirre tietysti vielä tuossa lopussa lainattu kohta: "Sen sijaan tunnemme olomme paremmaksi seuratessamme niiden tapoja, jotka ovat ansainneet Allahin vihan tai jotka ovat kulkeneet harhaan", joka on suoranaista kiihotusta kansanryhmää vastaan julistaessaan yhteisön ulkopuolisten ansainneen Allahin vihan.

Nyt ei taida uskonnonvapauslain 7§ mukainen kunnioitus perus- ja ihmisoikeuksia kohtaan toteutua ja viranomaisten olisi ehkä hyvä puuttua kyseisen yhteisön toimintaan.

Anonymous said...

"Parhaimmillaan luomisopin kannattajat"
Lause jää kesken.

MrrKAT said...

En näe tuossa mitään rikosta mitään kansanryhmää kohtaan.
Suomi24 on varmaan täynnään "tämä (kovapäine,tyhmä) kansa on ansainnut Jumalan vihan"- juttua eikä sekään täytä rikoksen tunnusmerkkejä.

Anonymous said...

Päivän nippelitieto: Koraanin "jotka ovat ansainneet Allahin vihan" viittaa juutalaisiin ja "jotka ovat kulkeneet harhaan" kristittyihin. Juutalaiset eivät hyväksyneet mohamedia profeetakseen ja kristityt seuraavat väärää profeettaa sekä vääristelevät jumalan sanaa puhumalla kolmiyhteisyydestä sekä väittämällä että hänellä olisi poika.

More you know..

Anonymous said...

Edelliselle anonyymille - mihin perustat väitteen?

Vaikka en usko minkään uskonnon raapustuksilla olevan minkään maailman merkitystä, Koraani nimenomaan viittaa juutalaisten ja kristittyjen kuuluvan "kirjan kansaan". Samaa termiä käytetään vanhoissa juutalaisissa kirjoituksissa, ja koska myös islam on abrahamilainen uskonto, otti Muhammed sanan käyttöön viittaamaan monoteistisiin sukulaisuskontoihin.

Maailmassa, jossa me/ne-asetelmalla ei olisi merkitystä ja uskontoa ei käytettäisi politiikan ja vallan keinona heikkolahjaisempien ihmisten ohjaamisessa, varmaan nämäkin porukat voisivat elää keskenään vähän mukavammin.

Anonymous said...

http://www.answering-islam.org/Shamoun/q1_7.htm

Tuossa on aika kattavasti taustaa.

Juutalaiset ja krisityt ovat kirjan kansa, mutta se ei tarkoita että he olisivat muhamedin mielestä erityisen oikeassa, he ovat vain vähemmän väärässä kuin täydet pakanat. Kristityillä ja juutalaisilla esimerkiksi on oikeus (haittaveroa vastaan) asua ja harjoittaa uskontoaan muslimien seassa kunhan tekevät sen piilossa, pakanoilla vaihtoehtoina on hengenlähtö tai paluu islamiin.

Nämä tietenkin ovat niitä koraanista ja haditheista löytyviä ohjeita, se kuinka moni muslimi aktiivisesti elää näiden oppien mukaan on ehkä oleellisempi kysymys. Aika harva kirjoilla oleva kristittykään on kovin perusteellinen uskontonsa suhteen.

Anonymous said...

Robert Spencerin Koraaniblogista löytyy varsin kattavasti noita muslimien uskomuksia, joista jotkut saavat hymyn huulille, vaikka on siellä monia aika järkyttäviäkin uskomuksia (kuten että islamin uskosta luopuvat on tapettava - Jumalan nimeen)

http://koraaniblogi.blogspot.fi/

Anonymous said...

Se on aina jännää miettiä, kuinka tämä on se yliluonnollisen otuksen luoma täydellinen maailma, tämä missä voit kuolla, jos juot liikaa vettä tai jos syöt metsästä vääriä sieniä.
Ihmiset ylistävät Jumalaa kun maanjäristyksen raunioista löytyy joku elävänä, mitä jos meillä olisi maailma jossa ei olisi maanjäristyksiä? Eikö kaikkivoipa Jumala voisi luoda sellaisen pallon?
Meidän Jumala loi sellaisen täydellisen maailman, jossa voit paleltua kuoliaaksi, mutta ei silti hätää, koska Jumala loi myös täydellisen lampaan josta saadulla täydellisellä villalla voi tehdä vaatteita.