4.9.16

Satakunnan Kansa ja Virheellistä tietoa kannabiksesta

Satakunnan kansa uutisoi lehdessään Porin huumeongelmista. Ongelma yleistymässä monessa muussakin kaupungissa, sillä nuorisolla on entistä helpompaa päästä käsiksi kannabikseen. Silloin sitä poltellaan alkoholin kanssa. Ongelmaa vastaan taistellaan valistustyöllä. Valitettavasti valistustyö menettää täysin tehonsa, jos se sisältää väärää tietoa. Silloin nuoriso ei enää luota mihinkään mitä valistusta antava taho sanoo. Varsinkin nykyinen nuoriso, joka osaa etsiä tietoa internetistä. He pystyvät löytämään asiallista tutkimustietoa kannabiksesta.

Juuri näin pääsi käymään lehden uutisessa, kun toimittaja Pihla Loula ei tarkistanut ja esittänyt oikeaa tietoa kannabiksen vaaroista.

Mikään seuraavasta ei tarkoita, että kannabis on haitaton eikä muka aiheuta riippuvuutta. Kannabiksen käytöllä on haittoja. Sen käyttö aiheuttaa riippuvuutta, kuten kaikki nautintoa tuottavat aineet aiheuttavat.

Mutta ne ovat pienempiä vaaroja verrattuna muihin huumeisiin. Sekä laillisiin päihteisiin. Juuri sen takia on sääli, että lehdessä lukee tällaista:

Porin seudun ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Sari Ilvonen kertoo, että osa nuorista saattaa siirtyä täysin kannabikseen ja kieltäytyä alkoholista kokonaan vedoten siihen, ettei alkoholi sovi heille.
– Totta kai alkoholi on yhtälailla myrkyllistä, mutta kannabiksen vaikutukset mielenterveyteen ovat vielä erilaiset, Ilvonen sanoo.

Oikeasti alkoholi on selkeästi myrkyllisempää, joten vertaus vaikuttaa ainakin minun verkkokalvoillani oudolta. Kannabiksen käyttö on yleistynyt, mutta siihen kuolleiden määrä ei vastaa vielä lähelläkään sitä miten paljon alkoholi onnistuu tappamaan. Tässä toki ei oteta huomioon muita haittoja, jotka eivät ole tappavia, mutta koska tekstissä vedottiin myrkyllisyyteen, niin pätevämpi vertaus olisi ollut paikallaan. Alkoholin myrkyllisyys tulee valitettavasti helposti ja nopeasti esille yhden villin illan aikana, mutta vastaavaa saa yrittää talkoohengellä ja savusaunaa vastaavalla puuskuttamisella kannabiksen kanssa.

Ilvonen jatkaa.

Perinteisesti kokeilut siirtyvät miedosta vahvempaan: tupakasta, alkoholiin ja lopulta kannabikseen. 

Tässä on esillä todennäköisesti useiden vanhempien väärinkäsitys siitä mikä aine on vahvempaa. Noita kolmesta alkoholi on väkevin ja helpoin tapa saada pää sekaisin. Kannabis vaikuttaa myös mielentilaan ja aiheuttaa ns. sekaannusta pääkopassa.

En usko, että kannabiksen käyttö vähenee Suomessa. Muualla maailmassa ainetta ollaan laillistamassa, mikä on mielestäni hyvä asia. Mutta se ei mitenkään poista valistustyön tärkeyttä. Juuri siksi sen on oltava faktapohjaista, jotta nuoret saavat parhaan mahdollisen tuen ja tiedon. Ja osaavat sitten ehkä tehdä paremman päätöksen siitä kannattaako jotain ainetta käyttää. Hyvä alku on käydä tarkistamassa miten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos listaa näitä aineita.

Muistathan, rakas lukija, että videopelit ovat parasta huumetta.

21 comments:

Yksi Turkkulaanen said...

Mielenkiintoista nähdä, että THL on kerrankin onnistunut esittämään jotain muuta kuin körttiläisten lakeja.

No, nuo THL:n taulukot olivat todella pieniä ja ilmeisesti niiden tarkoituksena onkin ollut vain antaa lyhyt esitys aiheesta, enemmän kuin esittää kaikkien päihteiden laajaa vertailua. Mutta kyllä, rähmäsilmiä avaavia taulukoita. Tosin olen varma siitä, että rakkaat päättäjämme kieltäytyvät lukemasta moista artikkelia, koska se vain ei sovi heidän maailmankuvaansa. Kannabis aiheuttaa vähemmän riippuvuutta kuin kahvi? MAH-DO-TON-TA. Kannabis on kova ja vaarallinen huume, onhan se laissa kielletty. Koska kannabis on kova ja vaarallinen huume se täytyy kieltää laissa.

Hehe.

Sähis said...

Aika mielenkiintoiset taulukot.
Mitä kotiinvietäväksi...kääteinen porttiteoria...
Tähän asti olen nauttinut alkoholia satunnaisena kohtuukäyttäjänä - joskus hetkelliseti jopa riskirajoilla - pärjäisin varmaan myös noilla miedoimmilla aineille...

Anonymous said...

Huomioitavaa THL taulukoista:
"Aineita vertailtaessa on tärkeää huomioida seuraavat asiat:

Alhaiset pisteet eivät ole lupaus aineen turvallisuudesta.
Pisteytys ja arviointi koskevat terveitä aikuisia ihmisiä, kun taas esimerkiksi lapsilla ja nuorilla tilanne voi olla hyvin erilainen.
Useamman aineen samanaikainen käyttö saattaa muuttaa merkittävästi aineiden vaikutuksia ja haittoja.
Aineiden erilaisiin käyttötapoihin (kertakokeilu, säännöllinen käyttö tai ongelmakäyttö) liittyy hyvin erilaisia riskejä ja haittoja."

Anonymous said...

En malta olla kertomatta tässä yhteydessä porttiteoriaa, jonka ystäväni aikanaan kuuli syvästi uskovaiselta ala-asteen opettajaltaan. Poikien oli huomattu purevan purkkaa. Opettaja torui: Ensin tulee purukumi. Sen jälkeen tulee tupakka. Sitten tulee alkoholi. Viimein tulevat huumeet. Jos oikein huonosti käy, voi lopulta päätyä kapakkaan.

AnoMatti said...

Itsekin muistan miten koulussa jotain 25 vuotta sitten saarnattiin (muistelisin että kyseessä oli Irti Huumeista ry:n porukka) että lähes kaikki kannabiksen käyttäjät siirtyvät kovempiin aineisiin, että kannabis on yhtä vaarallista kuin heroiini ja jo yksi käyttökerta tekee sinut 100%:n varmuudella kannabisriippuvaiseksi ja pilaa koko elämän. Nykyään tuollainen valheisiin perustuva peloittelutaktiikka ei vain toimi, koska nuoret voivat helposti tarkistaa internetistä näitten ihmisten väittämät.

Anonymous said...

Järkevin ratkaisu olisi ottaa kannabis Alkon valikoimiin: Hyvälaatuisia, yksittäispakattuja jointteja 20-v ikärajalla. Koska raaka-aineen hinta on olematon, verotuksella jointin hinta voitaisiin nostaa asiallisen viinipullon tuntumaan. Valtio saiai tuloja mutta hinta ei vielä ohjaisi viihdekäyttäjiä järjestäytyneen rikollisuuden asiakkaiksi.

Ihan pian näin ei tosin tule tapahtumaan. Irti huumeista ry yms. aatteen palolla toimineet järjestöt ovat onnistuneet propagandassaan. Sallivampaa huumepolitiikkaa ajavalla poliitikolla on vain vähän voitettavaa mutta paljon hävittävää. Niinpä Suomi jatkaa lähinnä rikollisjärjestöjen tulonmuodostusta suosivaa politiikkaansa vielä hyvän aikaa, itse veikkaisin 15 - 20 vuotta.

MrrKAT |=|;|,|,|==- said...

Piipputupakkavalistusta Irlannin malliin:
http://aijaa.com/i8QVMk
(Karmea syöpäkuva) + "Smoking can cause a slow and painful death"

vertailuna
Kyodo: Japanin vammaiskeskuspuukottajan huumetesti positiivinen
...
Miehen virtsasta löytyi jäänteitä marihuanasta.
Mies oli alkuvuodesta hoidossa marihuanan aiheuttaman psykoosin takia.
Hoitokotiin tehdyssä iskussa kuoli 19 ihmistä ja 27 haavoittui.

- http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016080922047934_ul.shtml

Josta voisi tehdä valistuskuvan
(Karmea murhattujen ruumiskuvasto) + "Cannabis can cause terrible serial killings"

Nuoret: "Valhetta! En koskaan oo nähnyt tuommoista!" ja jatkavat polttelujaan.

MrrKAT |=|;|,|,|==- said...

Tupakkavalistusta Suomen malliin:
http://aijaa.com/UOowYC
(Karmea veriyökötyskuva) + "Tupakointi voi vahingoittaa keuhkojasi"

vertailuna:
Hyrylän surmaaja oli syyntakeeton
Tuusulan Hyrylässä perheenäidin surmannut 34-vuotias mies saattaa selvitä rangaistuksetta.
.. surmaaja oli teon tehdessään syyntakeeton sairastamansta skitsofrenian takia.
..muutos tapahtui syksyllä 2015, jolloin päämieheni tilanne saavutti paranoidisuuden ja harhaisuuden. .. Mies käytti lähes päivittäin kannabista, jota hän kasvatti kotonaan.

- IS 16.8.2016 s. 10

josta voisi tehdä valistuskuvan
(Karmea ruumiskuva) + "Kannabis voi aiheuttaa skitsofreniaa ja ihmistappoja"

Nuoret: "Valhetta! En mää eikä kaverit oo koskaan huomannu!" ja jatkavat tupakka- ja jointtisätkien polttelujaan entistä vakuuttunempina omista käsityksistänsä ja valistuksen valheellisuudesta.

MrrKAT |=|;|,|,|==- said...

Nuoret on eri tapaus.

Guardianissa ollut graafikuva:

http://i.imgur.com/coM65vT.jpg
"More young people are in treatment for cannabis use than any other drug"

AnoMatti said...

MrrKATin kirjoitukset ovat hyvä esimerkki siitä pelottelutaktiikasta jota kannabiksen vastustajat harrastavat. On tietysti oikein että nuoria valistettaisiin kannabiksen vaaroista samalla tavalla kuin alkoholin (tai tupakan, muuta vertaus tupakkan ontuu jos jätämme pois sen että molempia poltetaan), eli rehellisesti ja faktapohjaisesti. Ongelma vain on että kannabiksen vastustajat haluavat juuri "kannabis voi aikeuttaa sarjamurhaamista" ja "kannabis voi aiheuttaa ihmistappoja" propagandaa joka on juuri niin absurdia kuin miltä se kuulostaa. Aletaanko laittamaan "C-vitamiini voi aiheuttaa kansanmurhia" vitamiinipurkkeihin seuraavaksi? Koska ihan samalla logiikalla tuonkin voisi tehdä.

MrKAT said...

Eikö koskaan voi huume aiheuttaa yhtään mitään väkivaltaista sivullisille?

" The drug can make people feel paranoid,1 angry, hostile and anxious—even when they aren’t high." - http://www.drugfreeworld.org/drugfacts/crackcocaine/effects-of-crack-cocaine.html

"Large amounts of crack cocaine (several hundred milligrams or more) intensify the user's high, but may also lead to bizarre, erratic, and violent behavior.[3]"
- https://en.wikipedia.org/wiki/Crack_cocaine#Physiological

Ei tietenkään. Aseet, alkoholi ja huume ei tee mitään vaan ihminen niiden takana...?
Vai?

AnoMatti ehkä missa sen että nuorille se pelotteluproganda on yhtä tehotonta(kaukaista) tai jopa harhaanjohtavaa kuin ne vanhan ajan turmiolan tommit ja huumepelottelu.

