20.1.17

Trump ratkaisi ilmastonmuutoksen

Ilmastotieteen tärkeä aihe, kansantalouden tulevaisuuden kriittinen kysymys ja kansainvälisten sopimusten vuosikausia jatkunut yhteistyöprojekti ovat asioita, joista ei tarvitse enää murehtia Yhdysvalloissa. Tai ei ainakaan neljään vuoteen.

Wired-lehden kautta luin yllättävän uutisen sitä miten tutkijat säilöivät ja kopioivat ilmastotutkimukseen liittyvää tutkimusdataa. Miksi tuollainen paniikki? Koska valtion rahoitusta alan tutkimukseen on jo leikattu Kanadassa konservatiivien toimesta. Sen seurauksena tutkimuslaitosten kirjastoista heitettiin kerättyä tietoa merien tilasta suoraan roskakoriin.

Sitten Trumpin väki ilmoitti valmistelevansa Environmental Protection Agency, EPA:n käytäntöjen päivittämistä trump-ohjeistuksen mukaiseksi. Eli viittaukset ilmastonmuutokseen muuttuisivat radikaalista. Elleivät jopa poistuisi seuraavien viikkojen aikana, Trumpin väki uhkaili.

Tämän takia tutkijat aloittivat tietojen keräämisen turvaan liittovaltion palvelimilta ja tiloista. Projekti on valtava mutta tärkeä. Näin tiedot pysyvät tallessa, jos ne jostain syystä deletoidaan alkuperäisiltä palvelimilta.

Jokainen presidentti tuo mukanaan myös uudet kotisivut Valkoiselle talolle. Presidentti Obaman aikana sivustolla muistettiin huolehtia ja huolestua ilmastonmuutoksesta. Presidentti Trumpin aikakaudella ilmastonmuutos ei enää ole ongelma.

Entäpä tuoreen presidentti Trumpin uudet viralliset sivut? Sieltä löytyy toistaiseksi vain tasan yksi teksti, joka käsittelee ilmastonmuutosta. America First Energy Plan ei lupaa hyvää ilmastonmuutoksen vastaiselle työlle. America First Energy Plan ei käsittele ilmastonmuutosta ongelmana. Vaan ilmastonmuutoksen vastainen työ on se ongelma. Tekstissä todetaan suoraan, että hallinnon tavoitteena on päästä eroon Obaman asettaman Climate Action Planin tyranniasta. Sekin oli vain ehdotus päästöjen pienentämisestä ja keinoista päästä eroon riippuvaisuudesta fossiilisiin polttoaineisiin, mutta sekin on liikaa joillekin.

For too long, we’ve been held back by burdensome regulations on our energy industry. President Trump is committed to eliminating harmful and unnecessary policies such as the Climate Action Plan and the Waters of the U.S. rule. Lifting these restrictions will greatly help American workers, increasing wages by more than $30 billion over the next 7 years.

Trumpin aikakaudella ei unohdeta menneisyyttä. Suunnitelmissa panostetaan ns. puhtaaseen hiileen ja tuetaan hiilikaivoksia. Ympäristonsuojelu ei saa tulla talouskasvun tielle.

Pieni toivon kipinä kimaltaa Rick Perryn silmälaseista, sillä Nature-julkaisun mukaan hän lupaa suojella tiedettä ottaessaan komentoonsa energiaministeriön. Parisen vuotta sitten hän lupasi lakkauttaa kyseisen viraston, jos pääsisi presidentiksi. Onneksi ajat muuttuvat, sillä sittemmin Perry on perehtynyt energiaministeriön toimintaan. Nyt hän on sitä mieltä, että se on ihan jees paikka.

No comments: