5.1.17

Vilkaisusuositus: Scientology and the Aftermath

Kaikkien suosikki kultti on palannut otsikoihin. Entinen skientologi jätti kultin taakseen vuonna 2013. Hän on näyttelijätär Leah Remini. Kultista lähteminen johti haluun kertoa omista ja muiden entisten skientologien kokemuksista. Remini tuotti aiheesta Scientology and the Aftermath dokumenttisarjan A&E kanavalle.


Kultin kärkipaikoilla toimiva Sea Org oli ja on skientologien eliittiä. Heidän riveissään palvelleet skientologit pääsivät näkemään niitä asioita joita kultti ei missään nimessä halua ulkopuolisten tietävän. Tai ei ainakaan uskomaan todeksi vaikka kuulevatkin niistä.

Juuri näistä asioista puhutaan Scientology and the Aftermath sarjassa. Yksi tarina muiden joukossa on Claire Headleyn elämä. Headley kertoo Sea Orgin pikkutarkoista säännöistä. Sekä siitä miten rajusti niitä noudatettiin. Lasten hankkiminen oli kiellettyä. Eli raskaaksi tulleet naiset painostettiin tekemään abortti. Kieltäytyvää naista komennettiin mm. työleireille, eristettiin yhteisössä myös perheestään, jne. Tämä tieto ei ole uusi paljastus. Useat entiset Sea Orgin jäsenet ovat paljastaneet saman asian menneinä vuosina.

Ohjelmassa kerrataan myös kultin nykyisen diktaattorin, eli David Miscavigen, tekemisiä. Samoin käydään läpi auditoinnin tarkoitus ja toiminta. Kultin toiminnan kannalta tärkeintä auditoinnissa on se, että sillä valvotaan jäsenten yksityiselämää.

Scientology and the Aftermath alkaa positiivisellä vireellä. Jakso kertoo miksi ihmiset liittyvät kulttiin, jota mainostetaan elämänlaatua parantavana ideologiana, tai uskontonta, tai ajattelutapana, tai keinona parantaa mitä tahansa aluetta ihmisen elämässä. Skientologiasta kiinnostuneet ihmiset ovat hyviä ihmisiä, jotka haluavat tehdä hyviä asioita. He haluavat parantaa maailmaa ja skientologia tarjoaa siihen mahdollisuuden mainostamansa dianetiikan avulla. Vasta jälkeenpäin jäsenille opetetaan, että jos dianetiikka ei toimi, niin vika on AINA käyttäjässä.

Vasta toisessa jaksosta lähtien näytetään miten huonosti asiat voivat päätyä. Disconnect käytäntö, eli perheiden hajoaminen kun skientologian jättävä jäsen julistetaan supressiiviseksi henkilöksi. Sama ilmiö toistuu monen suljetun uskonnollisen yhteisön sisällä. Kultti myös palkkaa yksityisetsiviä vahtimaan kriitikoidensa menoja.

Ohjelmaa tehdessään Reminiä seurasivat juuri tuohon tarkoitukseen palkatut yksityisetsivät. Myös ohjelmassa haastatellut ex-skientologit saivat pari tuntia ensiesityksen jälkeen hyökkäysvideot itsestään skientologien nettisivulle. Ainakin kultti on tietoinen Scientology and the Aftermath sarjasta.

Perinteiseen tyyliin skientologit hyökkäävät Reminin kimppuun tutuilla termeillä. Virallisessa vastalauseessa Reminiä kutsutaan vihamieliseksi ex-skientologiksi, joka on vihainen siitä että hänet potkittiin ulos skientologiajärjestöstä. Ja tietenkin Remini teki ohjelman pelkästään tienatakseen rahaa. Itse ohjelma nyrpistellään halvaksi entisen tähtösen reality-ohjelmaksi.
Ohjelmassa esitettyihin skientologian ongelmakohtiin ei reagoida. Ei siis mitään uutta kultin PR-taktiikassa, joka on hyökkää, älä puolusta.