Suurella todennäköisyydellä kukaan luokkamme nuorista ei sairastu esim. siihen kurkkusyöpään vaikka kaikki ketjupolttaisi putkessa loppuikänsä. Ja lähes varmuudella kukaan ei ala sarjamurhaamaan vaikka kannabis olisi toinen elämäntapa.
Jos tämän paljastaa luokan polttaville niin vesittyykö propagandat? Kenties.

MrrKAT |=|;|,|,|==- said...

Anon:"Sallivampaa huumepolitiikkaa ajavalla poliitikolla on vain vähän voitettavaa mutta paljon hävittävää. Niinpä Suomi jatkaa lähinnä rikollisjärjestöjen tulonmuodostusta suosivaa politiikkaansa vielä hyvän aikaa, itse veikkaisin 15 - 20 vuotta."

Tämähän tarkoittaa myös amfetamiinia ja metaa ja kokaa ja muita huumeita "vapaaseen Alkon myyntiin" vai mitä?

Tom Kärnä said...

Eikös nykyään ole olemassa kannabislajikkeita, jotka ovat selvästi vahvempaa kamaa kuin Wanhoina hyvinä aikoina? Alkossa myytävissä kannabistuotteissa tulisi pitää siinä tapauksessa jotain rajaa.

MrrKAT said...

Onpas jännittäviä uutisia nuorista.

Tutkimus paljastaa ensimmäistä kertaa, miten kannabis vahingoittaa aivoja
.. magneettikuvasivat 155 12-vuotiaan aivot..
Tutkijat huomasivat, että kannabista käyttäneiden nuorten aivojen orbitofrontaalisen aivokuoren tietyt alueet olivat 12-vuotiaina pienemmät kuin muilla. ..
Täten varmistimme ensimmäistä kertaa, että kannabis on aivomyrkky ..

- http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000000461126.html

Kannabiksen kohtuukäyttökin aiheuttaa muutoksia aivoissa
Tutkimukseen osallistui neljäkymmentä 18-16-vuotiasta nuorta aikuista, jotka käyttivät kannabista vähintään kerran viikossa.

- http://www.terve.fi/hermoston-sairaudet/76319-kannabiksen-kohtuukayttokin-aiheuttaa-muutoksia-aivoissa

Joten käraja pitäisi panna vähintään yhtä korkeaksi kuin väkevillä: 20v ?

Tom Kärnä said...

Mikä ettei.

Anonymous said...

Todella hyviä "kannabispelottelu" esimerkkejä. Tutkimuksia joissa on tutkittu nuoria. Kuitenkin täällä esimerkiksi ehdotettiin Alkossa myyntia ja ikärajaksi 20-vuotta. Kannabis on päihde ja sitä ei ole tarkoitettu lapsille. 12 vuotiaat kannabiksen polttajat tai säännöllisesti viikottain polttavat alaikäiset tuskin ovat ihan "normisauhuttelijoita". Tutkimusotokset ovat lisäksi aika suppeita ja miten niissä on esimerkiksi suljettu pois muut seikat. Otoksessa olevat vaikuttivat jo ongelmanuorilta ja heillä saattaa olla esimerkiksi pahoinpitelyistä, muusta päihteidenkäytöstä tai "kehityshäiriöistä" tai vastaavista johtuvia aivovaurioita.

Sarjamurhaaja ja suomalainen murhaaja ovat äärimmilleen haettuja esimerkkejä. He kärsivät vakavista mielenterveysongelmista ja luultavasti kannabis ei ole ainoa syy. Japanin tapaushan oli ollut jopa sairaalahoidossa "kannabispsykoosin" takia. Mitä jos itse hoidossa käytetyt lääkkeet olivat aiheuttaneet myös muutoksia käytökseen ja agressiivisuuteen vaikkei niitä välttämättä huumeseulassa näkynyt tai hän niitä käyttänyt. Ainakin Japanin tapauksessa voidaan kannabiksen lisäksi ottaa syyksi epäonnistunut psykiatrinenhoito.

On vastuutonta väittää että kannabis olisi haitatot/vaaraton. Se on päihde ja kaikilla päihteillä on omat haittansa. Monien ihmisten käytännön kokemus ja itse blogin kirjoittajan viittaama taulukko antavat selkeän johtopäätöksen että kannabis on haitoiltaan yksi lievimmistä päihteistä. Kannabiksen käyttäjämäärät etenkin nuorten keskuudessa ovat nousseet rajusti mutta silti psykoosien tai skitsofrenian esiintyvyys ei ole noussut mitenkään radikaalista. Myönnettäköön että mielenterveysongelmista kärsitään nykyään todella paljon mutta tuskin kannabiksen käyttö siitä näyttelee kovinkaan suurta kokonaisosaa päätekijänä.

MrrKAT said...

Vedettäisiinkö kasseliakaneli pois myynnistä jos se lisäisi psyyikkisiä oirehtimisia ja skitsofreniaa 12%?
Vai annettaisiinko olla hyllyissä modernilla individualistisella säännöllä: "Jokainen hoitakoon oman tonttinsa - ittepähän tietävät mitä teköövät.."?

Anonymous said...

Yhteiskunnanko pitäisi ruveta toimimaan huumehörhöjen ehdoilla? Jos siitä kannabiksen ym. käytöstä ongelmia tulee, niin muut joutuvat joka tapauksessa maksamaan niiden aiheuttamat haitat! Käyttäjät pitää itse velvoittaa maksamaan mahdolliset haitat!

Anonymous said...

Suomen vankiloissa istuvista yli puolet istuu vankilassa viinan vuoksi. Vaikka alkoholin käyttö itsessään ei ole rikos. Vaan sen vuoksi mitä ovat kännipäissään hörheltäneet.

Kannabiksen vuoksi (poislukien kannabishuuruissaan autoa ajaneet). vankilassa istutaan siksi, että kannabis itsessään on rikos.

Porttiteoria pätee sen vuoksi, että kannabiksen joutuu hankkimaan laittomia kanavia pitkin ja niiltä samoilta kanavilta saa muitakin aineita, jos vaikka kannabis sattuu olemaan loppu.

Kannabiksen ja psykoosin rinnakkaisuus on samantyyppinen kuin viinan ja masennuksen. Se on tiedossa, että viina ja masennus ruokkivat toisiansa, mutta alkoiko masennus juomisesta vai juominen masennuksesta niin sitä ei kukaan tiedä.

Se taas tiedetään, että päihdeongelma ei vankilassa parane. Sen sijaan siellä on aineista paras tarjonta ja parhaat kontaktit.

Tuhannen taalan kysymys onkin, että jos et ole muuta rikosta tehnyt kuin käyttänyt luvatonta ainetta, niin kuuluuko siitä ylipäänsä rangaista?

-rintsu

MrrKAT |=|;|,|,|==- said...

Parempi myöhään kuin ei m...

Marijuana Use Increases Violent Behavior
50-year study finds causal link between cannabis and subsequent violent behavior
Posted Mar 20, 2016
..
One fifth of those who were pot smokers (22%) reported violent behavior that began after beginning to use cannabis, whereas only 0.3% reported violence before using weed. Continued use of cannabis over the life-time of the study was the strongest predictor of violent convictions, even when the other factors that contribute to violent behavior were considered in the statistical analysis.
..
In conclusion, the results show that continued cannabis use is associated with a 7-fold greater odds for subsequent commission of violent crimes. This level of risk is similar to the increased risk of lung cancer from smoking cigarettes over a similar duration (40 years). The authors suggest that impairments in neurological circuits controlling behavior may underlie impulsive, violent behavior, as a result of cannabis altering the normal neural functioning in the ventrolateral prefrontal cortex.

- Psychology Today Mar 20, 2016

Näyttäisi siltä että kannabis heikentäisi niitä aivojen neuropiirejä jotka kontrolloi käytöstä. Tästä seuraisi impulsiivista väkivaltakäytöstä.

Unknown said...

