2.12.17

Kemikaalivanat nousukiidossa


Arvostettu Nature tiedejulkaisu sisälsi äskettäin asiaa kemikaalivanoihin uskovista ihmisistä. Tämä salaliittoteoria elää ja leviää sitkeästi, jos siitä on vaivauduttu tekemään selvityksiä.  Poimin siitä minua kiinnostavia paloja.

Solar geoengineering and the chemtrails conspiracy on social media

Artikkeli kertoo salaliittoteorian alkuperistä, mahdottomuudesta ja siitä miten aiheesta keskustellaan sosiaalisessa mediassa Yhdysvalloissa. Tärkeimpinä materiaaleina ovat kaksi kyselyä. Toinen 1000 ja toinen 36 000 henkilölle esitettynä.

Salaliitto onkin valtava. Siihen osallistuu joka ikinen päivä tuhansia henkilöitä. Lentokoneista ruiskutetaan ilmakehään salaperäisiä kemikaaleja. Lentokoneita olisi mukana useita tuhansia. Tämä edellyttäisi lentäjien, teknikoiden, vartijoiden, kemikaaleja valmistavien ja monien muiden tahojen suostumuksella tehtyä huippusalaista projektia. Eikä kukaan heistä ihmettele tai paljasta mitä tekevät.

Mutta mihin tarkoitukseen tuollaista tehtäisiin?

Ruiskutuksilla pyritään muokkamaan ilmastoa, hallitsemaan ihmismieliä, tai maapallon väestön supistamista. Valtio, salainen maailmanhallinto, armeija, ja überrikkaat firmat olisivat mukana juonessa. Kemikaalivanoilla ei saada väestöä kuriin, sillä väestö kasvaa tasaiseen tahtiin. Eikä ilmakehän systemaattinen ja tarkoituksellinen myrkyttäminen (sen normaalin saastuttamisen lisäksi) vaikuta mitenkään loogiselta. Myrkyttäjät tekisivät itsemurhaa. Mielenhallinta onnistuu tehokkaamin kännyköillä ja internetillä.

Kemikaalivanoihin uskominen on yleistynyt.

Public Policy Polling on kysynyt siitä useana vuonna. Vastaajien mukaan vuonna 2013 vain n. viisi prosenttiyksikköä vastaajista uskoi kemikaalivanoihin. Harvardin tutkijaryhmä teetätti yksityiskohtaisemman kyselyn vuonna 2016. Sen mukaan 10 % piti salaliittoteoriaa täysin totena. 20 - 30 % pitivät sitä jollakin tapaa totena. Eli reilu kolmannes kansalaisista uskoo taivaalle jäävien valkoisten vanojen olevan pahuuden jälkiä.

 Eikä usko kemikaalivanoihin näytä suosivan tiettyjä poliittisia puolueita. Demokraattien ja republikaanien joukoista löytyy kemikaalivanauskovaisia samalla todnnäköisyydellä. Sitoutumattomien riveissä taas heitä on runsaammin.

Sosiaalisessa mediassa kirjoittavat kemikaalivanoihin uskovat ovat myös herkästi uskomassa moniin muihin salaliittoteorioihin. Trumpin noustessa yhä suositummaksi presidentinvaalien aikana yhä useampi salaliittoteorioihin uskovat uskoi Trumpin vihdoinkin paljastavan totuuden kemikaalivanoista. Trumpin voiton jälkeen kävi selväksi, ettei mikään muuttuisi. Taivaalla näkyi vieläkin valkoisia viivoja. Siksi he väittävät nykyisen hallinnon jopa kiihdyttäneen myrkytysprojektia.

Näitä monipuolisia väitteitä kemikaalivanoista seurattiin myös nettikirjoittelussa. Ryhmä analysoi vuosikymmenen verran materiaalia. YouTube-videoiden, Facebookin, Tumblerin, blogien ja uutisten kommentteja. Niistä huomattiin miten kemikaalivanoihin uskovien käytännössä kaapanneen aihetta läheltä liippaavat keskustelut.

The vast majority of social media posts falls into the chemtrails conspiracy camp (61%), neutral science reporting is in the clear minority (6%), slightly trumped by negative portrayal (8%), with 25% of posts being off-topic. Positive portrayal barely registered at <1 i="">

 Tätä salaliittoteoriaa oli helppo ignoroida, kun se pysyi internetin pienissä ja pimeissä koloissa. Nyt näitä höpinöitä toistellaan jatkuvasti internetissä. Siitä tehdään epävalistusvideoita jaettavaksi. Joskus jopa ihan omalla nimellä. Ja jopa Suomessa asti. Kemikaalivanahavainnot Suomessa -facebookryhmässä on jo yli tuhat jäsentä. Siellä jaetaan kuvia oudoista pilvistä ja kauhistellaan lentokoneiden tiivistymisvanoja. Sekä tietenkin nauretaan "viralliseen totuuteen" uskoville, jotka ovat sokeita lampaita.

Salaliittoteorian vastainen valistustyö on itsessään riski. Pelkkä debunkkaus kun saa salaliittoon uskovat uskomaan, että heidän ajatuksissaan täytyy olla jotain perää. Eihän niitä muuten vaivauduttaisi käsittelemään kriitikoiden hampaissa. Mitä enemmän kriitikoiden kirjoittamia artikkeleita ja bloggauksia, sitä suuremmalla innolla kirjoitetaan kemikaalivanojen todisteista.

Paras tapa on osallistua suoraan sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun. Ehkä silloin joku satunnainen sivustaseuraaja ymmärtää mikä salaliittoteoriassa on pielessä.

7 comments:

Unknown said...

