23.5.17

Oikeudenkäynti tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta

Ei mitään nokkelaa otsikkoa. Liian vakava aihe. Tyttöjen sukupuolielinten silpominen on aiheena sieltä epämieluista päästä. Siihen liittyy naisten oikeuksien julmaa polkemista. Sekä tietenkin aiheena monet mieltävät sen vain kaukaisten valtioiden ja outojen kulttuurien muinaiseksi perinteeksi.

Silpomista tapahtuu myös teollisuusmaiden rajojen sisällä. Herran vuonna 2017. Huhtikuussa Yhdysvalloissa Detroitissa pidätettiin useampi klinikan työntekijä, jotka olivat tehneet tällaisia operaatioita tytöille. Tyttöjä oli neuvottu pitämään operaatiot salaisina. Mikä viittaisi vahvasti operaatioden laittomuuden tiedostamiseen sen tekijöiden kannalta. Tärkeimpänä henkilönä syytteiden vastaanottamisessa on tohtori Jumana Nargarwala, jonka väitetään suorittaneet tyttöjen sukupuolielinten silpomista n. 12 vuoden ajan.

 Käynnistyi oikeudenkäynti, jossa puolustus esitti minua raivostuttavan väitteen: tytöille ei tehty sukupuolielinten silpomista, vaan sukupuolielimiä vain raavittiin, ja tietenkin se tehtiin uskonnollisen perustelun kera, joten syytetyt ovatkin kohdanneet virkavallan suunnalta uskonnollista vainoa. Maallistunut valtio ei ymmärrä syytettyjen perinteitä.

Nargarwalan ja kumppaneiden lakimiehet ilmoittivat, että syytetyt ovat viattomia. Joten edessä on pitkä oikeudenkäynti. Jos puolustus pystyy osoittamaan, ettei elimiä silpottu vaan pelkästään raavittiin ja tytöille ei koitunut mitään siitä mitään haittaa, niin he ovat oikeuden silmissä syyttömiä. Jos tyttöjen antamat lausunnot valtavista kivuista - ja yhden tytön kohdalla jopa kävelyn vaikeutumisesta operaation jälkeen - todetaan todeksi, niin tuomio on selvä.

Asiantuntijat ovat onneksi arvoineet, että uskonnollinen puolustus ei tässä tapauksessa toimi oikeudessa. Yhteiskunnan halu suojella lapsia painaa oikeuden vaakakupeissa enemmän kuin lasten vanhempien uskonnollinen vakaumus. Varsinkin kun silpominen aiheuttaa ongelmia varttuneiden naisten elämässä. Seksi kivuliasta, altistaa tulehduksille, sekä synnytys on riskialttiimpaa.

Sukupuolielinten silpomista on tietenkin eri asteista. Arpeuttamisesta aina pahenevaan osien irti leikkaamiseen asti. Onneksi näistä perinteistä on hiljalleen päästy eroon, kun naisille annetaan valistusta ja neuvoja siitä miten kaikkein pahimmat silpomisen muodot kannattaa jättää pois. Vaikkapa korvaamalla leikkaamiset arpeuttamisella tai jollakin muulla rituaalilla. Nimittäin, sallimalla jonkinlaisen pienen pienen arpeuttamisen lasten sukupuolielimiin vältetään lasten pikapostittaminen toiseen maahan, jossa tehtäisiin pahempaa silpomista.

Siksi kannattaa tukea kampanjoita, joilla valistetaan niitä yhteisöjä joissa naisten sukupuolielinten silpomista pidetään toistamisen arvoisena perinteenä. Solidaarisuus kumppanuusjärjestön Silpomaton on juuri sellainen tapa. Ainakin yhden valtion muutamissa kylissä. Mutta se on alku auttamiselle. Itse tuen sitä toistuvalla 12 euron kuukausilahjoituksella.

31 comments:

AnoMatti said...

Hyvä uutinen. Suomessa tuota tyttöjen silpomista ei ole valitettavasti otettu tarpeeksi vakavasti vaikka se teknisesti ottaen rikos onkin.

Milloinkohan samantyyppistä saadaan lukea poikien silpomisesta? toivoisin että pian, mutta totuus on että vain hyvin harvat katsovat että tuo on ongelma, puhumattakaan rikoksesta. Mukaan luettuna Suomessa.

Anonymous said...

Olisi sinulla varmasti enemmän varaa tukea kuin vain 12€ kuussa.

Anonymous said...

Juutalaiset ovat ainakin ilmoittaneet, etteivät he alistu poikien ympärileikkauskieltolakiin Suomessa. Ihan oikein onkin, sillä heillä on jo ihan tarpeeksi ikäviä kokemuksia historian aikana ulkopuolisten puuttumisesta heidän asioihinsa.

Anonymous said...

Juutalainen, islaminuskoinen, lestadiolainen ei sen väliä. Ruumiillinen koskemattomuus koskee kaikkia ryhmiä tasapuolisesti. Lasten kohdalla siitä tulisi olla erityisen tarkka. Kyllä sitä pimppiä ja pippeliä kerkeää leikellä sitten vanhempanakin, jos vielä mieli tekee. Aikuisten tulisi pysyä lasten vehkeistä visusti erossa.

puhuva kärmes said...

Olen sitä mieltä, että kaikki ei-lääketieteeliset sukuelinten silpomiset pitäisi ottaa seksuaalirikoslakiin ja niistä pitäisi rankaista kuten lapsen raiskauksesta. Myös juutalaiset väkivaltarituaalit on kiellettävä, heiluttelivat he mitä natsikorttia hyvänsä.

Suomi olkoon ensimmäinen edelläkävijämaa, joka ymmärtää kieltää tällaiset tavat.

Anonymous said...

Lestadiolaiset eivät harjoita poikalasten ympärileikkausta eivätkä kai myöskään tyttöjen ympärileikkausta. Ja juutalaiset ovat ilmoittaneet, etteivät alistu ympärileikkauskieltoon, joten turha yrittää edes kieltää sitä heiltä! Jos he itse haluavat siitä käytännöstä luopua, asia on sitten toinen, mutta joka tapauksessa heidän sisäinen asiansa. Kaiken maailman ateistit yms. pysykööt vain erossa koko asiasta.

AnoMatti said...

"Ja juutalaiset ovat ilmoittaneet, etteivät alistu ympärileikkauskieltoon, joten turha yrittää edes kieltää sitä heiltä! Jos he itse haluavat siitä käytännöstä luopua, asia on sitten toinen, mutta joka tapauksessa heidän sisäinen asiansa. "

Jos natsit haluavat tappaa juutalaisia niin on varmaan turha yrittää kieltää sitä koska kyseessä on heidän sisäinen asiansa? Suoraan sanottuna lasten silpomisen kieltäminen erikseen laissa olisi hyvä askel Suomelle, ja jos joku ei tuota lakia haluaisi seurata niin voi muuttaa johonkin maahan jossa tuollainen barbarismi on sallittua. Tietääkseni meillä ei ole tapana kysyä tulevilta rikollisilta onko uusi, heidän barbarisminsa kieltävä laki, heidän mielestään hyväksyttävä.

Anonymous said...

Arvelisin että uskontoa enemmän tässä painaa perinteisiin sitominen, eli lapsen ei haluta poikkeavan muusta yhteisöstä. Halutaan jatkaa samaa kärsimystä mitä itse ollaan koettu.

Jos lasten fyysinen ja psyykkinen pahoinpitely kasvatuksen nimissä on tehty laittomaksi, miksei se koske myös ympärileikkausta? Onhan väkivaltaisellakin kurinpidolla vuosituhansien perinteet.

Anonymous said...

Ensimmäisen kappaleen viimeinen lause jää kesken: "Sekä tietenkin aiheena monet mieltävät sen"

Anonymous said...

Suvaitsevaiset ja natsit ovat vihdoinkin löytäneet asian, jossa ovat samalla puolella: kielletään juutalaisilta poikalasten ympärileikkaus. Lippu salkoon sen kunniaksi!

Paholaisen Asianajaja said...

Olisi sinulla varmasti enemmän varaa tukea kuin vain 12€ kuussa.

Varmasti mutta nyt muilla on helpompaa päteä ja nolata minut tekemällä suuremman lahjoituksen.

Anonymous said...

Uskovaiset pelaavat aina eri säännöillä kuin muut. Mikään lainsäädäntö joka koskee muita ei koske uskovaisia koska oikeutus tulee jostain muualta.

Mikä tahansa organisaatio, ryhmittymä, tai muu kultti joka silpoo lasten sukupuolielimiä tulisi listata terroristijärjestöksi ja käsitellä asianmukaisella vakavuudella. Minimituomioksi voisi sopia esimerkiksi joutuminen selliin hyvin nälkäisen rottalauman kanssa.

