20.10.09

"Ensimmäinen kello maalauksessa" uutinen on uutisankka



Kulttuuriuutisissa oli hieno pala historiaa. Melkein jymy uutinen kaikille kellosepille.

Taiteentutkijat arvelevat löytäneensä maailman vanhimman kuvan kellosta. Kultaista taskukelloa pitelee muotokuvassaan 450 vuotta sitten elänyt mies, joka lienee Firenzen herttua Cosimo I.


Kerrassaan hämmästyttävää. Sanon tuon sarkastisesti. Pian selviää miksi.

Tate [museo] osti maalauksen 33 vuotta sitten yksityishenkilöltä. Se on ollut varastossa, eikä kelloa ollut havaittu tätä ennen. Vihjeen maalauksen alkuperästä antoi sen taakse painettu sinetti, jossa on Medicien vaakuna.


Mitä jännittävin käänne (jälleen sarkastisesti).

Olen aivan pökerryksissä. Nimittäin siitä, että miksi tämä on uutinen. Kaikki voivat kaivaa esiin kirjahyllystään Clocks & Watches kirjan, joka on Eric Brutonin vuonna 1968 kirjoittama historiikki kaikkien kellojen historiasta. Jos sinulta ei jostain oudosta syystä löydy tätä ensimmäistä painosta tai edes koko kirjaa hyllystä, niin häpeäisit hyvä ihminen! Annan tämän kerran anteeksi.

Noh. Arvatkaapa mitä löytyy sivulta 47?

Juuri tuo uutisen aiheuttanut kuva. Sen kuvateksissä seisoo näin:

"The earliest illustration of a watch, in an oil painting by an Italian master of c. 1560. The watch is typical mid-16th century German. On the table is a detachable alarm mechanism for the watch, and its carrying case. SCIENCE MUSEUM, LONDON."

Varhaisin tunnettu kuva kellosta. Tämä oli tiedossa kauan ennen Tate museon taiteentutkijoiden hämmästelyä. Ehkä taiteentutkijoiden puolustukseksi voidaan todeta, ettei kyseinen maalaus ole Clocks & Watches-kirjan vuoden 1999 versiossa. Nimeksi muuttui The History of Clocks & Watches. Minulla on molemmat.

Ensimmäinen tunnettu jousivetoinen kello löytyi Philip III:n hovista Burgundissa 1430-luvun paikkeilta. Sen valmistajaa ei tiedetä. Kello ei ole mitään taskuun mahtuvaa sorttia, sillä koristeina on kuusi pylvästä miniatyyripyhimyksillä varustettuna. Koon puolesta se oli pöytäkellon luokkaa.

4 comments:

Unknown said...

Kappas.

Näin "maallikkona" lukiessa esim. Galileon tyttären elämäkertaa ja saadessa tietää että Galileo joutui mittaamaan heilurien heilumista tms fysiikan kokeita sydänpulssillaan koska sekuntikelloja ei ollut keksitty ja hän oli ensimmäisiä heilurikellon periaatteen keksijöitä, tulee mielikuva että tuohon aikaan (1600-luvun alku) ei siis taatusti ollut taskukelloja.

Unknown said...

Ja koska kellojen ja asiantuntijoiden iänmääritys näin heittelee YLEssa asti, niin se on tietysti todistus siitä että ensimmäinen kello tipahti taivaasta luotuna eikä suinkaan kulttuurievoluution tuloksena ;)

nimim. liikaa tänä päivänä kreationistin kanssa inttänyt

Paholaisen Asianajaja said...

Ei varsinaisia taskukelloja, vaan kädessä kannettavia möhkäleitä. Hinnan puolesta nämä mekanismit olivat alkuaikoina varmasti erittäin kalliita, joten niitä rakennettiin vain hoveille ja kirkoille.

Anonymous said...

Muinaiset kreikkalaiset tekivät ekat kellopelit jollainen löydettiin meren pohjasta 1900-luvun alusta. Tekniikka ja koneisto olivat yhtä vaikuttavat kuin kuvan kellossa (paitsi kreikkalaisten peli osoitti taivaan kappaleiden sijainnit)