No niin, sain leukani takaisin paikoilleen. Mutten vieläkään tiedä, pitäisikö minun itkeä vai nauraa. Tähän asti olin uskonut tämän kemikaalivanajutun olleen vain jonkun koomikon vitsi, mutta jos noin moni oikeasti uskoo siihen... Taitaa olla itkun paikka.

Anonymous said...

Kai nuo ovat huomanneet että salaliitto on alkanut samaan aikaan kun ensimmäinen lentokone pääsi sopivalle lentokorkeudelle sopivalla nopeudella?

Tiivistysvanoillehan ei ole mitään muuta selitystä. Ihan mielenkiinnosta, kuinka suuri osa jokaisen sopivassa olosuhteissa lentävän B-17 hyötykuormasta oli ns. kemikaaleja? Montakohan kiloa ovat laskeneet levitettäväksi per lentotunti? :D

MrrKAT said...

Tunnetussa valemediassa toimittaja Riikka Söyring (haastateltu kerran myös TV2:ssa) näytti myös uskovan kemikaalivanoihin.
Koitin saada sanoistaan ns. kiinni. Näin Finnairin koneen lentävän (sen voi varmistaa myös flightradat24:stä) ja tekevän vanaa. Että uskooko toimittaja Söyring että meidän Finnairkin? (Ei vastausta).

Toiseksi koitin tuoda esiin korrelaation: Usein koneen vanan lähellä on myös cirrusta eli ilma on muutenkin kosteampaa tai muuten olosuhteiltaan pilveksi tiivistyvää. Eli olosuhteet, vesihöyryisyys+kylmyys, sen tekevät.

Muistelen että myös sukulaiseni ex olisi langennut kemikaalivanoihin (ja moneen muuhunkin salkkariin).

Joidenkin epäilyt heräsi kun näkivät vanasilmukoita taivaalla, että se nyt ainakin on. Ihmettelijä taisi olla nainen. Heille hävittäjien kaarretaisteluharjoitukset on vissiin ihan uppo outo ajatus. Voi voi.

Tiivistysvanoja tein nuorena myös käytetyllä lääkeruiskulla. Kun laittaa männän pohjaan eli kiinni ja sitten sulkee suun (neula poistettu) ja vetää äkkiä mäntää ulos niin että syntyy liki tyhjiö. Sitten äkkiä aukaisee sormen ruiskun suulta TSHUPHH niin ilma pääsee sisään. Osa ilmasta tiivistyy höyryksi ja jos nyt nopsaan työnttää taas mäntää kiinnni niin ulos työntyy höyryvanaa...tiivistysvanaa. Pelkään että rokotekammoisille salkkareille tämä empiirinen esitys voisi valitettavasti saada vain oikosulun aivoihinsa.

MrrKAT said...

PA:n Nature-linkin lähteissä mainittiin Guardianin juttu jossa toimittajat vietti kuukauden kemikaalivanoihin uskovien maanviljelijöiden parissa. Sai melkein käännytettyä tai ainakin horjutettua toisen uskoa mutta palattuaan olivatkin entistä vakuuttuneempia salkkaristaan.
Ja artikkelin lopulla oltiin tässä pisteessä ettei edes sinisestä taivaasta yksimielisyyttä:

"It strikes me that our relationship to facts has become so tenuous that we can literally no longer agree on whether the sky is blue."
https://www.theguardian.com/environment/2017/may/22/california-conspiracy-theorist-farmers-chemtrails

Tulee mieleen anorektikot. Hän katsoo peiliin, näkee itsensä lihavana, muut luurankona?

Noi maanviljelijät sanoi etteivät jouda katselemaan kuuntelemaan uutisia, lähteensä on internet ja Facebook.

Anonymous said...

MOT-ohjelmassa oli juttua hopeaveden käytöstä Suomessa. Yksi haastateltu älypää juotti hopeavettä pikkulapselle. Puolustuksena ne tyypilliset jorinat. Suostuu lopettamaan vasta kun ilmenee kuolemantapauksia. Nämäkin tyypit suurella todennäköisyydellä rokotevastaisia. Kumma logiikka siinä että lääketehtaat laittaa myrkkyjä rokotteisiin, mutta hopeavesi onkin turvallista.

Jos lääkevalmistajat tekevät turhia lääkkeitä vain rahan takia vaikka halpa hopeavesi tepsisi paremmin, eikö myös Suomen valtio ole tässä salaliitossa mukana? Veronmaksajathan nämä lääkkeet kustantaa. Tämähän on ihan yhtä pähkähullu salaliittoteoria kuin kemikaalivanatkin.

AnoMatti said...

Arto Lauri oli aktiivinen chemtraileri ainakin silloin kun Iltalehden foorumi oli vielä olemassa. "He" (Tulli, SuPo, KPR tai Tampereen Lennosto, syyllinen vaihteli nähtävästi Arton mielentilan mukaan) kuulemma ihan kohdistivat trailaustaan häneen. Tai sitten tarkoituksena oli maskeerata ydinvoimalan plutoniumpilvipäästöjä. Tai Fukushiman ydinräjähdystä. Ja nämä olisvat niitä Arton verraten järkevän kuuloisia juttuja.

MrrKAT said...

Syyte on vanha. Wanhaan aikaan ennen jokamiehen internet-webbisivuja muistan lapsena lukeneen maakuntalehdistä jotain semmoista että jotkut wanhat ihmiset valitti lentokoneiden saasteiden sekottaneen säät, varsinkin kansan sääprofeetat löysi niistä syyllisen kun ennusteensa ei menneetkään kohdalleen. Ero nykyiseen ollee se ettei ne kait pitäneet lentokonepäästöjä tahallisena salaliittona vaan sivuvahinkona, ihmiskunnan syntinä luontoa vastaan.