Anonymous said...

Ateistien, uskonnottomien ja muiden parempien ihmisten kannattaakin perustaa pahoille uskoville sellaisia leirejä kuin oli taannoin Saksassa ja Neuvostoliitossa, joissa tehokkaasti yritettiin ratkaista pahuuden ongelmaa, vaikka se sitten jäikin puolitiehen niissä.

Anonymous said...

Jaahas, uskovainen ryöminyt esiin kivenkolostaan. Onko mukava silpoa lasten sukuelimiä? Miellyttävä harrastus, vai meneekö ihan töiden puolesta?

Anonymous said...

"Varmasti mutta nyt muilla on helpompaa päteä ja nolata minut tekemällä suuremman lahjoituksen."

Taputan suuria karvaisia käsiäni antaen sinulle runsaasti diplomeja mielessäni vastauksestasi hekotellen.
Maailmassa on lukemattomia tukemisen arvoisia järjestöjä. Jotta pystyisi tärkeimmille niistä antamaan edes sen 12 euroa kuussa, pitäisi olla melkoiset tulot.

Laskin alkuvuodesta maksavani jäsenmaksuja erilaisiin yhdistyksiin ja järjestöihin reilusti yli 200 euroa vuodessa. Niistä on ehkä pari-kolme sellaista, joiden toimintaan osallistun niin, että koen itse saavani edes jonkinlaista vastinetta jäsenmaksulle. Muu on yleistä hyvän ajatuksen kannattamista. Näitä hyviä ajatuksia ajavia järjestöjä on maailmassa suorastaan ylettömästi ja hyvä niin. Yksittäisen ihmisen on pakko valita, mihin rahaansa tai aikaansa antaa.

Anonymous said...

Jos moottoripyöräkerhon jäsenrituaaliin kuuluisi pakollinen lasten ympärileikkaus, mikähän olisi suhtautuminen asiaan?

Hyväksyvää hyminää?

Anonymous said...

Eduskuntahan se päättäisi siitä, onko ympärileikkaus rikollista vai ei. Jos se säätäisi ympärileikkauskieltolain, niin Suomi saattaisi siinä tapauksessa menettää pienen, mutta hyvin merkittävän väestönosan. Ja jos se ei säätäisi, ympärileikkaus ei siinä tapauksessa olisi rikollista, vaikkei se vastaisikaan joidenkin "eettisyyttä", mutta joka tapauksessa silti pitäisi vaan hyväksyä tapahtuneena tosiasiana niinkuin muutkin lait pitää hyväksyä, eikös vaan?

Anonymous said...

Mitenkäs se olikaan, hmmm. Kun tosiuskova(tm) raiskaa viisivuotiaan tytön niin asia on Tosiuskovien(tm) piireissä niin pieni juttu että se hoituu anteeksiannolla eikä asiaan tarvitse sotkea oikeuslaitosta. Kun Tosiuskovan jumalolennosta sanoo jotain kriittistä, herne hyppää nenään ja päätä vaaditaan vadille uskonnonrauhan loukkaamisesta. mikähän mahtaa olla se merkittävä väestöryhmä jonka hyöty yhteiskunnalle on niin suuri että sille pitää sallia etuoikeus silppoa lasten sukupuolielimiä?

Anonymous said...

Mietipä sitä, olisiko se lestadiolaiset, jehovalaiset, buddhalaiset vai joku muu?

Anonymous said...

Jos ympärileikkaus ei ole ruumiinvamman aiheuttaminen niin siitä vain sitten kaappaamaan poliitikko autoon ja suorittamaan uskonnon mukainen pippelin leikkaus.

Anonymous said...

Ei pitäisi rajoittua vain poliitikkoihin vain kaikkiin uskovaisiin sukupuoleen katsomatta. Muutoshalukkuutta saattaisi yllättäen löytyä.
Jos siitä ei kerran poliitikkojen ja uskonnollisten ihmisten mielestä ole mitään haittaa eikä kyseessä ole ruumiinvamman tuottaminen niin jonoon sitten vain.