Porttiteria on erittäin laventamalla synnytetty enkä usko siihen ollenkaan.
Ylipäätään. Minusta huumeasiat pitäisi ihmisten miettiä vähän paremmin ja motiivia niiden käyttämiseen. Jostain koukusta on hassua puhua varsinkaan marihuanan yhteydessä. Sitäpaitsi rasvaliukoinen aine poistuu niin hitaasti että se vieroittaa itse itsensä satunnaiskäyttäjältä varsinkin. Cannabiksesta ei ole löydetty yhtään myrkyllistä ainetta, polttamisen yhteydessä tietysti muodostuu tervaa ja palamistuotteita. Aine itsessään on varsin toksiinivapaa. Lapsia ja nuoria on ilmanmuuta suojeltava mutta avoimuus on parasta silläkin sektorilla.
Koukkua ylipäätään liioitellaan. Se on hankala juttu mutta väitän kuten moni tutkijakin että huumeidenkäytön syyt ovat useinkin psykososiaalisia. Halipula ja henkinen kylmyys ajavat ihmisiä aineiden syliin turhautumisen ja tylsyyden tunteen lisäksi.
Myös elämyshakuiset ihmiset ovat vaarassa ``kroonistua`` kamaan.
Itse kärsin hankalista kivuista ja laukkaavasta hermostosta rajun tapaturman jälkeen ja suurin hankaluus on kohdallani junttimaiset asenteet. Sairaalajaksoilla ei saa tarpeeksi stydiä opiaattia ja sitten niskavamma provosoi sympaattisen hermoston ja aamulla kolmen valvotun yön jälkeen verenpaineet RR 220/120 p.120. Olo ``kuolemaa toivova ja odottava``.
Ettei jäisi koukkuun? Voi änkeröinen sanonpa vain näistä tuomiopäivän enkelihoitsuista asenteineen.Kuitenkin musta silinteripäinen ukko on jo porstuassa.
On olemassa kemiallinen sopivuus joidenkin ihmisten aivoissa ja ihmiset keksivät sitten esim. onnistuneen kipulääkekokctailin jälkeen ryhtyä haraastamaan itselääkitystä ja se on peräsimestä. Natura elämä on parasta eikä kukaan täysijärkinen vaihda aurinkoisen kevätaamun kokemusta huumeiseen plastiseen kirkkauteen tai sameuteen riippuen onko nauttinut jarrua vai kaasua vaiko molempia.
On myös eriteltävä pudottaako kaman ränniin vai oraalisesti, suunkautta.
Mulla 15v. pokeduunikokemus enkä voi kirjoittaa marityyppien agressiivista käytöstä missään nimessä.Pitkäikäisiä leppoisia henkilöitä valtaosiltaan. Lähes kaikki krooniset tenureiskat ovat lodjussa.
On eri asia sitten jos puhutaan sekakäytöstä, se on sitten eri maailma.Vaarallinen ja vastenmielinen sellainen ja vain sieluunsa vaikean vamman saaneet ihmiset ryhtyvät moiseen puuhaan. Kyllä, puhun lapsuuden kokemuksista tai jopa niiden puuttesta.
Ilmanmuuta olisi pikimmiten laillistettava kannabis. Järjetöntä kriminalisoida ainetta jonka kilohinta romahtaa kun se dekriminalisoidaan.
Lisäksi tuomioistuimet rikkoivat lakia tuomitessaan ihmisiä joilla on kannabisaineenvaihduntatuotetta veressään vielä KKO`n linjaukseen 15.06.2016 asti. Kyse ei ole päihtymystilasta ja on aivan verrannollinen asia jos asetaldehydistä saisi rattijuopumustuomion. Se ei ole alkoholia vaan sen aineenvaihduntatuote.
Marihuanan aineenvaihduntatuote karboksitetratetrahydrokannabinoli aiheutti sitävästoin rattijuopumustuomion , mikä oli todella väärin.
Suomea 100x kehittyneemmän läntisen naapurin syyttäjänviraston lakimies vaati näitä jo annettujakin tuomioita purettaviksi. Jälleen on sanottava: Heja Svärje! Onneksi Suomi ja KKO. seurasi perässä mutta Ruotsin esimerkin takia ilmiselvästi.
Korkeimman oikeuden päätös on luettavissa täältä: http://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/precedent/1465888476747.html