7.1.17

Edistystä Intiassa

Intian korkein oikeus teki erittäin merkittävän päätöksen. Poliittissa toimissa osavaltioiden vaaleissa ei saa käyttää uskontoa tai kastia. Puolueet kun ovat valinneet ehdokkaansa yleensä juuri uskonnollisten tekijöiden ja kastiarvon perusteella. Näin toivottavasti myös vältetään tai ainakin vähennetään uskonnollisten kiistojen käsittelyä osavaltioiden parlamenteissa.

Oikeuden päätöksessä sanotaan tasa-arvon ja edistyksen kannalta olennaiset sanat:

Uskonnolla ei ole roolia vaaliprosessissa, joka on sekulaaria toimintaa. Valtion ja uskonnon sekoittaminen ei ole perustuslaillisesti hyväksyttävää.

Onnea, Intia! Tuolla päätöksellä päästään usean askeleen verran lähemmäksi yhteiskuntaa, jossa ihmiset ovat tasa-arvoisia. Eikä vaaleissa päästä ihan niin helpolla keinottelemaan vaalivoittoja uskonnollisten erojan korostamisella.

Hindut ovat ajaneet lehmien pyhyyteen vedoten pihvien kieltämistä kaikista heidän asuttamiltaan alueilta. Nyt ideana olisi saada niiden syödä lehmiä ketkä sitä haluavat, mutta hindut

Kastijärjestelmän kannalta asia ei ole aivan niin selkeä. Päätöksellä tehdään nimittäin vaikeammaksi taistella kastijärjestelmän aiheuttamaa sorta vastaan, jos politiikassa ei saa käyttää aiheina kastijärjestelmän epäkohtia. Sortoa vastaan on haastavaa taistella, jos sorron aiheuttaja on kielletty aihe politiikassa.

1 comment:

Tom Kärnä said...

Tästä kohdasta taitaa puuttua jotakin lopusta: "Nyt ideana olisi saada niiden syödä lehmiä ketkä sitä haluavat, mutta hindut".