Ja kyllä. Uskonnollinen solidaarisuus on yksi syy miksi ko. juttuja tehdään. Jos jokainen uskonnollinen vaikuttaja tuomitsisi sen vakavana pahoinpitelynä mitä se on, ja vaatisi tekoa rangaistavaksi sen sijaan että sallii ja tukee toimintaa, tilanne olisi hiukan erilainen.

Siispä, jonoon vain.

Anonymous said...

Mikä se niin merkittävä ryhmä on jonka perverssi harrastus pitäisi oikeuttaa? Ei ymmärrä. Millä ihmisryhmällä pitää olla oikeus silpoa lapsia? Mitäs muita erioikeuksia uskonnollisille ryhmille pitäisi antaa jotta ne suostuvat johonkin määrittelemättömään korvaamattomaan yheteiskunnalliseen juttuun?

Eli kerropa nyt omin sanoin, mikä ryhmä vaatii ympärileikkauksia vastikkeeksi siitä että ovat osa yhteiskuntaa? Mikä se korvaamaton etu on joka yhteiskunnan pitäisi ympärileikkausten sallimisella ko. ryhmälle ostaa?

Tässä kyllä alkavat tarkentumaan hyvin uskovaisten ajattelutapa ja uskontojen todelliset tavoitteet.

Anonymous said...

Lue edellä olevaa ketjua, niin eiköhän tuo selviä! Jos ei selviä, niin olkoon sitten vaikka presbyteerit.

Anonymous said...

Tuossa on mainittu aika monta mahdollista tahoa joten tarkenna, ole hyvä? Minkä uskonnollisen järjestön asema yhteiskunnassa on niin tärkeä että niille tulee myöntää oikeus silpoa lapsia?

MrrKAT said...

Idealismi: Kiellämme huumeruiskut, abortit ja kaikki silpomiset.
vs.
Pragmatismi: sallimme huumeruiskujen jaon, abortit ja jotkut ympärileikkaukset koska em. vaihtoehdon seuraukset on (vielä) pahempia?

Unknown said...

Vähän huono vertaus. Ympärileikkausta pitäisi verrata siihen että jollekin uskonyhteisölle pitäisi antaa oikeus vapaasti pahoinpidellä ihmisiä teräaseilla koska ilman tätä oikeutta tapahtuisi jotain pahempaa.

Huumeruiskujen jakamisella ja abortilla on todettu olevan pitkäaikaisia positiivisia vaikutuksia joten nämä eivät ole oikein vertailukelpoisia.

Anonymous said...

Huumeruiskujen jakamistahan kannattaa hörhöpuolue Piraatit ja kaikenlaisia muitakin vapauksia he ajavat. Ainoa asia, minkä kieltämistä he kannattavat on juuri ympärileikkaus. Ilmeisesti se heille suurempi ongelma kuin ilmastonmuutos, josta ei sanallakaan mainita puolueohjelmassa ja jonka torjumisessahan jouduttaisiin turvautumaan kieltoihin, joka taas ei sovi rajoittamattomia vapauksia ajavan puolueen kuvioihin.

Anonymous said...

Ei ole mitään tietoa ko. puolueesta tai sen asioista joten en voi sanoa siitä mitään. Sen sijaan tutkimustietoa aborttikielloista (sekä ns. vaihtoehtoisten metodien käytöstä epätoivoisissa tilanteissa) ja likaisten neulojen aiheuttamista ongelmista on runsaasti.

Miksi et nyt vain voi sanoa suoraan ketä uskonnollista ryhmittymää tai kulttia pidät niin tärkeänä yhteiskunnalle että sille pitää sallia lasten silpominen ja pahonpitelyt?

Anonymous said...

Uudessa liitossa ei enää vaadita pakanoilta ympärileikkausta.

Anonymous said...

Kun perustelee tekonsa taikasanoilla "Jumalan tahto", voi tehdä mitä tahansa kauheuksia. Tämä on moraalista selkärangattomuutta, pelkuruutta. Islamilaiset terroristit ja lasten ympärileikkaajat eivät suostu seisomaan tekojensa takana. Pelkurit.

MrrKAT said...

Itse asiassa minä en tarkkaan tiedä nykytilannetta (ja sehän voi vaihdella eri maissa) mutta pragmatismilla tarkoitin, että jos ympärileikkauksen kieltäminen johtaisi suurempiin kärsimyksin (epähygieeniset salaleikkaukset vrt. epähygieeniset sala-abortit lisääntyisi) niin ne ehkä jouduttaisiin sallimaan.