Kertaus on opintojen äiti, joten sarja tulee aina tarpeeseen. Sarjaformaatti mahdollistaa kunnollisen perehtymisen kaikkiin näihin ongelmiin. Suosittelenkin katsomaan jaksot, jos vain pääset laillisesti ja epäpiraattimaisesti niitä katsomaan.Kaikki eivät katso Reminin ohjelmaa. Skientologi John Travoltalta kysyttiin mielipidettä Scientology and the Aftermath ohjelmasta. Travolta ei kuitenkaan aio katsoa sitä. Eikä häntä kiinnosta tietää mitä asiaa Reminillä ja muilla entisillä skientologeilla on.

3 comments:

Tom Kärnä said...

Kohdasta "Vasta jälkeenpäin jäsenille opetetaan, että jos dianetiikka ei toimi, niin on AINA käyttäjässä" puuttuu ilmeisesti sana "vika".

Paholaisen Asianajaja said...

Kiitos bongauksesta!

Netpunk said...

Tony Ortega on vuosien ajan kommentoinut blogissaan (Underground Bunker) päivittäin skientologien edesottamuksia. Underground Bunker löytyy tuolta: http://tonyortega.org/

Skientologien paavin David Miscavigen isä Ron Miscaviage julkaisi tarinansa hiljattain kirjana. Kovin hyvää sanottavaa Ronilla ei ollut pojastaan. Kirjan nimi oli muistaakseni "Ruthless". Olen lukenut ko. teoksesta vain netissä julkaistuja pätkiä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana skientologien johtoportaaseen kuuluneita on eronnut paljonkin. Elviksen tytät Lisa Marie Presley on vaikuttanut taustalla toimittamalla julkaistavaksi (esim. Los Angeles Times) aika raskauttavia dokumentteja. Mark Ruthbun on esiintynyt paljon julkisuudessa. Samoin Headleyn pariskunta. Karen de la Carrierella on youtube-kanava SurvivingScientology. Tämäkin jo ikääntynyt leidi oli aika korkealla skientologien hierarkiassa.

Tory Christianin youtube-kanavalla ToryMagoo44 on kaikenlaista tietoa skientologien tekemisistä. Myös tämä ikääntynyt leidi oli hierarkiassa korkealla.

Kun youtuben hakukenttään kirjoittaa nimen Chris Shelton, niin tuo kaveri on julkaissut todella paljon skientologiaa kristisoivia videoita.

Sitten on sellainen kuin LipTV:n MediaMayhem-sarjan skientologian kritiikki. Tämä on hyvin asiapitoinen keskusteluohjelma. Kirjoita youtuben hakuun: "Media Mayhem Scientology".

Tuo alussa mainittu Tony Ortega kirjoitti kirjan Paulette Cooperista. Kirjan nimi on "The Unbreakable Miss Lovely". Cooperin tarina on todella mielenkiintoinen. Hän julkaisi jo vuonna 1971 todella kriittisen kirjan skientologeista. Kirjan nimi oli muistaakseni "The Scandal of Scientology" (tai jotain sellaista). Tuon kirjan takia Cooperia vainottiin vuosia. Hänet yritettiin lavastaa pommiuhkausten ja tappouhkausten tekijästä ja melkein onnistuttiin, mutta vuonna 1977 FBI ratsasi Skientologien toimistot ja takavarikoiduista dokumenteista kävi totuus ilmi. Muistaakseni 11 skientologia joutui lusimaan.

Näistä skientologeista löytyy juttua vaikka kuinka paljon amerikkalaisilta sivustoilta, mutta tässä vähän alkua.

Ehkä hauskimmat videot on tehnyt AngryGayPope. Heppu on vuosien ajan protestoinut ja provosoinut skientologeja näiden päämajan ulkopuolella. Nekin videot löytyvät youtubesta.